Moda
1/22

Gothic stil za odvažne žene

Platforme, tamne boje i veliko srebreno prstenje čine okosnicu darkerskog stila umjetnice i performerice Ksenije Kordić koja sebi često izrađuje pojedine odjevne predmete kako bi imala kombinaciju kakvu želi, a njene svilene marame brenda Kteis postale su pravi hit te većinu narudžbi izrađuje za inozemstvo.

"Odijevanje je način kreiranja svakodnevnog života, umijeće predstavljanja same sebe ili pomicanja predodžbe o samoj sebi. Ponekad raspoloženje utječe na odabir odjeće, a ponekad je i obratno. Tako da moram priznati da je moj odnos prema odjeći vrlo blizak odnosu prema samoj sebi jer je u neraskidivoj vezi s mojim identitetnom", objasnila je umjetnica.

Ciljani shopping je najbolji

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell Njen darkerski stil, u kojem pretežito prevladava crna boja, tijekom vremena se pročistio te je Ksenija trenutno u minimalističkoj fazi – što jednostavnija odjeća ukrašena s pokojim simboličnim modnim detaljem. U shopping najčešće ide vrlo ciljano jer točno zna što želi i kako pojedini komad treba izgledati. Nažalost, njene modne želje se često ne poklapaju s ponudom te u kupnju ide sve rjeđe. Njen uistinu specifičan stil teško se gradi u hrvatskim trgovinama tako da Ksenija već godinama kupuje putem interneta, a rado sama sebi izrađuje pojedine komade.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell "Vlastitu odjeću kreiram oduvijek i to iz praktičnih razloga. Naime, jednostavno najčešće ne mogu pronaći odjevni predmet kakav sam zamislila. Imam jako dobru krojačicu u susjedstvu kojoj odnesem skicu ideje i ona to uvijek odradi vrhunski tako da je 50% odjeće koju nosim u stvari potpuno moja. Od materijala najviše volim svilu, baršun i pamuk", naglasila je Ksenija.

"Modni trendovi su krivi za uniformiranost"

U širokom luku izbjegava second hand trgovine jer ne može zamisliti nošenje odjeće koja je prije nekom drugom pripadala. Modne trendove uglavnom izbjegava jer ju iritira neinventivnost i uniformiranost u odijevanju, a smatra da su za to krivi upravo trendovi. No, to ne znači da ne voli i ne prati rad pojedinih dizajnera.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell "Postoje dizajneri koje neizmjerno cijenim kao autore, pa čak i umjetnike. Prije svih tu je pokojni Alexander McQueen, a među brendovima bih istaknula Givenchy. Među hrvatskim dizajnerima bih izdvojila Juraja Zigmana. Uživam u svemu što se tiče mode i pratim sva zbivanja na sceni, čak i kada nemaju puno veze sa mojim stilom. U tom smislu podržavam sve modne dizajnere i drago mi je da ih i kod nas ima sve više", objasnila je umjetnica.

U svom ormaru ima i pokoji dizajnerski komad: primjerice, maramu koju je dobila na poklon od Martine Moon, dizajnerice modnog brenda Druid i narukvicu Danijele Štambuk. Kseniju najčešće možemo vidjeti u crnim samt hlačama, pamučnoj majici s printom, remenom s piramidama i Martensicama – za svaki dan bira bazične i svevremenske goth kombinacije. Najviše novca Ksenija troši na cipele. Obožava modele u ponudi brenda Demonia, a veliki je obožavatelj Pennangalan čizmi, koje među ostalom, nosi i Marilyn Manson.

"Nosim isključivo platforme svih vrsta i oblika. Volim kad me cipele čine višom, iako sam prilično visoka i bez njih. Kod cipela najviše cijenim voluminoznost, gajim averziju spram malih, uskih i mekanih modela", istaknula je Ksenija.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell Nije ovisnica o torbama tako da već godinama nosi model brenda Lip Service koji je u isto vrijeme funkcionalan, kvalitetan i lijepog dizajna. No, zato si Ksenija daje oduška kad je nakit u pitanju. Voli srebrni nakit, a svakodnevno nosi prstenje. Nakit doživljava kao nešto veoma intimno, a puno komada su ujedno bili i pokloni te zbog toga imaju za Kseniju i posebno značenje.

"Kvalitetna šminka – alfa i omega dobrog looka"

Ksenija je veliki ljubitelj šminke i smatra da se bez nje ne može kreirati dobar i uspješan look. Najviše šminka oči i u svojoj kolekciji ima preko stotinjak pigmenata. Kao svakoj ženi blijede puti, odabir prikladnog tekućeg pudera, predstavlja veliki problem. Zbog toga najčešće bira brendova s profesionalnom šminkom, poput kozmetičke kuće MAC. Za dan se šminka jednostavnije, dok za večer bira razne verzije smokey eyes-a. Obožava parfeme, a omiljeni su joj Flowerbomb Victora&Rolfa, Agne ou Demon Givennchyja i Elle Yves Saint Laurent-a koji nosi svakodnevno.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell "Rijetko mijenjam frizuru i boju kose. Volim imati dugu kosu, jer se onda svakodnevno može mijenjati stil i oblik. 15 godina sam nosila dugu crnu kosu, a sada sam ju odlučila izbijeliti (ne boje je lakše kombinirati), tako da sam se morala ošišati, pa sam u šarenoj međufazi dok ostaci bojanja u crno ne nestanu", objasnila je Ksenija.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell Ksenija i ovu zimu pretežito nosi crnu boju, no često svoj stil osvježi crvenom, plavom, zlatnom i ljubičastom. Veliko prstenje i ogrlice zanimljivog oblika zaokružuju njen goth stil.

U galeriji detaljnije pogledajte Ksenijine najdraže kombinacije....

Zahvaljujemo se uslužnom osoblju HDLU-a (Trg žrtava fašizma bb, Zagreb) na ustupanju prostora.

Photo: Petar Glebov/Pixsell

Komentari 0