Moda
1/12

Hit jakne: Ove sezone sve je u znaku parki i bomberica

Obilježile su modnu povijest, no koja će izaći kao pobjednica sezone? Trendseterice kažu - obje su vladarice proljetnog stila

Želite li izgledati opasno poput Roberta De Nira u “Taksistu” ili se osjećati kao najbolji pilot na svijetu, vrijeme je da ormar obogatite parkom ili popularnom bomber jaknom.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

 De Niro je izgledao totalno opako u zelenoj parki, a nakon njega svaki je modno osviješteni muškarac imao jednu u svom ormaru. Da su ove dvije jakne obilježile modnu povijest, dovoljno je zaviriti u stilski vremeplov. Svako je desetljeće imalo svoju “it” jaknu, pa su tako osamdesetih predimenzionirane bomberice nosili engleski punkeri, a još prije toga Marilyn Monroe je tijekom Korejskog rata podizala moral američkim vojnicima i tada nosila crnu bombericu s krznenim ovratnikom. Čak je i u tome izgledala seksi. Ikona stila Steve McQueen u filmu “Lovac na ucjene” iz 1980. nosi savršenu bombericu koja još više dodaje njegovoj misterioznosti. Parke su nosili prosvjednici tijekom rata u Vijetnamu, a nakon toga postala je instant-klasik, posebno nakon već spomenutog filma u kojem De Niro glumi zločestog dečka.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Ove sezone trendseterice su lude za klasičnim zelenim modelima, a one koje vole izraziti svoju ljubav prema proljeću nosit će cvjetne bomberice koje ne silaze s polica dućana već mjesecima. Ovakve su lagane proljetne jaknice savršen odabir za prohladne proljetne večeri ili glazbene festivale na otvorenom koje jedva čekamo. Nekada rezervirane samo za pilote, bomber jakne ove su sezone toliko popularne tako da barem jednu morate imati u ormaru. High street brendovi nude zaista raznoliku ponudu, od klasičnih satenskih modela u crnoj ili maslinasto zelenoj do onih ukrašenih šljokicama ili prišivcima na leđima. Za svaku će se trendsetericu naći ponešto.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

I dizajneri su dali svoj pečat odobrenja, pa smo odlične metalik bomberice vidjeli u Guccijevoj kolekciji, a Stella McCartney ostala je dosljedna sebi pa sve cure koje vole sportski chic inspiraciju mogu potražiti u njezinoj zadnjoj resort kolekciji. Tamnoplave bomber jakne ukrašene bijelim cvjetovima samo čekaju dobar par traperica i basic T-shirt. “Statement” bomberice nosite na jednostavne kombinacije ili se poigrajte bojama i krojevima. Miksajte uzorke i boje te ne zaboravite na slojevito oblačenje koje je ključ dobrog stila. Trendseterice na street style blogovima dobro znaju kako nositi najtrendi jakne sezone na malo drukčiji način. 

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Street stylerice svoje bomber jakne i robusne parke kombiniraju na najromantičnije haljine i lepršave materijale, a ovakav par-nepar čini zapravo savršenu kombinaciju. Tako, na primjer, parku s vojničkim printom koji je neuništiv uzorak i nosi se u svim godišnjim dobima kombinirajte na bijelu čipkastu maksi haljinu. Možete se odlučiti i na prozirne haljine koje se ove sezone nose na skinny hlače ili traperice. Sve “začinite” visokim potpeticama ili omiljenim tenisicama, a savršen par ovakvoj kombinaciji su glomazne gležnjače. Ako vam u sljedećih nekoliko tjedana u njima bude prevruće, odaberite gležnjače otvorenih prstiju. Klasične maslinasto zelene parke možete nositi i na posao. Savršeno će se slagati na pencil suknje, uske crne hlače, bijele bluze... 

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Nosite ih i na “cigarette” hlače koje će se iz poslovnog izdanja vrlo lako “preseliti” u večernje, posebno ako su visokog struka. Za večer ih možete nositi na “cropped” topove sa šljokicama ili čipkom, a i metalik je ovog proljeća doživio veliku renesansu. Vrlo su popularne i proljetne jaknice s natpisima na leđima poput onih koje nose Ružičaste dame iz filma “Briljantin”.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

U galeriji smo odabrali najbolje modele parki i bomberica za ovu sezonu

Photo: Davor Puklavec/ Pixsell

Komentari 0