Moda
kraljica elizabeta II:

Haljina koju je Elizabeta II. nosila na krunidbi izrađivala se 8 mjeseci, a na ljepoti ne gubi ni danas

  • Krunidbenu haljinu dizajnirao je Norman Hartnell prema striktnim željama kraljice Elizabete II.
  • Predložio je osam različitih dizajna, njoj se dopao tek zadnji, ali s izmjenama po njezinoj želji
  • Satenska haljina bogato je ukrašena cvjetnim amblemima Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zemalja Commonwealtha. Za sreću, Hartnell je na svoju ruku dodao izvezenu djetelinu s četiri lista. Upalilo je - kraljica ovih dana slavi 70 godina (sretne) i najdugovječnije vladavine

Povodom platinastog jubileja kraljice Elizabete II., prisjetili smo se prekrasne haljine u kojoj je okrunjena 2. lipnja 1953. u Westminsterskoj opatiji u Londonu. Zanimljivo je kako je tada prošlo više od godinu dana nakon što je dospjela na prijestolje u veljači 1952. Odgoda krunidbe je bila planirana kako bi se omogućilo odgovarajuće vrijeme za žalovanje nakon što je njezin otac i prethodni monarh George VI. preminuo, a 70 godina kasnije i dalje se divimo jednoj od najljepših kraljevskih haljina.

Kraljica Elizabeta II. Možda vas zanima 5 stvari koje smo naučili o kraljici Elizabeti II. iz novog dokumentarca o dugovječnoj britanskoj vladarici Rubrika Stars Stars

Dizajniranje i izrada haljine je trajalo osam mjeseci koji su uključivali istraživanja i zamršenog vezenja jer je haljina na sebi imala izvezene cvjetne ambleme Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zemalja Commonwealtha, uključujući englesku ružu Tudor, škotski čičak, velški poriluk, irsku djetelinu, list kanadskog javora, australsku pletenicu, novozelandsku srebrnu paprat, južnoafričku proteu, indijski cvijet lotosa za Indiju, cvijet lotosa sa Šri Lanke i pakistansku pšenicu, pamuk i jutu.

kraljica Elizabeta II. | Autor: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Haljinu je, baš poput Elizabethine vjenčanice i drugih značajnih kraljevskih haljina ovog razdoblja, dizajnirao Norman Hartnell, gotvo pa službeni dvorski dizajner. Kraljičina je želja bila da krunidbena haljina bude izrađena od satena, poput vjenčanice s naglaskom na kraljevskoj eleganciji, ali bez pretjeranog isticanja forme.

Osam predloženih dizajna, deveta opcija kao kraljičin izbor

Hartnell je predložio najmanje osam različitih dizajna: prvi, vrlo jednostavan, sličan onom koji je nosila kraljica Viktorija na svojoj krunidbi, drugi koje bio moderna tanka haljina s plaštom i izvezena zlatom. Treća je bila haljina u stilu krinolina od bijelog satena, srebrne tkanine i srebrne čipke, dok je četvrta kreacija bila izrađena od bijelog satena s izvezenom Bogorodicom i arumom od ljiljana, optočena biserima. Peti, šareni dizajn ukrašen ljubičicama, ružama i pšenicom, šesti je bio bijeli saten sa zlatnim, srebrnim i bakrenim vezom s granama hrastovog lišća s žirom. Sedma haljina je imala vez Tudorske ruže iz Engleske, nanesene zlatnim vezom na bijeli saten, dok je osmi dizajn, sličan sedmom, ali je dodatno sadržavao cvjetne ambleme Velike Britanije i Commonwealtha.

kraljica elizabeta II. | Autor: Instagram@ royalcollectiontrust Instagram@ royalcollectiontrust

Kraljica je preferirala potonju opciju, ali samo ako je Hartnell uveo neku boju i napravio prilagodbe. I tako je nastala deveta opcija i haljina koju je Elizabeta II. Nosila na samoj krunidbi. Simpatičan detalj je kako je kasnije Hartnell potajno dodao izvezenu dodatnu djetelinu s četiri lista na lijevoj strani haljine kao znak sreće.

Baršunasti ogrtač za kraljevski naglasak

Uz haljinu, Hartnell je dizajnirao i prekrasan bogat ogrtač izrađen za krunidbu. Također poznat kao Colobium Sindonis, ogrtač je bio izrađen od običnog bijelog platna s grimiznim baršunastim plaštem pričvršćenim na ramenima, ukrašen izvezenom zlatnom čipkom i filigranom.

Kraljica elizabeta II. | Autor: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL Svila korištena za izradu haljina dobivena je s farme svile Lady Hart Dyke u dvorcu Lullingstone, a samu haljinu su izradile tri krojačice, šest vezilja iz Kraljevske škole rukotvorina, odgovorne za vez u zlatnim polugama. Grimizni baršunasti ogrtač, koji je bio pričvršćen za ramena haljine, ručno je tkao Warners iz Braintreeja, Essex, koristeći svilu iz dvorca Lullingstone, a izradili su ga gospoda Ede i Ravenscroftof Chancery Lane, London.

Kraljica Elizabeta II. Toliko je voljela ovu haljinu da ju je nakon krunidbe nosila čak šest puta, uključujući vrijeme kada je otvorila parlamente na Novom Zelandu i Australiji 1954. godine.

Photo: Press Association/PIXSELL

Komentari 0