Moda
1/39

Sve tajne idealne vjenčanice

Vjerojatno niti jedna haljina u povijesti mode nije toliko obožavana kao što je to vjenčanica. Najpoznatija inačica večernje haljine jedina je prilika da se žena zaista osjeća poput princeze makar samo na jedan dan. Uostalom, koja od nas bi odoljela uskočiti u nešto tako elegantno, a u nekim slučajevima i iznimno raskošno. Na temu vjenčanica popričali smo s jednom od najzaposlenijih hrvatskih dizajnerica vjenčanica i večernjih haljina Vesnom Sposom.

Uz bok stranim dizajnerskim imenima poput Vere Wang, Caroline Herrere, Marchese, Zuhaira Murada i Elie Saaba stoje i ona naša prepoznatljiva po svojim vjenčanicama.

 | Autor: Vesna Sposa Vesna Sposa

Vjenčanice Vesna Sposa tako naglašavaju ono najljepše na ženi, ističu ljepotu i naglašavaju njezinu ženstvenost.  Vesna u svom radu koristi najkvalitetnije materijale poput čipke, svile i satena. Novost su također i roze vjenčanice koje su postale trend u svijetu. U brendu Vesna Sposa preferiraju moderne krojeve koje  laskaju ženskom tijelu, a isto tako im je vrlo bitno da su vjenčanice udobne, lagane te da naglašavaju najbolje na tijelu, a skrivaju ono što se želi sakriti.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Nakon odabira pravog dizajnera, bitno je odabrati pravi stil vjenčanice. Stilova je pregršt, treba samo izabrati pravi kroj. Najpoznatiji su svakako A kroj, krinolina kroj, sirena kroj, ravni kroj i carski kroj. Pritom treba znati da unatoč bogatstvu oblika nije svaka vjenčanica za svako tijelo. Estetika je tu iznimno bitan faktor u odabiru pa će svaki propust pokvariti opći dojam. Zato morate detaljno razmotriti svaki od ovih  šest oblika vjenčanica i dobro se posavjetovati sa svojim dizajnerom ili dizajnericom.

Mnoge žene imaju problema s odabiranjem vjenčanice koja će im najbolje odgovarati pa smo Vesnu upitali kako pronaći savršenu vjenčanicu.

Glavna nit vodilja prilikom odabira vjenčanice koja će pristajati kao salivena je građa tijela. Mladenka treba biti svjesna što joj stoji, a što ne. Naime, postoje razni stilovi i krojevi vjenčanica. Od uskih sirena krojeva, takozvanih A. krojeva, vrlo popularnih princes krojeva i klasičnih krinolina. Djevojke često znaju doći sa slikama svoje idealne vjenčanice, no nakon što probaju takve modele ostanu razočarane. Znači, model koji će pristajati savršeno ovisi o građi tijela. Sistemom eliminacije zajedno s našom modnom savjetnicom izaberu se modeli ili princes kroja ili pak krinoline. Također, tijekom isprobavanja mladenke otkrivaju pristaju li im ravno rezane haljine, srcoliki izrezi, asimetrični izrezi ili pak haljine s naramenicama. Kada se pronađe kroj koji mladenki pristaje, nije teško pronaći savršenu. Neke preferiraju bogatije, a neke jednostavnije modele“, detaljno objašnjava Vesna.

 | Autor: Vesna Sposa Vesna Sposa

Dizajnerica također navodi kako haljina u vama jednostavno mora kliknuti te kako mora biti odraz vašeg stila i želja, ali i model koji pristaje vašem stilu građe. Mladenka pritom mora biti spremna na konstruktivnu kritiku, ali sve u svrhu da konačan rezultat zaista bude sjajan i da se ona najbolje osjeća u svom izboru.

Tu će vam dobro doći osobe od povjerenja, koje će vam ponekad reći i „surovu“ istinu. Osim toga, kada ćete koračati prema oltaru želite da vaš budući suprug ispred sebe vidi osobu u koju se zaljubio, a ne neku nepoznatu osobu koja ne liči na sebe“, kaže Vesna.

 | Autor: Vesna Sposa Vesna Sposa

Zanimalo nas je postoje li određeni trikovi kojima možemo naglasiti određene atribute. Vesna smatra kako vitke dame neće pogriješiti ako odaberu usku haljinu, a struk naglase stylish remenom, dok one nešto punijeg stasa mogu kombinirati odjeću na način da istaknu ono najljepše na njima poput dekoltea ili nogu.  Ona smatra kako se modni trendovi ne smiju pratiti slijepo te dodaje kako je  veća čar kada se osoba igra odjećom i modnim dodacima te u svemu tome uživa i osjeća se zadovoljno i puna samopouzdanja.

 | Autor: Vesna Sposa Vesna Sposa

Što se tiče glavnih trendova među vjenčanicama Vesna kaže kako smo iz godine u godinu svjedoci igranja s različitim materijalima, bojama vjenčanica i stilovima. No, sada se smatra ona na velika vrata ponovno vraćaju jednostavnost, profinjenost i naglašavanje siluete. Manje je više - postaje zakon. Materijali koji će prevladavati su kvalitetna svila, šifon i  bezvremenska čipka. Naglašena otvorena leđa će i ove godine biti hit, a mladenke će svoju senzualnost naglašavati predivnim dugim velovima ili pak tokicama. 2015 godina će tako postati sinonim za eleganciju i profinjenost.

 | Autor: Vesna Sposa Vesna Sposa

Top 6 oblika vjenčanica

A oblik

Ovaj oblik slijedi liniju tijela do struka, nakon struka lagano se širi prema dolje i ne prianja uz bedra i kukove. Zbog jednostavnosti i profinjenosti mnoge će je mlade biti sklone izabrati, a idealan je izbor jer pristaje gotovo svim oblicima tijela. Ipak, idealna figura za ovaj tip vjenčanice je kruškasti oblik tijela. Ova vjenčanica izdužit će vaše tijelo, sakriti jači donji dio ukoliko ga imate te će prividno povećati liniju gornjeg dijela ako je to potrebno.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Sirena oblik

Sirena kroj prati konturu tijela od grudi do koljena, a onda se naglo širi. Ovaj oblik naglašava obline i ženu čini ženstvenom, ali i izazovnom u isto vrijeme. Dok će prvom kroju doskočiti žene koje su malo punije, ovaj tip vjenčanice posebno će pristajati iznimno mršavim mladenkama. Budući da je pripijena uz tijelo te kao takva otkriva svaku nesavršenost, savjetujemo je najhrabrijim ženama. Također, budući da se vuče po podu ne preporučujemo je nižim ženama jer će ih učiniti još nižima.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Carski oblik

Ovaj oblik ima visoku liniju struka koja počinje odmah ispod prsa te se nakon prsa lagano širi u slobodnom padu. Zbog širokog padanja ovaj oblik posebno će voljeti trudnice, ali i mladenke s manjim grudima ili one sitnije građe. Također kao i A oblik dobro će prikriti šire bokove, stražnjicu ili prejake noge. Ovaj model je obično izrađen od laganog lepršavog materijala poput muslina ili svile što ga čini pogodnima za ljetna i neformalna vjenčanja.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Ravni oblik

Kako mu i samo ime govori ovaj oblik pada niz tijelo od ramena sve do poda. Zbog činjenice da iznimno prati liniju tijela, ovaj tip će najbolje pristajati vitkim i visokim ženama pa će žene koje imaju malo šire bokove biti sklonije izabrati carski ili A oblik. Odličan detalj kod ovih haljina mogu biti otvorena leđa koja će dodatno istaknuti element elegancije i profinjenosti.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Krinolina oblik

Ukoliko zaista želite izgledati kao princeza izabrat ćete ovaj kroj koji svojom raskoši uvelike odskače od navedenih krojeva. U sebi sadrži korzet i kako mu samo ime kaže krinolinu koja neodoljivo podsjeća na kakav ženski lik iz bajke. Česti dodaci ovom modelu su biseri i čipka koji će dodatno istaknuti efekt kraljevne. Preporučuje se ženama prosječne visine i građe, ali i punijim žena, a budući da ističe dekolte i struk najviše će je voljeti žene koje imaju jabukasti oblik tijela.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Za kraj smo Vesnu pitali koja je prema njoj najljepša vjenčanica u povijesti. Ona smatra kako je vjenčanica u kojoj se udala Grace Kelly 1956. godine definitivno jedna od onih koje se pamte.

Dizajnirala ju je MGM-ova kostimografkinja Helen Rose u kombinaciji čipke i svile. Ta vjenčanica odiše glamurom, stilom i gracioznošću i meni je jedna od najdražih“,zaključila je Vesna.

Stoga dame sada kada znate apsolutno sve o najboljim krojevima, trikovima i konačno trendovima u vjenčanicama jedino što vam preostaje je odabrati onu pravu.

Više slika pogledaj u galeriji..

Photo: Instagram/Nives Celzijus

Komentari 0