Moda
1/10

Haljina poslije ponoći – je li i dalje u trendu?

Vjenčanica je vodeća stavka koja zamara svaku buduću mladenku. Jednostavna ili teatralna, ženstvena ili zavodljiva, uska ili lepršava – opcije su mnogobrojne. No, osim vjenčanice postoji i famozna haljina poslije ponoći. Presvlače li se današnje mladenke, otkrivaju Vjeko Franetović i Nikica Ivančević, dizajneri modnog brenda eNVy room, te Stella Tomasović i Maja Sučić Feljan, koje su s nama podijelile svoje vjenčane haljine.

Vjenčanice su s razlogom bijele – one predstavljaju čistoću i nevinost. S vremenom su se određene stvari promijenile, no tradicionalno i dalje većina mladenki bira bijelu haljinu za svoju svadbu. No, dio njih uskače nakon ponoći u potpuno suprotnu haljinu koja je često crvene boje. To presvlačenje ima simboličko značenje, prelazak u novi period života, a nova haljina i druga boja vizualno predočavaju tu promjenu. Dok su se nekoć mladenke i presvlačile, čini se da danas taj običaj više ne vlada.

 | Autor: Privatno Privatno Zašto haljina poslije ponoći?

Osim običaja, postoji drugi razlog zbog kojih su se mladenke presvlačile, a on je prije svega praktične prirode. Vjenčanice su bile teške i teatralne pa su ženama stvarale napor te su ih umarale. Veliki broj je jedva čekao metre i metre materijala zamijeniti laganijom haljinom, koja im omogućava plesanje i uživanje u svadbi.

Danas je ponuda vjenčanica raznolika i više se ne očekuje da morate na sebi imati veliku i tešku vjenčanicu. Haljine su postale laganije, nosivije i jednostavnije. Osim tog razloga, umiranje trenda presvlačenja, trebamo potražiti i u cijenama haljina.

„U današnje vrijeme mladenke jako puno novaca izdvajaju za svoju vjenčanicu pa onda kupovina još jedne haljine najčešće nije u budžetu. Danas vidimo da se svi običaji vezani za tradicionalno vjenčanje manje više napuštaju ili zaboravljaju pa je onda tako i ovaj običaj presvlačenja nakon ponoći pomalo izblijedio. Možda su ranije vjenčanice bile neudobne i teške pa su se zato žene presvlačile“, smatra Stella Tomasović koja je cijelo vjenčanje provela u svojoj vjenčanici.

U nastavku ističe kako se njena majka, koja se udala tijekom 90-tih, držala običaja te je nakon ponoći iz vjenčanice uskočila u kompletić koji se sastojao od suknje i sakoa. Njoj presvlačenje u niti jednom trenutku nije palo na pamet.  Ona je nosila custom made vjenčanicu koju su za nju izradili Nikica Ivančević i Vjeko Franetović, dizajneri brenda eNVy room, koji se u posljednje vrijeme nametnuo kao vodeća adresa za vjenčanice po mjeri.

 | Autor: Privatno Privatno „To je bila ljubav na prvi pogled jer čim sam je vidjela u njihovoj kolekciji vjenčanica, znala sam da ću tu imati. Kroj mi se odmah svidio i znala sam da će mi dobro pristajati. Kad sam je prvi put isprobala u njihovom showroomu, samo sam potvrdila što sam pretpostavila. Između ostalog, muž i ja smo išli na vintage temu vjenčanja, pa mi je takva vjenčanica bila prikladna. Vjenčanica je bila lagana i nije me umarala pa nije bilo ni fizičke potreba za mijenjanjem. Ja sam bila prezadovoljna i oduševljena vjenčanicom, komentirala je Stella.

Nikica i Vjeko potvrđuju da trend presvlačenja opada te njihove klijentice redom biraju udobne i praktične vjenčanice u kojima mogu bez napora izdržati cijelo vjenčanje. Slažu se da je jedan od razloga zbog čega mladenke nose samo vjenčanicu i njihova cijena i kriza koja vlada.

„U slučaju da imate neku tešku vjenčanicu koja ograničava kretanje onda je sasvim logično da ceremoniju provedete u njoj, a kasnije se presvučete u nešto ležernije i više prikladno za zabavu. Definitivno birajte nešto u čemu ćete se moći kretati i plesati cijelu noć“, savjetuju Nikica i Vjeko.

 | Autor: Privatno Privatno Praktične i udobne vjenčanice potisnule su haljine poslije ponoći

Maja Sučić Feljan također se nije presvlačila. Za razliku od Stelle, ona je svoju vjenčanicu unajmila u jednom zagrebačkom salonu.

 | Autor: Privatno Privatno „Najam je bio relativno skup, ali iskoristila sam popust od 1.000 kn na najam sa sajma vjenčanja. Što se tiče toga da je cijena razlog zašto se mladenke ne presvlače, mislim da to ovisi o djevojci. No, kad si već dao poveću svotu za nešto što ćeš nositi samo taj dan i nikad više, čemu se presvlačiti? Treba guštati taj dan! S obzirom da sam bila oduševljena vjenčanicom nisam ni pomislila da se iza ponoći presvlačim. Uostalom, samo jednom u životu imaš priliku nositi vjenčanicu, komentirala je Maja.

Cijene vjenčanica porasle su proteklih godina. Bilo da iznajmljujete haljinu ili izrađujete custom made haljinu kod dizajnera, odvojit ćete veću svotu za nju. Vjenčanicu ispod 3.000 kn teško je naći, a prosjek se kreće od 5.000 do preko vrtoglavih 20.000 kn. Sve ovisi u kojem gradu iznajmljujete, koji salon, brend i koje nošenje je u pitanju. Više o tome gdje i po kojim cijenama kupiti vjenčanice diljem Hrvatske, pročitajte ovdje.

Kad se zbroj ostale stavke vjenčanja, jasno je da financije igraju veliku ulogu. Mladenke biraju svoju savršenu haljinu i spremne su za nju dati određenu svotu novaca. Zbog toga čin presvlačenja kod većine ne dolazi u obzir.

Bilo da birate samo vjenčanicu ili i haljinu poslije ponoći, imajte na umu da cijeli dan trebate provesti u dotičnoj kreaciji. Na prvu neke haljine mogu djelovati lijepe, no ako vas ograničavaju, razmislite je li ona pravi odabir za vas. Ako se uistinu ne želite odreći teatralne balska haljine, koja možda nije praktična i udobna, no vama je lijepa, nemojte zanemariti trend presvlačenja. Laganija, praktičnije i udobnija haljina poslije ponoći omogućit će vam da uživate bez napora u vašem tulumu.

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije predstavljene u članku...

Više o tome kako organizirati vjenčanje sa stilom, pročitajte ovdje.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0