Moda
1/31

Haljine o kojima sanja svaka žena

Bajkovite haljine Borisa Pavlina postale su sinonim za hrvatsku visoku modu. Njegove konstrukcijski besprijekorne kreacije prava su umjetnička djela koja podjednako oduševljavaju i svojim najsitnijim detaljima kao i djelom u cjelini. Rijetko koji dizajner uspijeva tako elegantno i vješto gledatelje revije uvući u svoj čarobni svijet u kojem dominira ljepota, nježnost i krhka ženstvenost.

Iza Borisa su tri zanimljive sezone na Cro-a-porteru tijekom kojih je predstavio svoje viđenje šume u kojoj dominiraju mistične vile. Protekli ciklus zapravo možemo nazvati 3 u 1. Dizajner je odlučio predstaviti svoju ideju razlomljenu kroz tri sezone koje zajedno stvaraju jednu veliku kolekciju koju možemo zamisliti i na svjetskim modnim pistama.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell "Sve je započelo kad me je konaktirala jedna profesorica s Filozofskog fakulteta koja se bavi s tradicionalnom izradom čipke u Hrvatskoj te me spojila sa ženama koje izrađuju lepoglavsku čipku. Upravo one su i zaslužne za vodeću inspiraciju. Naime, dok su mi pokazivale različite motive čipke, prevladao je motiv šume s pticama, pčelama, žirevima i slično. On mi se osobno najviše svidio te smo krenuli od njega. Haljina od lepoglavske čipke vjerojatno je i najskuplja haljina ikad izrađena u Hrvatskoj, ako se uzme u obzir vrijednost same čipke. Ta haljina se ujedno i najduže radila, oko pet mjeseci", objasnio je Boris.

Nevjerojatna kreacija je nakon predstavljanja na Cro-a-Porteru svoje zasluženo mjesto pronašla u lepoglavskom muzeju. Šumska priča se nastavila uvođenjem animalnih elemenata, a završni ciklus, u kojem su predstavljeni i pravi jelenji rogovi, ujedno je i Borisov najdraži.

Milano kao veliki kreativni poticaj

 | Autor: Jure Perišin Jure Perišin Nakon TTF-a, Boris nastavlja svoje školovanje na prestižnom talijanskom Istituto Marangoni u Milanu. Tri i pol godine kasnije vraća se u Hrvatsku te se publici predstavlja po prvi put u proljeće 2005. godine. Naglašava kako je boravaku Milanu bilo izvanredno iskustvo koje mu je kao dizajneru otvorilo horizonte i djelovalo veoma poticajno. Zalaže se za školovanje dizajnera jer smatra da je kreativnost tek jedan dio u procesu stvaranja.

"Dobar dizajner prvenstveno mora biti dobar konstruktor, jako dobro poznavati materijale i tehnike šivanja. Jednostavno morate znati sve što se može napraviti. Ako nemate školovanje, kako ćete to znati izvesti? Nastavit ćete raditi na priučenoj razini. Možete pri tome imati spektakularne ideje, no ako ih ne možete realizirati, na koncu vaše kreacije izgledaju jadno", istaknuo je Boris.

Vjenčanica iz snova

A Boris je upravo poznat po savršeno skrojenim haljinama čiji besprijekorni detalji mame uzdahe. Umjetnička djela kreirana za princeze. Upravo zbog toga su haljine Borisa Pavlina postale tiha patnja brojnih budućih mladenki. Može li postojati savršenija vjenčanica?

 | Autor: Jure Perišin Jure Perišin "Nakon prošle revije negdje sam pročitao komentar da ako se već neću udati u Pavlinu, onda me barem pokopajte u njemu. To mi je bilo tako simpatično. Naravno da mi je drago što žene na svoj najvažniji dan žele nositi moje haljine. Upravo se one ubrajaju u naše najčešće kupce. Kod nas, naime, nema puno prilika na koje se mogu nositi takve haljine. No, vjenčanje je ostalo događaj na kojem si žene daju oduška. S druge pak strane imamo svoje stalne kupce koji pretežito kupuju koktel haljine i naše dnevne kreacije", objasio je dizajner.

Cijene njegovih kreacija kreću se između 3.500 kn do 5.500 kn za koktel haljinu, dok duže večernje haljine i vjenčanice dosežu visinu do 15.000 kn.

"Dizajneri su spužve koje upijaju inspiraciju"

 | Autor: Boris ne izlazi iz kuće bez svog bloka i olovke u kojem crta skice. U svakom životnom trenutku nešto ga može inspirirati, no ako isti tren ideju ne prenese na papri, ona je izgubljena.

"Kao dizajnera sve vas treba inspirirati, od zgužvanog papira, do uzorka kojeg umak ostavlja na tanjuru, do glazbe, filma i knjiga. Mi moramo predviđati trendove, osjetiti koji film će u nadolazećoj godini biti mogući hit jer će oni definirati pojedine trednove. Trebate biti otvoreni prema medijima, svijetu koji vas okružuje i ljudima koje susrećete na cesti", istaknuo je Boris.

Uvijek započinje rad s najkompliciranijim komadima, a kako nastaje kolekcija i približava se njena prezentacija, prebacuje se na one lakše. Put od skice do modela je dinamičan jer početna ideja nužno ne znači i finalnu izradu. Neke kreacije otpadaju, druge se nadopunjuju. Slijepo držanje skica, naglašava Boris, vodi veoma plošnoj kolekciji.

"Materijale uglavnom nabavljam vani, no zadnjih godina se popravila ponuda i u Hrvatskoj. Ja sam poput hrčka, skupljam razne materijale, a mnogo njih umjesto suvenira nabavljam tijekom svojih putovanja", objašnjava dizajner.

Osim mode, Borisova velika strast su putovanja tijekom kojih se u isto vrijeme opušta i inspirira. Svako pojedino putovanje mu je bilo drago, no u najljepšem sjećanju ostao mu je boravak u Rimu za vrijeme Bijenala umjetnika mediterana i Europe.

"To je bio odmor iz snova jer smo bili smješteni u vilama, imali smo bonove za sve restorane u Rimu, družili se s raznim umjetnicima. Ostalo mi je u predivnom sjećanju i uvijek ga vežem uz potpuni osjećaj slobode. Najdalja destinacija gdje sam bio je Tajland, odnosno Bankong, a drag mi je Pariz i Istanbul", ističe dizajner.

Što se događa na hrvatskoj modnoj sceni?

Osim odnosa države prema malim obrtnicima, Borisa najviše smeta inflacija takozvanih wannabe dizajnera. Danas svatko tko za sebe misli da se može baviti modom, dobiva priliku za izlaganje.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell "To degradira nas dizajnere koji uistinu ulažemo u svoj rad i karijeru. Ljudi koji rade duži niz godina i koji su se školovali dobivaju manje pozornosti od određenih pojedinaca koji nemaju što dizajnerski za pokazati", naglašava Boris.

Trenutno dizajner radi na novoj kolekciji za koju je inspiraciju pronašao u jednom određenm povijesnom periodu. Nestrpljivo iščekujemo modni vremeplov s bajkovitim potpisom Boris Pavlina.

Photo: Jure Perišin

Komentari 0