Moda
1/16

''Cilj je da naši polaznici odmah mogu pronaći posao''

Škola Callegari – talijanska škola mode i dizajna nastala je na temeljima talijanske škole Callegari iz Trevisa, a osnovali su je Franco Polo i Ivana Dalfiume. Od 1994. godine izvodi programe obrazovanja odraslih iz područja mode i dizajna u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Povodom 20 godina postojanja Callegari - talijanske škola mode i dizajna, popričali smo s ravnateljicom škole u Zagrebu, mr.sc.Vesnom Matejčić Stamenković.

''Slavimo dvadeset godina postojanja škole, puno smo toga lijepoga i teškoga prošli, ali uglavnom lijepoga. U posljednje vrijeme teška ekonomska situacija u zemlji odražava se i na naš rad, ali još smo uvijek tu i držimo se. Programi naše škole su verificirani od strane ministarstva od samog početka rada naše ustanove s time da ih uvijek ažuriramo i prilagođavamo aktualnom trenutku i, što je posebno važno, tržištu rada. Imamo dosta programa, ali uglavnom se držimo mode i dizajna'', započinje mr.sc. Vesna Matejčić Stamenković.

 | Autor:

Profesionalno usavršavanje koje omogućava zaposlenje

Nastavlja kako su imali samo jedan odmak od područja mode i dizajna kada su prvi uveli program usavršavanja za samostalnog poduzetnika. Program je razvijen u sklopu EU projekta dobivenog na natječaju IPA IV komponenta Razvoj ljudskih potencijala. S tim su se projektom uspješno uključili u korištenje bespovratnih sredstava iz predpristupnih fondova EU.

 | Autor:

Danas škola nudi niz atraktivnih programa osposobljavanja i stručnog usavršavanje. U ovih 20 godina preko 2.000 mladih kreativaca završilo je neki od programa škole Callegari koji su upisali ili iz hobija ili su se željeli profesionalno usavršiti u području struke ili su se dodatnim obrazovanjem željeli osposobiti za novo zanimanje.

Nastava se izvodi u malim grupama do 15 polaznika, jednom tjedno po 7 školskih sati, tijekom 8 ili 12 mjeseci trajanja programa. U tom razdoblju polaznici imaju priliku surađivati s renomiranim stručnjacima iz odabranog područja. Na kraju svake školske godine organiziraju se modne revije i izložbe radova polaznika, a kao potvrda kvalitete stoji i činjenica da su polaznici škole Callegari često pozivani da sudjeluju i na drugim modnim događajima na kojima ostvaruju zapažene rezultate.

 | Autor:

Profesionalnost na prvom mjestu

''Ljudi koji se bave ovom strukom nas već znaju. Prije smo imali puno poduzetnika u građevinarstvu koji su slali svoje radnike u našu školu kako bi imali bolje rezultate u svom poslu. Predavači na našoj školi su visoko obrazovani ljudi: arhitekti, dizajneri, likovnjaci, visažisti, stilisti i dr. Pokušavamo ih usmjeriti da rade na naš način i s našim metodama kako bi naši polaznici imali što kvalitetnija predavanja. Imamo afirmirane modne dizajnere koji polaznicima prenose svoja bogata iskustva i prezentiraju situacije iz prakse te izazove s kojima se susreću, što je vrlo važno i korisno budućim modnim stručnjacima'', pojašnjava mr. Vesna Matejčić Stamenković.

 | Autor:

Programi koji se nude u školi Callegari prvenstveno se baziraju na praksi. Teorija je bitna, ali smatraju kako je praksa ona koja najbolje i najefikasnije nauči polaznike vještinama koje izabrano zanimanje traži.

''Smjerovi koje polaznici biraju se s vremenom mijenjaju. Na početku je bio vrlo jak modni stilizam i modelizam visoke mode. S građevinskim bumom je počeo jačati program dizajna interijera. Polaznici su lako nalazili zaposlenje u salonima namještaja, proizvodnjom i ugradnjama kuhinja, u arhitektonskim studijima i sl. Sada se najviše interesenata javlja za vizažizam koji je jako popularan. Naš program za visažiste i vrhunski profesori zajedno daju odlične rezultate, što se osobito vidi na polaznicima koji rade na brojnim tjednima mode i eventima, gdje su traženi i cijenjeni'', pojašnjava ravnateljica vezano uz najtraženija zanimanja.

Budućnost u dizajnu namještaja

U posljednje vrijeme škola pokušava pobuditi zanimanje za svoj novi program za dizajn namještaja osmišljen u sklopu dobivenog EU projekta „Dizajnom namještaja do konkurentnog hrvatskog proizvoda''.

 | Autor:

''Program provodimo u četiri županije, a želimo dati našoj drvnoj industriji poticaj za nova zapošljavanja i iznjedriti eventualno neke nove oblike namještaja te tako senzibilizirati javnost za razvoj domaćeg dizajna namještaja. Kao škola se trudimo biti u trendu, razvijati nove obrazovne programe, ali istovremeno ne izlaziti iz našeg područja mode i dizajna. Nastojimo pratiti potrebe tržišta rada jer nam je cilj da naši polaznici odmah po završetku školovanja mogu pronaći posao'', objašnjava mr.sc. Vesna Matejčić Stamenković.

 | Autor:

S obzirom da je moda visoko vezana uz njezino zanimanje, na pitanje koliko smatra da su naši građani stilski osviješteni, odgovara kako smatra da su Hrvati jako stilski osviješteni, posebice se to vidi kada se malo izađe izvan granica Hrvatske.

''Kada gledate naše djevojke kako šeću splitskom rivom, riječkim Korzom ili zagrebačkom špicom imate dojam da šeću modnom pistom. To je divno. Prekrasno je vidjeti koliko se pažnje posvećuje estetici. Estetika je bitan faktor u našem poslu, ali i općenito u životu'', zaključila je mr.sc. Vesna Matejčić Stamenković.

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije...

Photo: None

Komentari 0