Moda

Edward Enninful: Nova era različitosti britanskog Voguea

Novi urednik modne biblije, pred sobom ima težak put - njegova misija je odvojiti Vogue od celebrity svijeta

Od nanošenja tamnog pudera kako bi Laru Stone prikazali kao crnkinju, preko odijevanja Karlie Kloss u gejšu u povodu izdanja posvećenog raznolikosti, do fotošopiranja manekenki kako bi izgledale kao invalidi u editorijalu tijekom Paraolimpijskih igara, 125-godišnja povijest Voguea puna je pogrešnih odluka kad su u pitanju različitosti. I dok je u prvih nekoliko desetljeća mogao kao izliku koristiti okolinu u kojoj je nastajao, nove generacije inzistiraju na uključivosti i osjetljivosti na pitanja rase i identiteta. Stoga je proglašenje Edwarda Enninfula kao novog urednika britanskog Voguea jedan od najznačajnijih događaja u modnoj industriji 21. st. - osim što godinama radi u modi (od 16. kao model, a od 18. kao modni urednik časopisa i-D te iza sebe ima suradnje s najvećim brendovima i časopisima današnjice), Edward je poseban po još jednoj stvari - rodom je iz Gane.

 | Autor: arhiva arhiva Imenovanje crnog muškarca kao glavnog urednika najslavnijega ženskoga modnog časopisa na svijetu samo po sebi je značajno, no Enninful je uz to poznat kao čovjek koji uvijek trese temelje mode i uspješno prati puls mladih čitatelja. Kao suradnik talijanskog Voguea nadgledao je slavno “all-black” izdanje 2008., koje je do danas najprodavanije (dodatno se tiskalo čak 40.000 primjeraka), a kao modni i stilski urednik W-a radio je s nizom slavnih dama, poput Care Delevingne i Emme Watson, no još je češće promovirao različitosti Naomi Campbell, Rihanne, Ruht Negge i Jourdan Dunn. Već je godinama zagovornik promjena u modnoj industriji, za koju tvrdi kako se mora mijenjati iznutra, a pogledate li kako je od 2002., kad je Naomi Campbell krasila naslovnicu britanskog Voguea, bilo potrebno 13 godina da ta čast opet pripadne crnoj manekenki (Jourdan Dunn), čini se kako je doista u pravu.

 | Autor: arhiva arhiva No Naomi i Rihanna nisu mu samo modeli nego i bliske prijateljice, a kad mu je prošle godine britanska kraljica dodijelila OBE (Most Excellent Orderd of the British Empire, orden za doprinose u umjetnosti, znanosti, radu s humanitarnim organizacijama i javnim djelatnostima), upravo ga je Campbell pratila na dodjelu, a nevjerojatnu zabavu, na kojoj se pojavila i Madonna, organizirala je Kate Moss. S ovakvim prijateljima u modnoj industriji lako je shvatiti kako je Enninful igrač teške kategorije, a njegov Vogue sigurno će imati nevjerojatne editorijale, iako još nije objavljeno hoće li nastaviti raditi i kao stilist. Enninful ima 44 godine i oduvijek je bio u tijeku s događanjima - obožava društvene mreže, rado radi s Insta-djevojkama poput Gigi i Belle Hadid te manekenkama različitih etniciteta i kultura. Trenutačna urednica Voguea, Alexandra Shulman (Enninful posao službeno preuzima 1. kolovoza, pred slavni September Issue, po mnogima najvažnije izdanje godine), kći je kulturnoga kritičara koji je cijeli život radio za britanske dnevne novine, a Enninful se sa 16 godina doselio u London iz Gane i karijeru izgradio sam, od nule. S obzirom na to da je u utrci za ovu prestižnu titulu pobijedio Alexandrinu zamjenicu Emily Sheffielde i urednicu Financial Timesa Jo Ellison, čini se kako je Condé Nast itekako spreman na korjenite promjene nakon 25 godina sa Shulman na čelu.

Photo: arhiva

Komentari 0