Moda
1/188

I avangarda voli uzorke i boje!

U srijedu 01. listopada u Muzeju automobila Ferdinand Budicki započela je nova hrvatska modna sezona. Prva večer Schwarzkopf Cro a Porter bila je u znaku avangardnih umjetnika, poznatih i etabliranih modnih lica, ali i mladih dizajnera.

XD Xenia Design

Već tradicionalno avangardnu večer otvara uspješna dizajnerica Ksenija Vrbanić  koja je predstavila jednu od najženstvenijih kolekcija posljednjih sezona.

Kolekcijom dominira slojevitost, spušteni struk, istaknuti džepovi, a vodeći ukras su patenti i naočale koje su u ulozi upečatljivog nakita.

Ksenija je iznenadila odabirom uzoraka – odlučila se za tipično romantični u obliku točkica, a jedan od ukrasa na odjeći je volan. No, Ksenija zna kako transformirati ove detalje i izvesti ih iz njihovog sigurnog romantičnog i ženstvenog okvira u zavodljivu avangardu.

Njena žena i dalje zadržava svoju osobnost, moć i snažan dojam, no za ovu sezonu je odlučila igrati na ženstvenu kartu koja je odlično pristaje.

Vedrana Mastela

Za slojevito se odlučila i Vedrana Mastela, no u njenom izričaju slojevitost je lagana, prozračna i više ima estetsku funkciju. 

Bermude, crop topovi, harmoničan kolorit i volani čine okosnicu kolekcije. Vedrana se poigrala s prozirnim materijalom koji na jednim kreacijama otkriva sve, dok na drugima prekriva izvrsno ujednačene boje kolekcije.

No, dok Ksenija točno zna što njene klijentice žele i što mogu nositi u svakodnevnom životu, Vedrana je još u potrazi za tim.

Naravno, dizajenerica je predstavila nosive komade koje možemo uklopiti u svoj casual stil, no pojedine kreacije izvan piste ne mogu funkcionirati. No, isto tako, ne mora svaki komad ni živjeti izvan piste – odluka je potpuno na dizajneru, a s njom definira i svoj opstanak na sceni.

Etna Maar

Jednu od najboljih kolekcija večeri predstavila je  dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik za svoj brend Etna Maar.

Funkcionalna, nosiva, topla, bezvremenska  i upečatljiva kolekcija oduševila je gledatelje te pokazala da avangardna jesen i zima su sve samo ne monotone.

Zvijezde kolekcije su definitivno kaputi koje svaka žena želi imati u svom ormaru. Andrijana naravno nije zaboravila ni na svoj zaštitni znak – pletivo koje je šlag na kraju jedne od najnosivijih kolekcija ove dizajnerice.

Pozornost plijene i basic komadi, poput majica, na koje je Andrijana stavila print s programskim kodom njene web stranice, aludirajući na inspiraciju kolekcije, a to je film „The Matrix“.

Snažni komadi, samouvjereno stav, pomalo tajanstven i borben dojam naglašavaju inspiraciju, a Andrijanina borba nije protiv nametnutnih dimenzija, nego protiv prolaznih trendova. U tome je dizajnerica uspjela – bezvremenske kreacije nove kolekcije volimo danas, kao što ćemo ih voljeti i u budućnosti.

Mario Vijačkić

Mladi dizajner Mario Vijačkić razbio je tipični zimski kolorit te osvježio pistu žutom bojom.

Odabir boja svakako iznenađuje jer smo od ovog mladog dizajnera navikli gledati sivo-crne komade. Za novu sezonu Mario je odabrao bijelu, žutu i zadržao svoju sivu koja je u ovoj izvedi prije svega prozračan dodatak, a ne baza kao što je prije bilo.

Kolekcijom se protežu sportski elementi, a igra s prozirnim materijalim pruža dodatnu dinamičnost komadima. Raščlanjujući pojedine komade, vidi se kako je Mario počeo više razmišljati o onoj komercijalnoj strani u kojoj prije svega prevladava nosivost.

Mario se voli igrati sa ženskom siluetom te s njom manipulirati, ponekad do granice lijepoga. Jasno je da se avangarda poigrava s tom granicom i često šokira. No, koliko god šokantna i ekstravagantna bila, ipak mora služiti onome koji ga nosi.

Evan East

Mladi dizajner Vedran Sardelić prošle sezone se na pistama Schwarzkopf Cro a Portera po prvi put predstavio hrvatskoj publici, davajući naznaku da njegove revije neće biti dosadne.

Nova kolekcija je razbudila publiku, unijela razigranost, ženstvenost i jarke boje koje često u avangardnim kolekcijama nedostaju. No, to ne znači da je njegova kolekcija vizualno odskače od ove večeri.

Vedran je predstavio elegantne istočnjačke dive koje kao da dolaze iz neke druge dimenzije – profinjene, neobične, upečatljive i nedodirljive.

Nije samo styling zaslužan za takav dojam, dizajner se i na pojedinim komadima poigrao s mitskim elementima, poput jaknica koja na svom stražnjem dijelu ima detalje koji aludiraju na kralješke.

Na prvu se Vedranova kolekcija ne čini nosiva, no ako izdvojimo kreacije od stylinga i modne piste, dobili smo zaigrane djevojačke kreacije koje rado želimo nositi.

Ženstvena i pomalo girly, no ipak avangardna i neobična – Vedranova nova kolekcija spaja ono nespojivo u zanimljivo kombinaciju koju ćemo zapamtiti i kad se reflektori ugase.

Spirit by T.B.

Kako Ksenija otvara, tako dizajner Tomislav Bahorić tradicionalno zatvara avagardnu večer. Ovaj put dizajner nas je iznenadio predstavivši i par ženskih modela.

Moramo priznati da nas uvijek zanimala Tomislavova žena, a gledajući predstavljene kreacije, njegove vizija je itekako zanimljiva.

U novoj kolekciji Tomislav se poigrao s dužinama, što je posebno vidljivo na gornjim dijelovima. Odlučio je pojedine komade skratiti, druge pak odrezati, a trećima promijeniti početnu svrhu. Tako se haljina pretvara u neobičnu kombinaciju majice i suknje, a muški džemperi dobivaju zanimljivu ekstenziju.

Nova Tomislavova kolekcija zatvorila je odličnu prvu večer Schwarzkopf Cro a Portera koja je pokazala kako avangarda može biti puno više od onog očekivanog.

U galeriji detaljnije pogledajte nove kolekcije hrvatskih dizajnera...

Photo: Marko Prpić/Pixsell

Komentari 0