Moda
1/188

I avangarda voli uzorke i boje!

U srijedu 01. listopada u Muzeju automobila Ferdinand Budicki započela je nova hrvatska modna sezona. Prva večer Schwarzkopf Cro a Portera bila je u znaku avangardnih umjetnika, poznatih i etabliranih modnih lica, ali i mladih dizajnera.

XD Xenia Design

Već tradicionalno avangardnu večer otvara uspješna dizajnerica Ksenija Vrbanić  koja je predstavila jednu od najženstvenijih kolekcija posljednjih sezona.

 | Autor: Marko Prpić/Pixsell Marko Prpić/Pixsell Kolekcijom dominiraju slojevitost, spušteni struk, istaknuti džepovi, a vodeći ukras su patenti i naočale koje su u ulozi upečatljivog nakita.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell Ksenija je iznenadila odabirom uzoraka – odlučila se za tipično romantični u obliku točkica, a jedan od ukrasa na odjeći je volan. No, Ksenija zna kako transformirati ove detalje i izvesti ih iz njihovog sigurnog romantičnog i ženstvenog okvira u zavodljivu avangardu.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell Njena žena i dalje zadržava svoju osobnost, moć i snažan dojam, no za ovu sezonu je odlučila igrati na ženstvenu kartu koja joj odlično pristaje.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell Vedrana Mastela

Za slojevito se odlučila i Vedrana Mastela, no u njenom izričaju slojevitost je lagana, prozračna i više ima estetsku funkciju. 

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell Bermude, crop topovi, harmoničan kolorit i volani čine okosnicu kolekcije. Vedrana se poigrala s prozirnim materijalom koji na jednim kreacijama otkriva sve, dok na drugima prekriva izvrsno ujednačene boje kolekcije.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell No, dok Ksenija točno zna što njene klijentice žele i što mogu nositi u svakodnevnom životu, Vedrana je još u potrazi za tim.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell Naravno, dizajenerica je predstavila nosive komade koje možemo uklopiti u svoj casual stil, no pojedine kreacije izvan piste ne mogu funkcionirati. No, isto tako, ne mora svaki komad ni živjeti izvan piste – odluka je potpuno na dizajneru, a s njom definira i svoj opstanak na sceni.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell Etna Maar

Jednu od najboljih kolekcija večeri predstavila je dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik za svoj brend Etna Maar.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell Funkcionalna, nosiva, topla, bezvremenska  i upečatljiva kolekcija oduševila je gledatelje te pokazala da su avangardna jesen i zima sve samo ne monotone.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell Zvijezde kolekcije su definitivno kaputi koje svaka žena želi imati u svom ormaru. Andrijana naravno nije zaboravila ni na svoj zaštitni znak – pletivo koje je šlag na kraju jedne od najnosivijih kolekcija ove dizajnerice.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell Pozornost plijene i basic komadi, poput majica, na koje je Andrijana stavila print s programskim kodom njene web stranice, aludirajući na inspiraciju kolekcije, a to je film „The Matrix“.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell Snažni komadi, samouvjeren stav, pomalo tajanstven i borben dojam naglašavaju inspiraciju, a Andrijanina borba nije protiv nametnutnih dimenzija, nego protiv prolaznih trendova. U tome je dizajnerica uspjela – bezvremenske kreacije nove kolekcije volimo danas, kao što ćemo ih voljeti i u budućnosti.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell

 

Mario Vijačkić

Mladi dizajner Mario Vijačkić razbio je tipični zimski kolorit te osvježio pistu žutom bojom.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell Odabir boja svakako iznenađuje jer smo od ovog mladog dizajnera navikli gledati sivo-crne komade. Za novu sezonu Mario je odabrao bijelu, žutu i zadržao svoju sivu koja je u ovoj izvedi prije svega prozračan dodatak, a ne baza kao što je prije bila.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell Kolekcijom se protežu sportski elementi, a igra s prozirnim materijalima pruža dodatnu dinamičnost komadima. Raščlanjujući pojedine komade, vidi se kako je Mario počeo više razmišljati o onoj komercijalnoj strani u kojoj prije svega prevladava nosivost.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell Mario se voli igrati sa ženskom siluetom te s njom manipulirati, ponekad do granice lijepoga. Jasno je da se avangarda poigrava s tom granicom i često šokira. No, koliko god šokantna i ekstravagantna bila, ipak mora služiti onome koji ga nosi.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell Evan East

Mladi dizajner Vedran Sardelić prošle sezone se na pistama Schwarzkopf Cro a Portera po prvi put predstavio hrvatskoj publici, davajući naznaku da njegove revije neće biti dosadne.

 | Autor: Marko Prpić/Pixsell Marko Prpić/Pixsell Nova kolekcija je razbudila publiku, unijela razigranost, ženstvenost i jarke boje koje često u avangardnim kolekcijama nedostaju. No, to ne znači da njegova kolekcija vizualno odskače od ove večeri.

 | Autor: Marko Prpić/Pixsell Marko Prpić/Pixsell Vedran je predstavio elegantne istočnjačke dive koje kao da dolaze iz neke druge dimenzije – profinjene, neobične, upečatljive i nedodirljive.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell Nije samo styling zaslužan za takav dojam, dizajner se i na pojedinim komadima poigrao s mitskim elementima, poput jaknice koja na svom stražnjem dijelu ima detalje koji aludiraju na kralješke.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell Na prvu se Vedranova kolekcija ne čini nosiva, no ako izdvojimo kreacije od stylinga i modne piste, dobili smo zaigrane djevojačke komade koje rado želimo nositi.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell Ženstvena i pomalo girly, no ipak avangardna i neobična – Vedranova nova kolekcija spaja ono nespojivo u zanimljivo kombinaciju koju ćemo zapamtiti i kad se reflektori ugase.

Spirit by T.B.

Kako Ksenija otvara, tako dizajner Tomislav Bahorić tradicionalno zatvara avangardnu večer. Ovaj put dizajner nas je iznenadio predstavivši i par ženskih modela.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell Moramo priznati da nas je uvijek zanimala Tomislavova žena, a gledajući predstavljene kreacije, njegove vizija je itekako zanimljiva.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell U novoj kolekciji Tomislav se poigrao s dužinama, što je posebno vidljivo na gornjim dijelovima. Odlučio je pojedine komade skratiti, druge pak odrezati, a trećima promijeniti početnu svrhu. Tako se haljina pretvara u neobičnu kombinaciju majice i suknje, a muški džemperi dobivaju zanimljivu ekstenziju.

 | Autor: Marko Prpić/Pixsell Marko Prpić/Pixsell Nova Tomislavova kolekcija zatvorila je odličnu prvu večer Schwarzkopf Cro a Portera koja je pokazala kako avangarda može biti puno više od onog očekivanog.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell U galeriji detaljnije pogledajte nove kolekcije hrvatskih dizajnera...

Photo: Marko Prpić/Pixsell

Komentari 0