Moda

Emma Watson: Priča o jednoj ljepotici i feministici

Od uloge u dječjim filmovima zanemarila je Hollywood i posvetila se aktivizmu, a danas slavi 27. rođendan

Na prvi pogled možda se čini čudno što je jedan od najiščekivanijih filmova 2017. zapravo prerađeni Disneyev crtani film, no “Ljepotica i zvijer” ima toliko obožavatelja da je filmska adaptacija jednostavno osuđena na uspjeh. Kada je u studenom u javnost pušten prvi trailer, u 24 sata pogledan je više puta nego dotadašnji rekorderi - “Star Wars: The Force Awakens” i “Pedeset nijansi tamnije”. No još zanimljivije je da od tih 127 milijuna pregleda u jednom danu čak 27 milijuna je stiglo s Facebook stranice glavne glumice Emme Watson. Na prvi pogled takva brojka mogla bi značiti kako je 26-godišnjakinja koja se proslavila ulogom Hermione Granger u filmovima o Harryju Potteru zaista prava superzvijezda, no Emmin zvjezdani status nešto je kompliciraniji.

 | Autor: Getty Images Getty Images U Hollywoodu kotira daleko ispod Jennifer Lawrence ili Scarlett Johansson, no kao glumica i aktivistica ima utjecaj koji je prije dvadesetak godina bio gotovo nezamisliv. Treba li vam pravi dokaz da Emma Watson nije A liga, dovoljno je pogledati kakve je filmove snimala nakon što je izašla iz svoje gryffindorske uniforme - od sporednih uloga u filmovima poput “My Week with Marilyn” Simona Curtisa i “Noah” Darrena Aronofskog do glavnih u “Regressionu” Alejandra Amenabara (koji nije uspio zaraditi dovoljno da pokrije troškove snimanja) i “Coloniji” (koji je zaradio ravno 47 funti u prvom vikendu prikazivanja u UK-u), čini se kako sve što radi nestaje bez traga. Uz to, odbila je glavnu ulogu u ekranizaciji “Pepeljuge”, prihvatila pa odbila ulogu u “La La Landu”, koja je zatim pripala Emmi Stone - čini se kako je prošlih nekoliko godina poslovno donosila samo pogrešne odluke. No Emma Watson na umu ima druge stvari - nakon završetka snimanja “Harryja Pottera” Emma je počela studij engleske književnosti, a danas više vremena provodi pričajući o feminizmu no o filmovima. Prije tri godine postala je UN-ova ambasadorica dobre volje, 2015. proglašena je jednom od 100 najutjecajnijih osoba na svijetu prema izboru časopisa Time, a prošle godine u medijima se najviše pričalo o njezinu pothvatu skrivanja feminističkih pamfleta po londonskoj podzemnoj željeznici. Zvijezde koje se aktiviraju u humanitarne svrhe nisu ništa novo, no Emma je napravila korak koji nije uspio Angelini Jolie ni Leonardu DiCapriju - u svoj aktivizam uključila je fanove i umjesto da ih poučava o svjetskim nepravdama, Emma uči skupa s njima. Emmini obožavatelji imaju dojam da glumicu poznaju - osim što su je kroz osam filmova gledali kako odrasta, Emma je nekoliko puta sama priznala da je Hermioni Granger jako slična.

Ta uloga zapravo mi je dopustila da budem tko jesam, ona curica koja je uvijek prva dizala ruku kad bi učiteljica postavila pitanje. U početku me bilo sram i glumila sam da me više zanima moda i da sam zapravo jako cool, no onda sam se prestala boriti protiv same sebe, izjavila je. Generacija koja se poistovjetila s njom kada se prvi put pojavila na velikom ekranu 2001. godine i dalje joj vjeruje i ne vidi kako bi ih mogla razočarati. Njezina posvećenost čitanju, raspravama i stvarima o kojima sama uči privlači i nove fanove, a kako doista i radi to što govori pokazuje upravo njezina karijera - Emma često odbija uloge jer one nisu u skladu s onim što želi biti i pokazati novim generacijama. Na stranici Goodreads ima svoj klub čitatelja kojima preporuča stvari koje trenutačno čita i koje je zanimaju te s njima raspravlja o dojmovima.

 | Autor: themoviedb.org themoviedb.org

Pepeljugu je odbila jer se jednostavno nije mogla poistovjetiti s likom, a ulogu Belle u “Ljepotici i zvijeri” sama je gurnula još dalje - djevojka koja ignorira kućanske poslove i radije provodi dane čitajući, bez obzira na to što će selo reći, “tip je žene koji želim nametnuti curicama kao uzor”. Za razliku od kolegica, umjesto da promovira parfeme, kuharice i vlastitu liniju odjeće, Emma Watson odlučila je promovirati jednakost spolova. Emma je talentirana i samouvjerena djevojka, a je li vrijedilo čekati film poput “Ljepotice i zvijeri” kako bi ostala vjerna sama sebi, sami prosudite.

Photo: themoviedb.org

Komentari 0