Moda
Cekeri u modernom izdanju vladaju street styleom Cekeri u modernom izdanju vladaju street styleom Cekeri u modernom izdanju vladaju street styleom Cekeri u modernom izdanju vladaju street styleom Cekeri u modernom izdanju vladaju street styleom

Cekeri u modernom izdanju vladaju street styleom

Simpatične starinske pletene torbe osvojile su ljetnu scenu i sad dolaze ukrašene porukama, vezom, pomponima, volanima…

Sjećam se kako je moja baka, kad smo bili klinci i išli na kupanje u Stubake, uvijek nosila ceker. Bio je ručno pleten i poseban, ukrašen cvijećem, chic i damski. Zapravo, ta je famozna torba bila dio njezina stila, baš kao što je danas dio street style scene koja odaje hommage tim vintage detaljima čiji je DNK ta tradicionalna etno ljepota. I pravi je simbol ljetne kombinacije - nekako mi je teško zamisliti vuneni kaput i ceker... ovo je baš sunčana, vruća priča. Znaju to i naše cure sa stilom. Dok blogerica Josipa Dragun nosi onaj s potpisom Kaviy Couture, novinarka i blogerica Ana Bacinger izabrala je domaću kreaciju Hvar Republic koja je rađena ručno, i to u egzotičnome Maroku.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Autorica je Karmen Drinković (potpisuje i nakit Cvjetići Karmen), koja je ove sezone osvojila naše slavne cure atraktivnim i prpošnim dizajnom za ljetne avanture. Prije nego što ih pošalje na sunčane ulice, Karmen ukrašava dizajn pamučnim i vunenim aplikacijama kako bi ljubiteljicama boho stila ponudila nešto za pamćenje. Cvijeće je, naravno, nezaobilazan detalj jer ova torba, ako nije napunjena cvijećem, onda je barem njime ukrašena. Imate li neki jednostavan, uvijek na njega možete natrpati neke broševe, bedževe, umjetne latice, lišće ili neki deseti detalj koji vas u trenutku inspirira. Tu je još jedan simpa brend - Božur je osmislila Čakovčanka Goga Mekovec. Kad je kupila prvi logožar za sebe (kompaktni tvrdi ceker s podstavom), shvatila je da je nešto posebno, dio naše tradicije koju treba čuvati i poštovati. Njezin je dizajn napravljen isključivo od biljke rogoz koji je antialergijski i potpuno ekološki proizveden. Surađuje i s nekoliko obitelji - tradicija se nastavlja i u dobrim je rukama.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

I morska je modna scena dobila novi ceker-adut, zadarski brend Piccola Borsa Doriana Miletić pokrenula je ove godine. Proizvode se u Maroku, a u Zadru se nastavlja ručna obrada. Torbe putuju po narudžbi, personalizirane su i stižu u vrećici od pamuka koja ih štiti. Hit su i mama i kći kombinacije - ovo je jedan od modnih dodataka koji vole sve generacije. Piccolu Borsu danas potpisuju Doriana Miletić, Paula Kalanj i Kristiana Vitez. Naravno da i svjetske ikone stila znaju što valja: Diane Kruger cijeni dizajn patchwork stila, a Anna Dello Russo nosi onaj sa zlatnim kuglicama.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Ipak ona štuje glamur u svakom izdanju. Anya Hindmarch, Ralph Lauren, Dolce & Gabanna i Philiosophy samo su neka od dizajnerskih imena koja su na piste poslale cekere, a brend Rae Feather podigao ih je na novu razinu - s monogramom. Nekad prije nosila ga je i Jane Birkin - iako je po njoj nazvana fensi torba, stil lijepe Engleskinje povezujemo i s pletenim torbama koje je furala uz jednostavnu kombinaciju jeansa i bijele majice. Ceker se u modu vratio s hipi stilovima koji vole prirodnost i ležernost. Uglavnom se rade od lista kuruze ili rogoza, no novo doba donosi i slične materijale koji olakšavaju industrijsku proizvodnju. Nosite ga uz sve one divne fluidne haljine, omiljene traperice, balerinke, rimljanke... Odlično će se istaknuti u svakoj ljetnoj stilskoj formuli.

U galeriji pogledajte prijedlog za styling...

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0