Moda
1/52

Crni modeli koji su zauvijek promijenili modu

Od Iman preko Naomi Campbell do Jourdan Dunn, percepcije ljepote mijenjale su se drastično. Svojom su pojavom izazivale pozornost, ali i rušile tabue, a dizajneri su ih proglašavali svojim muzama.

I premda je prodor crnih modela u modnu industriju bio težak, svojim su sudanskim, somalijskim, etiopskim i  jamajkanskim korijenima, očarale svjetske modne prijestolnice. Pojavile su se na naslovnicama Voguea i Ellea i time kao prvi crni modeli na naslovnicama najvećih modnih časopisa, promijenile tok mode. Svi veliki dizajneri radili su s njima, a danas se mogu pohvaliti činjenicom da su jedne od najplaćenijih manekenki. Donosimo vam listu crnih modela koji su napravili prekretnicu u modnom svijetu, od Beverly Johnson kao prve Afroamerikanke na naslovnici Voguea, do noviji snaga poput Joan Smalls.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Beverly Johnson

Beverly je svojom pojavom na modnoj sceni napravila prekretnicu u povijesti, budući da je bila prvi afroamerički model koji se pojavio na naslovnicama dva najveća modna časopisa.  Naslovnicu za  američki Vogue snimila je 1974. , a godinu dana nakon toga uslijedila je naslovnica za francuski Elle. Ukupno se može pohvaliti s čak 500 naslovnica, što je prilično velika stvar za jednog crnog modela. Svojom je pojavom promijenila ideal ljepote koji je vladao u američkoj modi, a upravo je zbog nje nakon 1975. svaki veći američki dizajner počeo angažirati Afroameričke modele. Stoga, ne čudi da ju je The New York Times proglasio jednom od najutjecajnijih ljudi u modi 20. stoljeća.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Iman

Tek je nekoliko modela u povijesti ovog posla etabliralo svoj položaj kao što je to učinila Iman. Otkrivena otprilike kao i Beverly Johnson, i dalje uspješno radi zahvaljujući svojoj bezvremenskoj ljepoti. Čim je otkrivena, završila je na naslovnici Voguea, a nakon toga su, naravno, uslijedile i ostale prestižne naslovnice. Iako  ističe kako izgleda kao tipična Somalka, njezin dugački vrat, visoki stas, vitka figura, bakreni odsjaj kože i egzotičan naglasak doveli su do instantnog uspjeha. Mnogi istaknuti dizajneri poput Giannija Versacea, Calvina Kleina, Isseyja Miyakea i Donne Karan, zvali su je svojom muzom, a Yves Saint Laurent ju je opisao kao ženu iz snova.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Grace Jones

Prije nego je ostvarila uspješnu pjevačku karijeru, Grace se bavila modelingom. Prvo je osvojila New York, a onda i Pariz te najveća svjetska dizajnerska imena poput Yves Saint LaurentaKenza Takade  i Azzedine Alaiaje. Modna je scena bila očarana njenim izgledom koji je oduvijek sačinjavala kombinacija mršavosti, visine, androginosti, futurističke frizure, osebujnog načina odijevanja i moćnog držanja. Svojom je figurom krasila naslovnice Voguea i Ellea, dok su je jedni od najpoznatijih, ujedno i najprovokativnijih modnih fotografa poput Helmuta Newtona, Guy Bourdina i Hansa Feurera obožavali.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Alek Wek

Kada je 1995. Alek započinjala svoju karijeru kao jedan od rijetkih crnih modela, izazvala je sve do tad ustaljene standarde ljepote. Njen izgled nije se konformirao bjelačkoj estetici te je imala veliki utjecaj na percepciju ljepote u modnoj industriji. Na kraju je nosila revije za apsolutno sve bitne modne brendove kao što su Moschino, Victoria's Secret, Clinique, John Galliano, Chanel, Donna Karan, Calvin Klein, Dior i Givenchy, a njeno je lice krasilo naslovnice Voguea, Ellea i Cosmopolitana.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Naomi Campbell

Angažirana sa samo 15 godina, Naomi se brzo dokazala kao jedan od  top tri svjetska modela u periodu između 1980. i 1990. godine Naomi, Linda Evangelista i Christy Turlington postale su poznate kao „Trojstvo“, a upravo je zbog njih skovan izraz „supermodel“. Kada je, za razliku od Versacea i Azzedine Alaiaje, Dolce&Gabbana nisu htjeli angažirati zbog boje kože, Linda i Christy su odlučno izjavile: „Ako ne angažirate Naomi, nećete dobiti niti nas“. Rasna diskriminacija nije stajala na putu Naominom uspjehu pa se tako 1987. pojavila na naslovnici britanskog Voguea, koji nije imao crnu djevojku na naslovnici još od 1996. Ujedno je bila i prvi crni model koji se pojavio na naslovnici Time Magazinea, francuskog Voguea i američkog rujanskog izdanja Voguea, tradicionalno najvećeg i najbitnijeg izdanja.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Tyra Banks

Iako su je na početku njene karijere odbile čak četiri modeling agencije,  Elite Model Management prepoznao je njen potencijal. Danas Tyra utjelovljuje pojam seksepila na modnoj pisti. Njena uloga na modnom sceni je iznimna. Osim što je bila prvi afroamerički  model koji je krasio naslovnice Sport's Illustrateda i GQ-a, Time magazine ju je svojedobno uvrstio u jednu od od četiri najutjecajnije afroameričke osobe. To ne čudi obzirom na činjenicu da je Tyra gorljiva zagovornica unikatne  ženske ljepote. Svojim se javnim nastupima žestoko bori protiv ustaljenih ideala lijepog i poželjnog.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Jourdan Dunn

Otkrivena sa samo 16 godina, do dvadesete se već mogla pohvaliti respektabilnom karijerom i suradnjom s najvećim dizajnerskim imenima poput Diora, Chanela, Oscara de la Rente, Marca Jacobsa, Ralpha Laurena, Louisa Vuittona, Valentina, Burberryja, Balmaina i Johna Galliana. I tu još nije kraj. Lista modnih kuća koje su je angažirale i revija koje je nosila, toliko je duga da je teško nabrojati. Govorimo o modelu koji godišnje nosi otprilike 70-ak revija. Modni svijet ju toliko voli da ju je britanski Vogue prozvao novom zvijezdom, a Style.com ju je još 2008. najavio kao jedno od top 10 novih lica u modnoj industriji.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Liya Kebede

Tom Ford je prvi prepoznao njen potencijal, a nakon toga je uslijedila naslovnica pariškog Vogue 2002., koji je ujedno cijelo izdanje posvetio upravo njoj. Nakon toga su uslijedile naslovnice za japansku, talijansku, američku, francusku i španjolsku ediciju ovog najbitnijeg modnog časopisa te kampanje za Yves Saint Laurent, Chanel, Gucci, Victoria's Secret, Revlon, Louis Vuitton i mnoge druge. Ukratko, Liya je radila s vjerojatno svim velikim modnim kućama koje postoje. Prema Forbesu je svojedobno proglašena jednim od najplaćenijih modela na svijetu, a kad je postala prvi crni model koji je potpisao za Estee Lauder, u 57–godišnjoj povijesti tog brenda, doslovce je srušila standarde ljepote.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Chanel Iman

Iako nam je najpoznatija kao Victoria's Secret anđelica, nimalo manje bitno nije za istaknuti kako je već sa 16 godina nosila revije Marca Jacobsa i Valentina. Nakon  njih  su vrlo brzo krenuli angažman za Balenciagu, Max Maru i Stellu McCartney, brojne naslovnice i kampanje. Kao Afroamerikanka s koreanskim korijenima, Chanel osvaja ljepotom koja odiše svježinom i egzotičnošću.  No, ona jako dobro zna standardi ljepote nemaju veze s bojom kože te je svjesna kolika je važnost raznolikosti u modi pa je tako u jednom intervjuu izjavila: „Ne želim biti prepoznata kao crni model, nego kao Chanel Iman - ličnost“.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Joan Smalls

Joan, kao i Chanel, krasi egzotična kombinacija gena. Naime, otac Joan Smalls je Afroamerikanac, dok joj je majka Španjolka s indijanskim korijenima. Svojom je nesvakidašnjom ljepotom krasila modne piste Guccija, Burberryja, Prade, Yves Saint Laurenta i Christiana Diora, a kao model surađivala je s top fotografima poput Maria Testina, Davida Simsa, Stevena Meisela i Patricka Demarcheliera. Svojom savršenom figurom  i naglašenim crtama lica dokazuje da je pred njom velika modna karijera.  

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Makar ove ljepotice jesu prisutne,  problem je što svake godine vidimo isti broj crnim modela na modnim revijama. No, nije problem samo u broju crnih modela na pistama i u reklamnim kampanja, nego i u odnosu modne industrije prema njima. Jourdan Dunn je tako nedavno u jednom intervjuu objasnila kako ima velik problem s make up artistima i frizerima. Znala je ući u prostoriju za šminkanje i vidjeti kako make up artisti nemaju posla, ali svejedno bi se pravili kao da nešto rade, samo da je ne moraju našminkati jer jednostavno ne znaju kako da se nose s njenom tamnom puti. Sama make up industrija strogo varira između iznimno tamnih i iznimno svijetlih pudera, što visažistima pričinjava velik problem jer ne znaju kako da naprave pravi miks nijansi. Na kraju crni model na pistu izađe s nijansom tena koja mu uopće ne pristaje ili je prisiljen u WC-u popravljati nedostatke. Što se tiče frizera, oni se također teško nose s kosom crnih modela.

Zar može biti toliko teško? Vlaga čini  da se pretjerano kovrča, a prevelika toplina također nije dobra! Vrlo logično“, izjavila je Jourdan u istom intervjuu na temu problematike s frizurama crnih modela.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Iz istih je razloga, Iman pokrenula liniju vlastite kozmetike, kako bi bar donekle pomogla u rješavanju ovih problema.

Sve ovo nam se možda čini kao naizgled nebitan problem, ali je nešto s čim se crni modeli susreću na dnevnoj bazi. Žalosno je što je potreban mali napor kako bi se stvari promijenile. U nadi da će se stvari ipak promijeniti za crne modele, možemo se samo veseliti novim crnim licima na modnoj pisti, pisti na kojoj su put svim drugačijim oblicima ljepote, utabale upravo ove žene! 

Više slika pogledaj u galeriji...

Photo: Instagram/Nives Celzijus

Komentari 0