Moda
Ima li što elegantnije od plavog baršuna? Ima li što elegantnije od plavog baršuna? Ima li što elegantnije od plavog baršuna? Ima li što elegantnije od plavog baršuna? Ima li što elegantnije od plavog baršuna? Ima li što elegantnije od plavog baršuna?

Ima li što elegantnije od plavog baršuna?

Godinama je bio rezerviran za plemiće i svećenike, a danas je daleko od suzdržanog materijala...

Nekad smatran materijalom koji je rezerviran samo za hladnije doba godine, baršun je s dolaskom 2016. postao jedan od omiljenih tekstila trendseterica - modno osviještene zvijezde njegovu vladavinu produljile su duboko u proljeće, ali i brzo uskočile u njegovu mekoću s prvim jesenskim danima. No ne možemo im zamjeriti - čarima ovog tekstila doista je teško odoljeti. Baršun je poznat kao omiljeni materijal plemstva i dvorskih dama (princeza Diana bila je velika obožavateljica), a s druge strane, skriva i pomalo opasan štih zahvaljujući povezanosti s glam rockom i senzualnoj noti. S kolekcijama za ovu sezonu dobio je još jednu notu - umjetničku i pomalo otkačenu, koju je promovirao prije svega Guccijev kreativni direktor Alessandro Michele u kolekciji za jesen i zimu 2016.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Ako mu je i trebao neki poticaj, dobio ga je reizdanjem kultnog filma “Plavi baršun” Davida Lyncha, koji ove godine slavi 30. godišnjicu. Prekrasna Isabella Rossellini u ulozi Dorothy Vallens i njezina kultna plava toaleta od plavog baršuna, vjerovali ili ne, jednako je moderna danas kao što je to bila prije tri desetljeća. Ova femme fatale i njezin glamurozni izgled projekt su kostimografkinje Patricije Norris, koja je jako pazila na kontrast likova u kultnom filmu. “Patricia i ja smo jako pazili na dojam cijelog filma, pričali smo o bojama, što smjeramo s nekim stvarima i što se događalo u scenama, osjećajima i raspoloženju”, sjetio se Lynch. Prekrasan, strašan, mračan i neponovljiv, plavi baršun doista zaslužuje kultni status u filmskoj, ali i modnoj industriji. Iako na prvi pogled neprilagodljiv, baršun se itekako može kombinirati u skoro svakom stilu odijevanja, a kad uzmete u obzir da ga nose svi - od Care Delevingne koja je odabrala seksi Balmainov kombinezon do Kate Hudson u nešto klasičnijem sakou, teško je odoljeti barem jednom mekanom komadu u sezoni pred nama.

 | Autor: arhiva arhiva Balmain, net-a-porter.com, 2675 eura

Dizajneri su ovaj kraljevski materijal objeručke prigrlili, pa je bio jedan od najčešće viđenih na revijama od New Yorka do Milana: od Pradine plave baršunaste haljine dugih rukava, izvezene sa zlatnim detaljima i inspirirane Japanom, preko Dolce&Gabbanine kreacije koja svojim nedostatkom oblika podsjeća na dječje haljine, do senzualne Nine Ricci koja ga je spojila s prozirnim čipkastim topom, baršun je doista pokazao novo lice. Dizajneri su se mudro držali tajanstvene ponoćno plave koja kraljevskom baršunu stoji kao salivena. Etro je u svom stilu baršun iskombinirao sa životinjskim uzorkom, a s druge strane spektra je besprijekorno otmjena haljina bez rukava Driesa Van Notena, kao i asimetrično krojena toaleta iz kolekcije Ralpha Laurena.

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0