Moda
Lyra nakit

Hvarski nakit Lyra oduševio nas je tradicionalnom tehnikom filigrana, izgleda poput delikatne čipke!

  • Još jedan domaći brend nakita čiji nas je nakit oduševio je onaj s otoka Hvara, a nosi ime Lyra
  • Posebna tehnika filigrana ono je što izdvaja predivne komade od srebra nakita kreativne Nore Lumezi
  • Srebrne naušnice, prstenje, narukvice i ogrlice dolaze i u verziji s pozlatom, u žutoj i rose gold boji

Mali domaći brendovi prepuni predivnih dizajna ne prestaju nas iznenađivati, a ovog puta oduševio nas je brend Nore Lumezi, s otoka Hvara, koja stoji iza brenda Lyra i izrađuje nakit od srebra tradicionalnim filigranskim zanatom koji je u njenoj obitelji već nekoliko generacija, a Nora ga je naučila od svog oca.

Lyra nakit | Autor: Senja Vild Senja Vild Foto: Senja Vild, Lyra nakit, VAL naušnice i ogrlica

"Odrasla sam uz nakit, a filigranski zanat sam izučila od oca kao i on od svog. Za mene je to bio sasvim prirodan slijed događaja, od malena sam gledala kako iz ruku mog oca nastaju prekrasni komadi nakita i uvijek je bilo nečega oko čega sam mogla pomoći i u čemu sam uživala. Svima je poznat tradicijski nakit Dalmacije, a moja ideja je nastala u želji da malo modernijim dizajnom ukažem na ljepotu ovog tradicijskog zanata. Tako je nastala Lyra", ispričala nam je Nora o začetku svog brenda, kojeg je pokrenula 2017.

Lyra nakit | Autor: Senja Vild Senja Vild Foto: Senja Vild, Lyra nakit

 Doista poseban Lyra nakit Nora izrađuje od srebra, a onda ga pozlaćuje 24-karatnim zlatom koje dolazi u dvije boje, klasičnoj žutoj i rose gold. "Sam proces izrade je jako delikatan i zahtjevan, najveći dio posla u filigranu je upravo u pripremi. Srebro se nakon taljenja mora istezati do vrlo tankih niti koje se kasnije oblikuju u razne motive nalik čipki. Prvo se izrađuje okvir određenog oblika koji se onda ispunjava tanjim nitima i/ili zrncima. Sama riječ dolazi iz latinskog, filum-nit i granum-zrno", rekla nam je Nora o koracima od kojih se sastoji ručna izrada njenog nakita, za koji inspiraciju, kaže, najčešće nalazi u svom okruženju.

Lyra nakit | Autor: Instagram @lyra_jewellery Instagram @lyra_jewellery Foto: Instagram @lyra_jewellery

Možda vas zanima Minerva by Jelena Fogec ručno je rađeni nakit koji nas je oduševio minimalističkim dizajnom Rubrika Moda Moda

Lyra nakit | Autor: Senja Vild Senja Vild Foto: Senja Vild, Lyra nakit, Aria naušnice

"Kreativni proces nikad nije isti pa je tako i svaka kolekcija priča za sebe. To može biti neki starinski motiv koji reinterpretiram kao što je to bilo u Terracotta kolekciji ili nešto skroz jednostavno iz prirode, kao list iz kojeg je nastala Foliage kolekcija. Nekada kroz sami rad i pogreške dobijem nešto zanimljivo iz čega onda razvijam kolekciju. Svakako je to najzabavniji dio procesa".

Lyra nakit | Autor: Senja Vild Senja Vild Foto: Senja Vild, Lyra nakit, Porto narukvica

Okvirne cijene Lyra nakita kreću se od 40 eura za najsitnije komade do 500 eura i više za neke teže i krupnije dizajne, napomenula je Nora, koja uskoro sprema i novu kolekciju, kao i webshop na www.lyra.com.hr na kojem će biti dostupan Lyra nakit.
Lyra nakit svakako već ima svoj prepoznatljivi stil, a delikatni komadi nakita, koje Nora naziva "minimalističkim i pročišćenim dizajnom filigranskog nakita", već imaju mnoštvo obožavateljica.

Lyra nakit | Autor: Senja Vild Senja Vild Foto: Senja Vild, Lyra nakit, Cleo naušnice

Nora kaže kako i sama voli nositi takav nakit, njen trenutno najdraži komad predivan je privjesak Cleo iz zadnje kolekcije. "Volim nositi na „hoop“ naušnicama ili na lančiću kao privjesak. Volim multifunkcionalnost i asimetriju, pa tako i nositi samo jednu naušnicu recimo. Takvi jednostavni modeli su se pokazali i kao najtraženiji", ispričala nam je Nora.

Lyra nakit | Autor: Instagram @lyra_jewellery Instagram @lyra_jewellery Foto: Instagram @lyra_jewellery

Dok nam ne stigne nova kolekcija, sve modele Lyra nakita možemo pogledati na službenoj stranici brenda www.lyra.com.hr, kao i na njihovim profilima na Instagramu i Facebooku!

Lyra nakit | Autor: Senja Vild Senja Vild Foto: Senja Vild, Lyra nakit, Aqua naušnice

Za one koji Lyra nakit žele pogledati uživo, za to će također uskoro imati priliku, budući da je dizajni tijekom ljetne sezone dostupni u njihovom malom dućanu Filigran na otoku Hvaru!

Charisma Creative Studio Možda vas zanima Iz domaćeg Charisma Creative Studija dolazi predivan unikatan nakit - od smole! Rubrika Moda Moda
Photo: Senja Vild

Komentari 0