Moda

Imena koja trebate znati: Stilisti koji drmaju show businessom

Besprijekoran izgled celeba na crvenom tepihu, ali i kada su “ulovljeni” na ulici zaista nije slučajan. Sve je razrađeno do posljednjeg detalja. Osim što im stilisti stvore stil, zaduženi su i za plasiranje brendova, koje dotične zvijezde reklamiraju. Stilisti poput Rachel Zoe, Kate Young i Michele Erlinger vrhunski su u svom poslu i najbolje što novac može kupiti. Sve su završile prestižne fakultete i izgradile prava poslovna carstva.

Tebi to tako dobro stoji, ja to ne mogu isfurat! – koliko ste puta to čuli? Frendica se divi vašoj kombinaciji, a sama nosi nešto mnogo jednostavnije… Radi se o stilu, stylingu, slici osobnosti koju kreiramo svaki dan. Danas kad živimo u društvu opsjednutom fotkama i izgledom, vizualna je kultura pojačana do maksimuma. Ako je nama, takozvanim običnim ljudima važno kako izgledamo, kako je tek slavnima? Zato svi imaju stiliste. Svi. Čak i manekenke. Ok, nisu to više samo manekenke, one su zvijezde, ikone svega i svačega, sve što imaju na sebi i nose je reklama. Vrhunski i talentirani stilisti zato su postali tražena roba, jer u svijetu društvenih mreža koje nam otkrivaju tko kad ide u dućan, gdje pije kavu i kako pritom (šatro slučajno) izgleda, svaka minuta njihova života vruća je foto-roba. Sve je planirano, ništa nije prepušteno slučaju. Slika je besprijekorna, odjeća je složena u studiju, pomno predložena od strane slavne stilistice Monice Rose, Rachel Zoe, Micaele Erlanger, Kate Young...

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Čak i boja kose, nijansa tena, lak za nokte, sve je tip-top. Dizajneri su u drugom redu. Od njih stilisti biraju, a ovi onda slave kad se njihova torbica ili majica proslavi na Instagramu. Osobni stil je pak u trećem redu, daleko od svjetla reflektora. Koga briga što bi one same odjenule, ovo je svijet slika čije puzzle imaju pomno promišljenu formulu. Osobnost je tu obrisala bahata gumica tekućih trendova koji kao pašteta izlaze s tih fotki – kratki top, statement torbica, wanted jakna… i tako dalje i tako bliže. Tko je to prvi nosio? Sve one u isto vrijeme, kao one Stepfordske supruge u skoro jednakim haljinama. Vizija neke osobe je formulacija stilista znalaca, a stilska osobnost guši se pod pritiskom želje za idealnom slikom. I željom za ne-pogreškama. Ponekad mi se Kendall i Gigi, klijentice Monice Rose, čine kao ziheraške hodajuće reklame, što zapravo i jesu. Savršen sklad boja ili bolje reći ne-boja, bez neke kreativne iluzije koja bi nas eventualno inspirirala, otkrila neku frišku energiju. Potaknula na neko modno kvazi-ludilo? Nema šanse.

 U suvremenoj smo modi svi lišeni modnog stila

Kako je došlo do toga? Porazgovarali smo o tome s Petrom Krpan, asistenticom na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. - Nakon mode u 70-im i 80-im godinama, promjenom cjelokupne vizualne kulture, mijenja se način percepcije mode, ali i odijevanja. Nakon tog razdoblja moda postaje kolažna, miješajući pritom različite stilove. No modni stil više ne postoji jer je to pojam koji vežemo uz povijest umjetnosti. Uloga stilista u suvremenoj modi važna je jer oni koji imaju znanja da kolažiraju nečiju vizualnu reprezentaciju. Stiliste, iz tog razloga, najčešće uzimaju slavne osobe, no oni su velikim dijelom vezani uz pojedine dizajnerske kuće. Razlika je u pristupu, na primjer na crvenom su tepihu pravila uvijek zadana za odijevanje i načine reprezentacije pred kamerama, to se može vidjeti na filmskim festivalima. U suvremenoj smo modi svi lišeni modnog stila, no zato imamo mogućnost multiplikacije identiteta. Isto je kod slavnih osoba, a razlika je u percepciji takvih osoba. Dizajneri, dakle, oblikuju odjeću, a stilisti onda vizualni identitet osobe. Netko je na početku, netko na kraju ovog skupocjenog lanca. Na kraju, naravno, sve skupa nosi veliku zaradu i modnim dizajnerima (pa onda i frizerima, vizažistima…), no kreatori imidža su ti koji biraju, pa često potpisuju razne ugovore s velikim brendovima. Ipak, nije baš fora nositi jednog dizajnera od glave do pete.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Stoga, apsolutno neodoljiv koktel statement komada mora se proizvesti. Gore spomenuta Rachel Zoe jedna je od najvećih zvijezda na tom polju, žena je napravila super karijeru i stvorila imidže brojnih zvijezda s A-liste. Danas njezin biznis vrijedi čak 2,5 milijuna dolara. Nakon što je završila psihologiju i sociologiju na američkom faksu George Washington, pokrenula je 2008. godine reality seriju The Rachel Zoe Project, u kojoj je otkrila sve čari i probleme potrage za idealnim outfitom svojih slavnih klijentica za događanja kao što su dodjele Oscar i Golden Globes. Lista njezinih klijenata uključuje imena kao što su Jennifer Lawrence, Keira Knightley, Cameron Diaz, Jennifer Garner, Kate Hudson, Kate Beckinsale, Demi Moore, Liv Tyler, Eva Mendes, Anne Hathaway i brojni drugi. Monica Rose brine se za izgled sestara Kardashian i to joj već daje status jedne od najjačih stilistica. Micaela Erlanger osmislila je imidž prepun boje za Lupitu Nyong’o, dovela u red Jareda Leta, a radi i s Hilary Swank i Olivijom Munn. Kate Young radi s Natalie Portman, Michelle Williams, Selenom Gome, a sve je objasnila u knjizi “Dressing for the Dark: From the Silver Screen to the Red Carpet”, u kojoj spominje ikone stila kao što su Elizabeth Taylor i Grace Kelly te svoje moderne muze Emmu Stone i Angelinu Jolie. Tu su još i Brandon Maxwell, Petra Flannery, Joseph Cassell… Oni su tek dio mase stilista koje cirkuliraju bespućima svjetskoga glamura i nude makeover vizure.

Naše snage

Kod nas je najpoznatiji u ovoj branši Petar Trbović koji već dulje vrijeme radi sa Severinom, prati je na sve koncerte i intervenira u njezin vizualni identitet. Od kad je preuzeo njezin imidž, naša je pjevačica postala još popularnija.

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell

Pionir scene je ipak Neven Ciganović koji je među prvima kod nas radio styling za javne osobe. – Stylingom sam se počeo baviti početkom devedesetih, a često me nazivaju i pionirom stylinga na ovim prostorima – priča Neven.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

– Ne, nisam bio prvi, ali sam svakako popularizirao ovo zanimanje i dao mu vrijednost kakvu i zaslužuje. Obzirom na to da sam upisao studij modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, nekako je bilo logično da moj put ide u smjeru mode. Da se počnem baviti stylingom, inspirirala me i potaknula profesorica Snježana Vego s TTF-a koja me i upoznala sa samim pojmom stiliziranja. Ona je, naime, u to vrijeme radila na imidžu popularne Tajči oko koje je bio okupljen čitav tim stručnjaka. Baš tada sam počeo raditi u manekenskoj agenciji kao booker.

Cijeli tekst pročitajte u našem glossy izdanju Budi.IN Chic, koji je na kioscima od 15. lipnja, a uz magazin na dar dobivate fantastičnu 2u1 narukvicu/ogrlicu!

 | Autor: arhiva arhiva

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0