Moda 30. lipnja 2015.

Green Deco - začetnici nove "barber" kulture

Borna Filić/Pixsell.
1/27

U subotu, 27. lipnja ekipa u Green Deco salonu održan je event pod nazivom „Tatts & Cuts“, prvi takav na ovim prostorima. Zagrebačka brijačnica i prvi eko frizerski salon u Hrvatskoj tako je bio poprištem događanja u sklopu kojeg su spojene dvije custom kulture – umjetnost tetoviranja i vještina šišanja.

I mi smo posjetili ovaj event te smo na licu mjesta popričali s vlasnikom salona Matijom Ptićem i mladim barberom Raulom Vrankićem.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell

Oni zajedno s Mateom Lendić i Željkom Pukšec čine Green Deco tim. Razgovoru se pridružio i Matteo Kociančić – jedan od tri tattoo artista koja su tetovirala na „Tatts & Cuts“ eventu.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell

Zanimanje za Green Deco, koji od svog otvorenja, prije tek  godinu i pol dana, plijeni sve više pozornosti, ne čudi s obzirom na to da se može pohvaliti originalnom pričom, životopisnim retro interijerom i  neodoljivim ambijentom. Stoga je upravo ova lokacija bila savršena za rad Mattea i njegovih kolega Lukasa FerenčićaBojana Besaka. Iako su planirali tetovirati po željama slučajnih posjetitelja, interes za event je bio toliki da su dečki imali rezervacije za tetovaže sedam dana prije samog događanja.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell

Iako su ovakvi eventi vani veoma česti, na našim ih prostorima nema, da ne spominjemo kako zajednica barbera u Hrvatskoj ne postoji. Radi se tek o nekoliko salona sa sličnom vizijom koji nisu povezani. No, upravo ovakvi eventi tu su kako bi pokrenuli nešto u smjeru stvaranja barber communitya.

Ideja je nastala na temelju bliske suradnje s Lukasom, Matteom i Bojanom. Uvijek smo pričali da tu suradnju uobličimo u neki event i da spojimo naše vještine u istom prostoru. Ovo je zapravo teaser za evente koje planiramo raditi u budućnosti. Recimo, već u jesen planiramo napraviti nešto slično ovom događanju, a trenutačno smo i u fazi brainstorminga za još veće evente. U planu su nam i gostovanja stranih barbera. Do sad u Hrvatskoj nije bilo ovakvih evenata, iako su oni vani česti, ali mi smo željeli malo pogurati barber scenu ovdje pa nam se učinilo da je ovaj event dobar način da se to učini i da se scena malo približi Hrvatima“, otkrio nam je Matija.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell

Objasnio nam je i kako je vani normalno da se barber kultura spaja s ostalim djelatnostima po principu - jedan prostor više različitih zanata. Tako postoje barberi koji imaju svoju kolekciju obuće i odjeće. U skladu s tim, u jednom baber shopu možete kupiti i odjevne predmete, a u onima koji u sklopu svojim prostora imaju tattoo salon, možete se odmah i tetovirati. Matija navodi kako je vani vidio barber shop koji prodaje i naočale pa u istom prostoru imate i barber shop i optiku. Po uzoru na strane zemlje, i on uskoro planira lansirati T-shirte, pomade te voskove i balzame za brkove i brade, koji će nositi ime Gospon Fulir, što je marka Green Deco salona.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell

Iako se na prvu laik može upitati kakve veze imaju šišanje i tetoviranje, ova dva stara zanata imaju više poveznica nego što vam se na prvu čini. Osim što i jedni i drugi rade s mašinicama koje su priključene na struju, pa kroz šalu pričaju kako struja nije ista u Hrvatskoj i Njemačkoj ili kako doma dolaze naelektrizirani, obje ove struke su zapravo vještine i to vještine koje potječu iz istog vremenskog perioda.

I jedno i drugo je "craft", vještina, nema stroja koji to može zamijeniti, to je vještina ruku, prstiju. Možeš izmisliti stroj ispod kojeg staviš ruku i on te istetovira ili mašinicu ispod koje staviš glavu i ona te obrije, ali to nije to. I barber i tetovirač je čovjek koji u svoj posao unosi emociju“, objasnio nam je Mateo.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell

A upravo je emocija tajni sastojak ovih zanata. Naime, odlazak kod barbera nije samo odlazak po novu frizuru, nego često znači i druženje s barberom s kojim se kroz neko vrijeme stvori i osjećaj prisnosti. S pojavom mašinica koje se moglo kupiti u trgovačkim centrima, nestalo je tog personaliziranog pristupa klijentu. Muškarce se uvjeravalo da mogu napraviti frizuru po principu – uradi to sam, pa su jednostavno prestajali ići kod barbera, a samim time se izgubila ne samo scena, nego i taj dio u kojem se muškarac tijekom posjeta barber salonu dolazi opustiti i družiti se.

Ljudi tu uživaju, slušaju dobru glazbu, popiju piće, nakon sat vremena nekad ti se i potpuno otvore. Na kraju odu doma lijepi i sretni“, priča nam Raul, koji je kao i Matija samouki barber.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell

Kako je nestalo scene, tako je nestalo i prilika da se mladi barberi školuju pa su tako Matija i Raul sami kroz godine rada naučili ovaj posao i usavršili svoj vlastiti stil. Dečki, ali i cure koji se žele baviti ovim poslom mogu jedino završiti frizersku školu, gdje mogu naučiti tehnike šišanja i bojanja kose, no pravog školovanja za barbere u biti nema. Matija i Raul stoga drže edukacije za one koji se žele profilirati u ovom poslu. A budući da škole za barbere nema, kao niti scene u pravom smislu, dečke slobodno možemo nazvati začetnicima novog vala barbera u Hrvatskoj.

Jedini način je da uzmeš mašinicu u ruku, tu struju i učiš sam, inspiriraš se drugima i stvaraš neki svoj stil“, objašnjava Raul koji kaže kako obožava svoj posao.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell

Ovo je jako društven posao, šišaš, pričaš s ljudima i ne gledaš na sat, a nema bolje stvari nego kada izađeš van i vidiš svojih 20 cutova i svi dobro izgledaju i misliš - to sam ja napravio. Jako rijetko se desi da kiksaš, to si ne možeš dopustiti. Nedopustivo je da netko izađe nezadovoljan jer je tvoj rad ujedno i tvoja najbolja reklama, tvoja vizitka“, dodaje.  

To je zato jer nisi odabrao ovaj posao tek toliko da ga radiš. Barbering kao i tetoviranje, nije samo posao, nego cijeli lifestyle, to je način života“, nadovezuje se Mateo koji kaže kako i tu, kao i u činjenici da nema prave škole za barbere i tetovirače, leži još jedna od brojnih sličnosti ovih dvaju zanata.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell

I konačno, pitali smo naše sugovornike kako bi oni objasnili ovaj veliki povratak barber kulture koja je tako blisko vezana uz tetoviranje.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell

Ok je smisliti nešto novo, ali opet i to novo se bazira na nekoj povijesti prije, na nekoj bazi. Stoga je super da se stari zanati održe. Te stvari su vječne i ne možeš pustiti da samo nestanu, a može se još toliko napredovati na tim područjima“, objašnjava Mateo.

Da, njegujemo stare zanate, ali u modernom kontekstu. Moramo biti svjesni da su prisutni novi utjecaji, kako u tetoviranju tako i u našem poslu. Naravno da uvijek poštuješ korijene, bazu, ali nastojiš to predstaviti u modernom kontekstu, inkorporirati u 2015.“, zaključuje Raul. 

Više slika pogledaj u galeriji....

Komentari 0