Moda

Filip Mihalić ima 18 godina i vrući modni brend

Priče o uspjehu mladih ljudi u Hrvatskoj su sve češće, a kada je u glavnoj ulozi jedan maturant, posebno smo ponosni na nadolazeće generacije

Maskice za iPhone od kože u sjajnim bojama, puloveri ili pak kvalitetni T-shirtovi s natpisom spadaju praktički u uniformu milenijalaca. To je prepoznao i 18-godišnji Filip Mihalić, maturant Prve Privatne Gimnazije u Varaždinu. Sa svojim brendom Buryen kreće u osvajanje domaće i svjetske modne scene. I baš nikako mu nemoj reći da je ovo “običan streetwear”.
Dakle, što je Buryen i tko osim Filipa stoji iza brenda?

“Cilj Buryena je omogućiti mladim i uspješnim ljudima da izraze svoje ideje, svjetonazor pa i društveni status. Ideja o brendu nastala je nakon što sam došao u doticaj sa samom tehnologijom koju primjenjujemo, no nisam htio da brend ostane isključivo na tehnološkoj razini pa smo uz to dobro ukomponirali ideju luksuza. Tako je nastao Buryen.”  | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Sa samo 18 godina ovaj je mladi čovjek uspio stvoriti punokrvni brend te sistematizirati proces proizvodnje: “Svaki je pojedinac bitan, sve počinje s idejom koja je u principu moja, zatim se ona stavlja na papir od strane dizajnera. Kada je imamo u tom obliku razmatramo mogućnosti aplikacije na odjeću i kožne predmete, pa nakon odluke slijedi proizvodnja”. Iza svake ideje stoji oko 10-ak ljudi, dodaje Filip.

S obzirom da je sad i maturant (sjetimo se sebe s 18, većina nije imala pojma čime se želi baviti u životu), Filip shvaća da je završetak srednje škole itekako bitan: “Potrebno je puno odricanja pa i čestih neprospavanih noći, ali tako je u svakom ozbiljnijem poslu.” No, kaže da bez roditelja, prijatelja i ravnateljice ne bi mogao paralelno stvarati brend i učiti.  | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Filip ima velika očekivanja od brenda: “Ja to stvarno mislim i iza toga stojim, svaku ideju koju trenutno razvijamo želimo da bude ekstravagantna do te mjere da je teško i odrediti ciljano tržište. Želimo spojiti kvalitetu, pop/luxury trash i atraktivne životne ciljeve. Vršnjaci su reagirali i bolje od očekivanog, te mi pružaju punu podršku. No, mislim da bi se država trebala najviše angažirati u pružanju podrške mladim poduzetnicima."

Materijali koje mladi Križevčanin naručuje dolaze iz cijelog svijeta: koža iz Italije, egzotična koža iz New Yorka, dio sirovina iz Kine, Indije, Tajvana, Italije. Proizvodnja kožnih predmeta se pak odvija u Engleskoj, a proizvodnja odjeće u Kini.  | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

“Promatranje procesa zahtjeva ogroman angažman, na tome radim na dnevnoj bazi i brinem o svemu, naši predmeti prolaze najstrože provjere kvalitete pa mogu garantirati da u Buryen asortimanu nikad nećete pronaći neravni šav ili nešto "jeftino" napravljeno, kako po pitanju odjeće tako i po pitanju kožnih predmeta.”

Pokretač brenda Buryen u isto je vrijeme socijalno osviješten: “Također bih želio da se promjene pogledi prema tvornicama i proizvodnim procesima u Kini, zato što je i tamo mnogo lakše pronaći kvalitetnu, u toj mjeri tehnološki opremljenu tvornicu nego u državama poput Italije, Francuske. No, iako se radi o Kini, za kvalitetu ćete uvijek trebati izdvojiti više novaca."

Ta kvaliteta zato i ne počiva na premisi onoga što zovemo streetwear. Jer, kaže, Buryen je puno više. Trenutni dizajn je jednostavan i svevremenski, no odabir materijala i završni procesi definitivno premašuju hrvatske standarde za koje se prečesto koristi taj pojam. Korišten je egipatski pamuk koji je u završnoj fazi merceriziran, što ga čini svilenkastim na dodir i izgled, no zadržava njegova prirodna svojstva. "Želio bih da brend bude prepoznat od strane mlade publike koja cijeni kvalitetu, a teži mladenačkim detaljima". kaže Filip. 
 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Pitali smo ga kojem se modnom dizajneru divi, a on odgovara: “Radije bih umjesto modnog odabrao omiljenog dizajnera s poslovnog stajališta, a to bi onda bio Philipp Plein."

Za kraj smo Filipa zamolili da završi ovu priču s dvije motivacijske poruke koje su mu pomogle u snalaženju u vrtuljku poslovnog svijeta, a on ih je odmah ispucao: Ne odustati! i Za svaki problem postoji rješenje!

Photo: PR/WhatsApp

Komentari 0