Moda

Evo čiju je haljinu nosila prva dama na inauguraciji. Je li izbor dobar?

  • Na Pantovčaku se danas održava inauguracija petog predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića
  • Prva dama mnoge je iznenadila odabravši ružičastu modnom kombinacijom, dok se bivša predsjednica odlučila na crnu haljinu
  • A svojim modnim odabirom posebnu pažnju je privukla je i saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović

Predsjednička inauguracija Zorana Milanovića koja se održava danas na Pantovčaku posebno je pobudila zanimanje jer je ipak riječ o prvoj inauguraciji koja se ne održava na Markovu trgu već u predsjedničkoj rezidenciji, a zanimljiv je i podatak kako je na njoj akreditirano više novinara nego samih uzvanika. Svečanost je započeta izvođenjem hrvatske himne u izvedbi proslavljene pjevačke dive Josipe Lisac te klavirsku pratnju Zvjezdana Ružića.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Na inauguraciju su pozvane 43 osobe u tri kategorije – dužnosnici po funkcijama, obitelj izabranog predsjednika te članovi njegova izbornog stožera. Osim Kolinde Grabar Kitarović, koja nakon pet godina službeno predaje predsjedničku titulu svom nasljedniku, inauguracija je na istom mjestu okupila još dva bivša hrvatska predsjednika - Stjepana Mesića i Ivu Josipovića. Od Milanovićeve obitelji prisutni su supruga Sanja sa sinovima Antom Jakovom i Markom, majka Gina i nećakinja Maša. 

Možda vas zanima U Zaru su stigle i ljetne haljine - za jednu predviđamo da će postati hit Rubrika Moda Moda

Modne kombinacije 

Modni kritičari s nestrpljenjem su iščekivali u kojoj će se modnoj kombinaciji nova prva dama, ali i bivša predsjednica, pojaviti na današnjoj prisezi. Sanja Musić Milanović iznenadila je mnoge pojavivši se u svijetlo ružičastoj kombinaciji haljine s balon rukavima ukrašene pojasom na struku čiji dizajn potpisuje modna kuća Varteks te odgovarajućeg ružičastog kaputa. Modnu kombinaciju je podignula klasičnim salonkama u bordo boji te nakitom iz nove kolekcije hrvatskog dizajnera nakita Nenada Sovilja, pod nazivom Metamorphosis.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Iako mnogi nisu očekivali da će Sanja Musić Milanović za inauguraciju odabrati ovu boju, podsjetimo da roza na prvoj dami priziva sliku Jackie Kennedy koja je voljela ovu boju.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlučila se na crnu asimetričnu haljinu s bijelim detaljima haljinu uz koju je kombinirala salonke u istoj boji. Kosu je povezala u klasičnu punđu, a modnu kombinaciju podigla je i bisernim naušnicama, a nije izostao ni broš s motivom hrvatske zastave. 

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

 

Sanja Musić Milanović

Doktorica Sanja Musić Milanović gaji klasičan damski stil, a domaću je modnu kritiku osvojila 2012. godine kada se u cvjetnoj haljini pojavila na druženju s tadašnjom prvom damom Amerike Michelle Obamom. Mnoštvo komplimenata nova prva dama primila je i za kombinacije u kojima je osvanula u posljednjoj predsjedničkoj kampanji te su kritičari ustvrdili kako je ukazala na slojevitost i razigranost dijela svoje osobnosti, dok su boje bile rezervirane za neverbalnu podršku svome suprugu. Posebno je zablistala u crvenoj strukiranoj haljini boje vina koju je odjenula u izbornoj noći za vrijeme prvog izbornog kruga.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Za razliku od bivše predsjednice, Sanja nije sklona promjenama frizure te već godinama nosi kratki bob koji povremeno stilizira opuštenim loknama. Također, modne poznavatelje oduševila je činjenicom da za službena pojavljivanja nerijetko "reciklira" svoje odjevne kombinacije te u svojoj garderobi ima nekoliko ključnih komada koji nikada ne izlaze iz mode - crne poslovne hlače, bijelu košulju i klasične salonke, koje kombinira uz modne detalje poput marama i remena pritom stvarajući nove modne kombinacije.

anketa | Autor: miss7 miss7

Kolinda Grabar Kitarović

Za vrijeme trajanja svog mandata Kolinda Grabar Kitarović je nerijetko modnim odabirima privlačila pažnju javnosti. Za vrijeme uzavrele predsjedničke kampanje gajila je vrlo strogi stil u kojem su uz klasične crne i bijele tonove dominirale plava i crvena boja. Frizura joj je za vrijeme javnih nastupa bila povezana u klasičnu visoku punđu koja joj je tijekom pet godina mandata postala zaštitnim znakom.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

No, već u izbornoj noći nakon gubitka izbora u javnosti se pojavila u znatno opuštenijem izdanju s raspuštenim loknama, a takav je modni izričaj nastavila gajiti u posljednjem mjesecu obavljanja predsjedničkih dužnosti. Promjenu posla naznačila je sitnim fizičkim transformacijama pa je tako uobičajeni nude lak zamijenila crvenim, a u kosu je umetnula i duge ekstenzije. U svom posljednjem služenom pojavljivanju zasjala je u bijelom strukiranom odjelu uz koje je nosila biserni komplet nakita. 

Što su preostale dame odabrale za inauguraciju?

Među damama koje su se pojavile na inauguraciji bila je i saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović koja je odjenula lepršavu sivu haljinu s izraženim crnim ovratnikom koja je istaknula njezine noge. Dio kritičara nije bio oduševljen njezinom pojavom smatrajući kako je za ovu prigodu odabrana dužina haljine ipak prekratka.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Pjevačka diva Josipa Lisac ostala je vjerna svom avangardnom modnom izričaju. Na Pantovčak je pristigla u crnoj predimenzionirajoj haljini i crnom šeširu, a za izvođenje himne odabrala je veći crveni šešir te je modnu kombinaciju upotpunila crvenim detaljima.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

 

Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.

 


Photo: Pixsell/Sanjin Strukic

Komentari 0