Moda

FKA twigs - nova ikona stila

Neki je znaju kao djevojku Roberta Pattinsona, neki kao talentiranu glazbenicu, a neki kao novu modnu miljenicu. U svakom slučaju, radi se o djevojci koja se ne boji biti drugačija. Nakon naslovnice iz 2012., za predjesensko izdanje britanskog modnog časopisa i-D, od nedavno je voli i američki Vogue pa je nama najzanimljivija zbog ovog potonjeg.

Tahliah Barnett, poznatija kao FKA twigs, na sceni se pojavila prije dvije godine singlom „Water me“. Pripadajući video za pjesmu, snimljen je u obliku trominutnog close- upa. U njemu, tada 25- godišnjakinja Britanka anđeoskog lica, gleda u nas svojim digitalno predimenzioniranim očima, u stilu manga crtića. Cijeli video je „pomaknut“, kao i svi koji su uslijedili nakon njega. Ipak,  njeno zanimljivo lice, već tada je dalo naslutiti da nam ova djevojka ima mnogo za reći, kako svojom glazbom, tako i osebujnim modnim stilom. 

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

To su dale naslutiti same njene arhitekturno dizajnirane kovrče, koje su uz stil odijevanja koji njeguje,  postale njen trade mark. Radi ih uz pomoć gela i četkice za zube,  a kao bilo što što FKA twigs radi, nisu tu bez razloga. One su hommage Josephine Baker. Josephine je naime bila prva Afroamerikanka koja je postala svjetski poznata zabavljačica. Twigs je inače poznata po tome da se kroz svoj vizualni identitet referira na  druge umjetnike i kulture. Što i ne čudi s obzirom da je ova glazbenica produkt čitavog miksa kultura. Osim jamajkanskih i španjolskih korijena, s majčine strane ima i mnogo romske krvi. Pritom, uvijek pazi na koji će način inkorporirati različite utjecaje u svoj izgled. Kako sama objašnjava: „Moraš dati dio sebe određenoj kulturi, umjesto da samo ukradeš inspiraciju iz nje. Svemu na što se referiraš, moraš se na neki način odužiti!“

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Glazbu FKA twigs, teško je odvojiti od njenog modnog stila.  Kada bi krenuli opisivati njenu glazbu, malo bi bilo reći kako se radi o unikatnoj kombinaciji r'n'b- a, hip hop -a i avangardnog popa, u kojoj se svilenkasti glas miješa s dubokim beatovima. Mogli bi iskoristiti i čitav niz epiteta, poput minimalistično, eterično, senzualno, emotivno, atmosferično i melankolično. Istim epitetima mogli bi opisati nju samu, kao i njen modni stil.  Upravo u tome leži dopadljivost ove djevojke. Toliko je iskrena, da se to projicira na sam njen vizualni identitet. Njena glazba je jednostavno prisutna u načinu na koji se oblači i drži. 

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Koliko god uočljiva i neobična, Twigs je uvijek elegantna, čak i kada njeni modni izvori imaju dozu punka u sebi. Ova misteriozna djevojka, koja se ne boji statement komada, boja i printeva, jednostavno je prirodno chic. Bilo da nosi neki vintage komad ili Balenciagu, ona zna  nositi sve. S druge strane, vrlo je nonšalantna kada pričamo o praćenju modnih trendova. U stanju je izreći rečenice poput „Moda mi je bitna, ali ljepota je prolazna. Sve je zabavno dok traje, ali sutra se može dogoditi bilo što. Moraš imati mnogo više za pokazati, nego samo izgled i odjeću. Da mi netko kaže: kad dođeš kući, sva tvoja odjeća i sve lijepe stvari koje posjeduješ će nestati, ne bih marila. To je istina, ne bih marila“

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Na neki način Twigs je anti it girl. Ipak, njen stil je vjerodostojan i autentičan, s pravim omjerom konceptualnosti, individualnosti i eklektike u kombinaciji. U doba društvenih mreža i masovne hiperprodukcije ikona stila, možda je FKA Twigs upravo  ono što nam treba.

Slike detaljnije pogledaj u galeriji....

Photo: Instagram/Nives Celzijus

Komentari 0