Moda
1/13

Etno stil: Modno putovanje od šezdesetih do danas

Zahvalimo Yves Saint Laurentu, kojeg je Maroko inspirirao za etno kolekciju šezdesetih godina

Ponekad je teško otkriti točno kako je nešto ušlo u modu - zadatak istraživanja i pronalaska novih trendova zanimanje je koje u zapadnom svijetu privlači sve više mladih. No, za neke stvari ipak možemo biti sigurni odakle su stigle, a u rijetkim trenutcima i tko ih je učinio popularnim. Boho chic, etno chic ili kako je poznat u krugovima koji manje prate trendove, folklor, svoj uspon na modne piste nije započeo putovanjem nekog dizajnera u zemlje trećeg svijeta u potrazi za inspiracijom, već jednim poprilično luksuznim ljetovanjem.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Yves Saint Laurent, dizajner koji je osnovao jednu od najpoznatijih modnih kuća današnjice, krajem 1960-ih proveo je nekoliko tjedana u Maroku, gdje se družio s glumicom Talithom Getty. Udana za bogatog nasljednika naftnog carstva, Talitha je u Hollywoodu uspjela ostvariti nekoliko filmskih uloga, no nakon braka većinu vremena provodila je upravo u ovoj afričkoj državi. “Talitha i njezin suprug Paul stajali su na terasi okupani mjesečinom u Marrakeshu, prekrasni i prokleti”, izjavio je Laurent opisujući trenutak koji mu je godinama kasnije služio kao inspiracija pri dizajniranju. Sličnu ideju imao je i fotograf Patrick Lichfield, koji je, za vjerojatno najpoznatiju fotografiju koju je snimio, Talithu fotografirao u siječnju 1969. - u šarenom kaftanu, dimijama i visokim bijelim čizmama. Iako mu je cilj bio uhvatiti trenutak i emocije, Lichfield je, tvrde modni stručnjaci, ulovio prvo utjelovljenje trenda koji već skoro 60 godina ne jenjava. Iako su ’60-e i ’70-e bile poznate po hippie pokretu i njegovom pratećem modnom izričaju, upravo je Talitha na krovu zgrade u Marrakeshu boho chic lansirala kao trend, a sebe u status zvijezde u modnim analima.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Daleko manje poznata od gospodina Laurenta, ova dama i danas služi kao inspiracija modnim dizajnerima, a s obzirom na to da su proteklih nekoliko godina izašla čak dva filma o životu Yvesa Saint Laurenta, ne čudi da je upravo prvi promotor ovog načina odijevanja u visokoj modi potaknuo mlađu generaciju dizajnera - Burberry Prorsum, Etro, pa čak i samog Valentina, da opet prigrle njegovu inspiraciju. Ovogodišnjem uzletu svakako je pridonjela i popularnost 1970-ih, resica, brušene kože i šešira, koja je očita na pistama još od prošle sezone.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Proljeće i ljeto pred nama bit će puno dugih haljina, lepršavih suknji koje se pomiču i s najmanjim daškom vjetra, laganim, prozračnim tkaninama i romantičnim uzorcima. Boemska žena, ljubiteljica jednostavnosti, prirode (i hrpe šuškavog nakita) vraća se na ulice gradova, a njezinu siluetu za 2016. najbolje su ocrtali Gucci, Etro, Alberta Ferreti, Roberto Cavalli i Philosophy.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Od statement komada nakita, preko šarenih ogrtača koji mogu odlično funkcionirati u kombinaciji sa običnim t-shirtom, trapericama i tenisicama do dimija sa stiliziranim kašmirskim uzorkom (koji je rezerviran za najzagriženije fanove boho chica), ovaj trend doista je jednostavno prigrliti.

Photo: Zara

Komentari 0