Moda 16. siječnja 2015.

Gallianov trijumfalan povratak na modnu scenu s Margielom

Instagram.
1/15

Gotovo četiri godine nakon otkaza u Dioru, John Galliano se vratio na modnu scenu i to u kombinaciji s dizajnerom Martinom Margielom.

Galliano je nedavno u Londonu  predstavio svoju, od strane javnosti gotovo anksiozno iščekivanu, prvu kolekciju za modnu kuću Martina Margiele.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Nakon kolekcije pod imenom „Artisanal“, zli jezici postavili su pitanje koliko dobra nova kolekcija pokleklog dizajnera mora biti da bi Galliano zaista zaslužio oprost. A isplivale su i sumnje u to hoće li se bivši Diorov kreativni direktor uopće snaći u misterioznoj pariškoj modnoj kući poput Maison Martin Margiela. No, sam Margiela je istaknuo kako u potpunosti vjeruje Gallianu i kako smatra da je njegov kreativan duh baš ono što treba brendu iz čijeg je imena čak odlučio izbaciti Martin.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Što god mislili zli jezici, Gallianova povratnička revija nije mogla bolje proći. Lokacija za reviju bila je isključivo Gallianova želja. Rođeni Gibraltarčanin s vječnom Londonskom adresom izabrao je grad u kojem se formirao kao osoba i dizajner. London je simboličan izbor ne samo zbog Gallianovih početaka u modnoj industriji nego i zbog dugačke povijesti krojenja i šivanja koje u sebi nosi jedan od najvećih modnih centara. Intimnu reviju pohodilo je samo stotinjak gostiju sastavljenih od prijatelja i suradnika dizajnera poput fotografa Nicka Knighta i kreativnog direktora Lanvina Albera Elbaza te naravno, nezaobilazne Anne Wintour. Vogueova modna urednica bila je prva koja je nosila Margielu u Gallianovoj ediciji  na dodjeli British Fashion Awards u prosincu.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Sukladno Margieli, jednostavna bijela modna pista s po jednim redom stolica s lijeve i desne strane odavala je dojam hladnog minimalizma. No, Gallianove kreacije bile su daleko od minimalizma. Ostao je vjeran svom modnom izričaju uporabom nekih od omiljenih detalja poput predivnih drapiranih haljina, detaljno izrađenog nakita za glavu i pomalo šokantnog crvenog kaputa s pripadajućim tajicama i rukavicama od lateksa. Reviju je zatvorio minuciozno izrađenom inačicom Margieline poznate maske za lice. Bez ikakvih velikih preobrata ili skandala, Galliano se na kraju pojavio kose zalizane u uredan repić u bijelom laboratorijskom ogrtaču kojeg Margiela, prema svom principu anonimnosti, zahtijeva da svi njegovi zaposlenici nose.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Bio je to Galliano kakvog nismo očekivali. Ne samo zbog minimalizma ove francuske kuće, nego kao da je time htio reći: „Evo me ovdje pred vama. Tražim oprost. Ja sam tek običan čovjek, tek dizajner“.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

No, pravo pitanje nije je li Galliano zaslužio oprost ili ne. Bitnije pitanje jest: zašto nam je Gallianov povratak bitan? Kao što je blogerica Susanna Lau, autorica planetarno poznatog fashion bloga Style Bubble rekla: „U svijetu u kojem modni sistem ne dozvoljava sanjare, Gallianova prva revija za Margielu nije samo pitanje druge prilike“.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Ne zaboravimo, ne govorimo samo o jednom od najpoznatijih dizajnera na svijetu koji je pomaknuo granice mode i našeg razmišljanja o istom ili pak o čovjeku kojeg su svojedobno zvali zlatna koka Diora, nego o umjetniku koji je više puta padao i dizao se opet iznova.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Iako je već njegova prva kolekcija, koja je bila inspirirana Francuskom revolucijom, bila jako uspješna, Gallianov put do Diora nije bio posve lagan.  Doživio je nekoliko bankrota prije nego je došao do Diora. Osim Diora treba mu priznati još nekoliko stvari. Došavši na čelo Givenchyja, Galliano je postao prvi Britanac koji vodi neku francusku modnu kuću. Sam predsjednik Nicolas Sarkozy dao mu je nagradu Legion of Honor, najveće priznanje koje jedan civil može dobiti. Sarkozy ga je nazvao modnim revolucionarom. Tu titulu svakako zaslužuje, ne samo zato jer se oko njega uvijek događao show nego zato jer su njegova ekstravaganca, ekscentričnost i fantazija redefinirale pojam ljepote i ženstvenosti. 

Više slika pogledajte u galeriji...

Komentari 0