Moda 05. travnja 2011.

IN je nakit od čelika i pleksiglasa

1/13

Aluminij, čelik i pleksiglas – reklo bi se teški i neprimamljivi materijali za izradu lijepog ženskog nakita. No, upravo spajanje na prvi pogled nespojivih elemenata čini okosnicu nakita dizajnerice Ive Stojković. Njeni komadi su u isto vrijeme snažni, odvažni, a ipak profinjeni i ženstveni.

33-godišnja Iva završila je Filozofski fakultet, a nakon nekoliko uredskih poslova, upisuje 2008. godine Tekstilno-tehnološki fakultet, smjer modni dizajn. No, tokom studiranja, unatoč izvrsnom prosjeku, shvaća da njen talent ne leži u kreiranju odjeće, nego nakita.

 | Autor: "Izradom nakita bavim se više od 10 godina, no do sada je to bilo na razini hobija i uglavnom slaganje nakita iz gotovog materijala. Prije godinu dana odlučila sam se tom poslu u potpunosti posvetiti i naučiti više o različitim materijalima i njihovoj obradi", objasnila je Iva.

Upisuje privatne sate kod profesora Nenada Robana i usporedno počinje izrađivati svoje prve kolekcije nakita. Trenutno dizajnerica izrađuje dvije linije nakita Iva Stojković Bijoux Fantaisie i Iva Stojković Jewelry.

Našu pozornost privukla je druga manje komercijalna i limitirana linija koja se radi od pleksiglasa, čelika i aluminija. Ogrlice, prstenje i broševi nisu samo posebni po materijalu od kojeg su izrađeni, nego i po svojim oblicima i odabiru boja.

"Bitno je ne kopirati već slijediti vlastitu ideju. Smatram da je važno ne samo raditi zanimljiv nakit već ponuditi potpun proizvod s ambalažom, etiketama i svim popratnim materijalom. Važno je raditi kvalitetan nakit koji će biti nosiv i koji će biti obrađen na takav način da ne smeta onome tko ga nosi na bilo koji način", u nastavku je objasnila dizajnerica.

 | Autor: Njen nakit ne slijedi trendove nego stvara svoju vlastitu prepoznatljivu estetiku koja je podjednako vidljiva i prije svega uspješna kako u izradi prstenja, tako i u izgradi broševa i ogrlica. Pretežito geometrijski oblici neutralnih boja čine okosnicu kolekcije koja je u neku ruku oživljavanje high-tech izričaja koji je bio itekako popularan tijekom 80-tih.

Iva Stojković također je gostovala i na prvom modnom sajmu Fashion.hr Industrija gdje je svim ljubiteljima mode i modnih detalja predstavila svoje zanimljive uratke.

"Bilo mi je bitno da ljudi koji se bave modom u Hrvatskoj vide moj nakit uživo jer smatram da je to jedini pravi doživljaj nakita kao takvog. Moj nakit je specifičan i po tome što ima matiranih dijelova, prozirnih, sjajnih i to je sve doista teško fotografirati, a da se sve prikaže. Ja sam kao dizajner nakita čekala da se netko napokon sjeti u Hrvatskoj organizirati takvo što jer je to vani uobičajena praksa. Mislim da sajam ima perspektivu ako nastavi pametno dalje", prokomentirala je Iva svoje iskustvo na modnom sajmu.

 | Autor: Nakit po cijeni od 250 do 1.400 kn dostupan je u Zagrebu (Prostor, Mesnička 5, Muzej suvremene umjetnosti, Av. Dubrovnik 17), Puli (Galerija Makina, Kapitolinski trg1), Rovinju (Sheriff&Cherry, Carera 6) i u Beču (Ostform, Sandwirtgasse 8). U međuvremenu se izrađuje službena stranica, a do tada Ivu možete kontaktirati putem njene Facebook stranice.

Ostatak zanimljivog nakita možete pogledati u galeriji.

Komentari 0