Moda

Cijeli dan ste u visokim potpeticama? Evo kako opustiti noge

Prvo ih treba pripremiti, a nakon cijelog dana u visokim petama naučite kako opustiti stopala da vas ne bole

Palcem ocrtavajte pismo pomičući samo stopalo i zglob, nakon toga istrenirajte noge za sezonu zabava, a vježbu je najbolje raditi bosi. Da bi nošenje visokih potpetica bilo što ugodnije i bezbolnije, posebno u vrijeme blagdana, preporučuju se vježbe istezanja Ahilove tetive i listova prije i poslije nošenja potpetica jer često nošenje izaziva skraćivanje Ahilove tetive.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija Oslonite se rukama o zid nogom ispred noge i rukama "gurajte" zid nježno rastežući listove i tetive u stražnjem dijelu stopala. Listove istežite tako što ćete držati oba stopala na podu držeći leđa pravo i gurajući kukove prema zidu dok ne osjetite napetost u pruženoj nozi. A Ahilovu tetivu istežite tako što ćete ostati u istom položaju, ali savijajte koljeno pružene noge. Radite to 10-30 sekundi ili dok napetost ne popusti. Za stopala su posebno dobre i "vježbe abecede" jer učvršćuju zglobove i povećavaju pokretljivost. Dovoljno je ocrtavati pismo pomjerajući samo stopalo i zglob. Ali najvažnije je ipak ograničiti vrijeme nošenja potpetica, a jako je bitno i kupiti odgovarajuću veličinu. Budući da stopala tijekom dana nateknu, cipele s potpeticom ne kupujte ujutro.

Nema padanja u potpeticama

Radite vježbu bosi - jednom nogom stojte na tlu, a drugu podignite i palcem iscrtavajte pismo po zraku. Tako ćete naučiti održavati ravnotežu i ujedno ćete istezati mišiće.

Bez bolova u leđima

Zbog visokih potpetica naginjemo se prema naprijed, pa se kralježnica krivi unatrag i boli donji dio leđa. Zato sjedite kad god možete i pokušajte se držite uspravno. Uspravno držanje je vrlo bitno Dok stojite na potpeticama, izravnajte ramena, izdužite leđa i težinu ravnomjerno rasporedite na oba stopala. Često stišćite trbušne mišiće koji će istovremeno pružati potporu leđima i održavat ih pravima.

Photo: Rex

Komentari 0