Moda
Čipke se ne možemo zasititi: Vratila se u novom ruhu Čipke se ne možemo zasititi: Vratila se u novom ruhu Čipke se ne možemo zasititi: Vratila se u novom ruhu Čipke se ne možemo zasititi: Vratila se u novom ruhu Čipke se ne možemo zasititi: Vratila se u novom ruhu Čipke se ne možemo zasititi: Vratila se u novom ruhu

Čipke se ne možemo zasititi: Vratila se u novom ruhu

Toliko je popularna da je zaslužna i za pokretanje dugo zatvorenih tvornica u Francuskoj!

Jedan od omiljenih trenutaka u modnom svijetu nam je kad dizajneri uspiju svojim kreacijama dati novi život nekom već potrošenom detalju, a dodatni bodovi uvijek idu ako vas pogled na novu kolekciju natjera da pomislite kako biste ipak mogli odjenuti nešto čega se grozite godinama. Prvi put nam se to dogodilo sa životinjskim uzorkom, dotad rezerviranim za pomalo vuglarne odjevne kombinacije, no pomnim kombiniranjem i povrh svega minimalizmom naučili smo kako postići itekako elegantan dojam. Zatim su ovog proljeća uslijedili volani - veliki, široki, posuti po haljinama, košuljama, majicama i cipelama, dotad omiljeni nam peplum dobio je tisuće nasljednika.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija A kako bi godina završila u jednako ženstvenom tonu, prije gotovo šest mjeseci dizajneri su najavili kako će jesen i zima biti posute čipkom. Ovaj trend u street styleu prisutan je već neko vrijeme - za razliku od napadnih kombinacija obitelji Kardashian-Jenner, prave stilske zvijezde s čipkom su koketirale decentno: ispod njihovih sakoa izvirio bi rub svilene potkušulje ili bi rub suknje bio skraćen sasvim dovoljno da ispod njega vidite obrise čipkaste podsuknje. Moderni zaokret postignut je pomnim dizajnerskim tkanjem: čipka koja je sada “in” daleko je od one koju možete pronaći u jeftinim trgovinama. Novi polet ovoga ornamentalnog tkanja stigao je s nastavkom koketiranja viktorijanskom modom, prisutnom na pistama od 2015., no ove sezone čipka je dekadentnija i ne služi samo kao ukras: Jonathan Simkhai kombinirao ju je s obrisima New Yorka, Zac Posen s macrame efektom na uskoj haljini u više slojeva, a Riccardo Tisci za Givenchy predstavio je pravu paradu kreacija koje izgledaju kao da su pobjegle iz boudoira. Kraljica francuskog chica, Céline, na pistu je pustila kreaciju koja doista izgleda kao podsuknja koju biste mogli pronaći u ladici svoje bake, dok je Alexander Wang svoju sportsku estetiku ublažio čipkastim detaljima boje pudera.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images S druge strane, Kate i Laura Mulleavy, koje se kriju iza brenda Rodarte, svoju čipku zamislile su kao nježnu i romantičnu, nakon što su provele nekoliko mjeseci čitajući romane Emily Dickinson. “Ponekad mi se čini da se budućnost zapravo krije u prošlosti”, izjavila je Kate za New York Times. Da je u pravu, pokazale su i vijesti o ponovnom otvaranju niza tvornica francuske čipke diljem ove države - slavni dizajneri počeli su inzistirati na tome da njihove kreacije budu napravljene od rukom izrađenih materijala, a osim kao glavni tekstil čipka se koristi i kao ukras na ovratnicima, manžetama, prednjim dijelovima haljina i prsluka. Grad Bailleul nekoć je bio centar izrade čipke, no s trona su ga svrgnuli strojevi, a potpuno ga je dokrajčilo ratno vrijeme. No nova pomama za ovim preciznim ukrasima itekako je oživjela njegove tvornice, narudžbe samo pristižu, a majstori uspijevaju postići doista visoke cijene za svoje proizvode.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Planirate li hladnije dane pred nama dočekati ogrnuti upravo čipkastim kreacijama, posegnite za tamnim tonovima: boja vina, modra i crna idealne su za zimske stylinge, dok bijela čipka, iako skoro nikad ne izlazi iz mode, ponekad može izgledati pomalo staromodno. Zatrebate li inspiraciju, pogledajte kreacije Han Chonga, diplomanta prestižnog Central Saint Martinsa, koji je pokrenuo brend kojeg se fashionistice prošlih mjeseci ne mogu zasititi: Self-Portrait. Njegove ženstvene no suvremene haljine dale su dašak modernosti tkanini i gurnuli je na pramac modne revolucije koja polako odstupa od androginih kreacija. Njezina veličina itekako je bitna i može ostaviti potpuno različiti dojam - najmodernije je ili iznimno veliko tkanje s uočljivim detaljima ili potpuno sitni delikatni uzorak koji je gotovo proziran. Nemojte se bojati igranja s čipkom: ove sezone ona se može uklopiti s doista svim što imate u garderobi: od trapera do pletenih komada

Photo: Davor Puklavec/ Pixsell

Komentari 0