Moda

Emma Hamilton: Najveća zavodnica u britanskoj povijesti

Slavna zbog ljepote i skandalozne veze s admiralom Nelsonom, dok je bila supruga britanskog izaslanika u Napulju

Od svih muškaraca koji su voljeli Emmu Hamilton jedino je strast umjetnika Georgea Romneya preživjela. Njezin suprug, sir William Hamilton, izgubio je na važnosti kad se Emma beskrajno zaljubila u britanskog admirala Horatija Nelsona, koji s njom ipak nije uspio dočekati starost, kao što se nadao. Nakon legendarne bitke kraj Trafalgara 1805. Nelson je preminuo na brodu Victory, a svojoj ljubavi poslao je tek svoju kosu, uredno zavezanu u rep.

 | Autor: National Maritime Museum PR National Maritime Museum PR

Slikar Romney je tada dobio zahtjevan zadatak - pokušati utješiti slomljenu Emmu. Njegova ljubavna veza s Emmom Hamilton, ljepoticom koja je prešla put od londonskih bordela do jedne od najobožavanijih žena 18. stoljeća, nije bila fizička - zaluđeni slikar damu je crtao u desecima poza i kostima. Od uloge zavodnice u Homerovoj “Odiseji”, preko tkalje, do Mirande na slici “The Tempest”, Emma je predmet remek-djela čovjeka koji je njome doista bio opsjednut. Kad je u pitanju njegov život, nedovršeni autoportret Romneya siv je i depresivan, dok su sve slike Emme pune blještavih boja, energije i strasti.

 | Autor: National Maritime Museum PR National Maritime Museum PR

No poznavatelji umjetnosti tvrde kako tome nije zalužan samo njegov talent: mlada dama navodno je naučila pozirati radeći kao erotska plesačica u ustanovi Temple of Health, a jedan od njezinih ljubavnika, aristokrat Charles Greville, upoznao ju je sa slavnim slikarom. Iako većina umjetnika sanja o tome da postane slavna za života, Romneyu je to upravo zahvaljujući Emmi i uspjelo - njezine preobrazbe kroz uloge postale su iznimno popularne među tadašnjim ljubiteljima slikarstva. Nakon što je Greville odabrao prikladnu suprugu iz dobre obitelji, svoju mladu kurtizanu poslao je kao poklon ujaku udovcu, Williamu Hamiltonu, koji je bio britanski izaslanik u Napulju i strastveni kolekcionar umjetnosti. Čak više od grčkih i rimskih vaza koje je skupljao, Hamilton se divio Emmi, kojom se, na zgražanje cijelog plemstva, odlučio oženiti i za tu priliku naručio tri portreta mlade supruge: kao studentice, glazbenice i glumice.

 | Autor: National Maritime Museum PR National Maritime Museum PR

Sada lady Hamilton, Emma se posvetila učenju o klasičnim umjetnostima i estetici prošlog doba te je skupljala znanje kojim je mogla zadiviti eminentne goste, ali koje joj je poslije dobro došlo kao muzi. Iako je inspirirala i druge umjetnike, dio društva i dalje ju je odbijao prihvatiti te se ismijavao njezinom novom pozicijom - karikature njezina golog tijela koje je dovedeno do groteske bile su često viđene u to doba. No satiričari su dobili dodatan polet kada se pročulo kako Emma vara supruga s admiralom Nelsonom, junakom bitke na Nilu - par je navodno zbližila politika u revolucionarnom Napulju.

 | Autor: National Maritime Museum PR National Maritime Museum PR

Hamilton nije olako shvaćala svoje dužnosti - prva je žena kojoj je dodijeljen Malteški križ, orden koji joj je dao ruski car za humanitarni rad tijekom rata. Emma je bila bliska prijateljica s napuljskom kraljicom, ali i Marijom Antoanetom, a navodno je njezin odnos s tadašnjim britanskim prijestolonasljednikom admirala Nelsona dovodio do ludila. Ipak, svoju ljubav prema ljepotici koja nosi titulu i žene koja je najviše puta slikana u povijesti potrajala je sve do njegove smrti - nakon što je ranjen, zatražio je da se njegova bogata mirovina isplati upravo Emmi. Ovaj zahtjev junaka je odbijen, a lady Hamilton nije dopušten ni dolazak na sprovod, čime je njihovu kćer, Horatiju, morala odgajati sama u tajnosti.

 | Autor: National Maritime Museum PR National Maritime Museum PR

Osim njegove kose do Emme je došla još jedna stvar - Nelsonova uniforma koju je nosio na bitki kod Trafalgara. Emma ju je zbog teških životnih uvjeta bila prisiljena prodati, a način na koji je Velika Britanija tretirala jednu od najvećih ljepotica tog vremena predmet je izložbe “Emma Hamilton: Seduction and Celebrity”, koja je otvorena do 17. travnja u londonskome muzeju National Maritime. 

Photo: National Maritime Museum PR

Komentari 0