Moda
1/65

Brush&wood - mala tvornica namještaja i nakita od drveta

Veliki povratak orijentalnog stila kako u odjeći, tako i u interijerima, podsjetio nas je koliko volimo prirodne materijale, od kojih se visoko na ljestvici uvijek drži moćno drvo. Ako ste pitali gdje kupiti originalne proizvode od drveta, adresa koju tražite je Čitluk. Iz ovog hercegovačkog grada dolazi dvojac Brush&wood kojeg čine Maja Gagro i Dragan Jurko.

Ovaj poslovni i ljubavni par fasciniran je drvetom, a svi oni koji dijele tu ljubav te preferiraju namještaj, predmete i nakit od prirodnih materijala voljet će njihov brend.

 | Autor: Privatno Privatno

Kada ste se počeli baviti izradom svojih proizvoda?

Maja: Priča o prvim Brush&wood koracima nastaje 2010. godine kada sam tokom studiranja krenula u izradu prvih ogrlica za sebe, koje sam željela nositi, a da ih nitko drugi nema. Zatim krećem poklanjati prijateljicama i kolegicama za neke prigode, nakon čega slijedi neobična potražnja za mojim ogrlicama. Nedugo nakon toga  krenule su i prve veće narudžbe te veća potražnja i za drugim predmetima od drveta, poput kutijica za nakit, kutija-knjiga, drvenih škrinja, komoda, drveni okviri za slike i slično. Tako mi se pridružuje dečko Dragan i lagano kreće naša „drvena“ avantura.

 | Autor: Privatno Privatno

Što sve imate u ponudi?

Dragan: U ponudi imamo raznih i neobičnih drvenih predmeta. Krenuvši od onih vizualno najmanjih do onih većih, kupcima nudimo: drvene oslikane ogrlice, drvene kutijice za različite namjene i različitih dimenzija (za nakit, knjigu, parfem, prsten, komad odjeće i slično), natpise na drvetu (za dječje sobe, poštanske sandučiće, kućne prilaze), svijećnjake, drvene škrinje (za ruho i slično) i komade namještaja (ormarići, komode, police, stolovi). Ne ograničavamo se na samo pojedine stvari, radimo sve što možemo i nikada ne odbijamo mogućnost upuštanja u nešto drugačije i novo. Iako je većina predmeta izvorno naš rad, nekih 97% (kad bi u postocima govorili) bavimo se i redizajnom, što se može i vidjeti u našim fotografijama,gdje je naglašeno kada je riječ o redizajnu.

 | Autor: Privatno Privatno

Kako je došlo do ideje?

Dragan: Ideja se razvila iz velike zaljubljenosti u drvo koji je i osnovni materijal Brush&wood brenda, te boja koje obogaćuju i uveseljavaju život. Zanimljivo je da smo obadvoje oduvijek voljeli i cijenili drvo koji je, osim prirodni materijal, ujedno i vrlo zahvalan za obradu, izradu i koji je vječan ako se dobro očuva i zaštiti. Maja je zaljubljenik u šarenilo i živost koju pružaju boje, tako da je neizbježno bilo da naš brend sadrži i jedno i drugo.  Postepeno izradom manjih drvenih predmeta, dolazi do širenja i realiziranja ideja u brend.

 | Autor: Privatno Privatno

Što vam služi kao inspiracija?

Maja: Sve ono što ima dašak „starine“ u sebi u nama izaziva zainteresiranost iz koje se razvijaju ideje. Inspiracija, kad bismo realno govorili, svugdje je oko nas, u prirodi, kulturi, ljudima, raznim časopisima i slično, međutim, nikad ne kopiramo doslovno nešto što smo vidjeli. Uvijek postoji nešto što ti se sviđa, a što je neobično, međutim iz toga se razviju naše jedinstvene ideje i nastaju unikatni Brush&wood proizvodi. Primjer, u oslikavanju ogrlica, najveća inspiracija su mi različite kulture koje sam proučavala i koje još uvijek istražujem, zatim razni ornamenti s različitih odjevnih materijala, geometrijski likovi, dječje lutkice itd. Ne može se reći da nema inspiracije, okruženi smo njom, pronalazimo je u svim mogućim predmetima oko nas, samo je pitanje da li je netko posjeduje „kreativno oko“ u kojem može razviti, oduzeti, nadodati pojedine motive i stvoriti nešto svoje, nešto posebno.

 | Autor: Privatno Privatno

Koje materijale koristite u izradi (kakve su boje)?

Maja: Kao što smo prethodno napomenuli osnovni materijal je drvo, a nakon njega boja. Što se tiče i jednog i drugog koristimo različite vrste, tako imamo predmeta izrađenih od drveta mekše i tvrđe teksture. Najviše koristimo jelovinu, bukvu, topolu, orah, trešnju, hrast i kostelu. Boje koristimo ovisno o predmetima i motivima. Recimo, za oslikavanje ogrlica najpogodnije su akrilne boje i tempera je su brzo sušive i pogodne za prepravljanje motiva ukoliko se dogodi greška, a za bojenje većih predmeta koristimo najviše Belinkine boje i uvijek u konačnici na sve predmete dolazi poliuretanski lak za zaštitu i veći sjaj.

 | Autor: Privatno Privatno

Kako izgleda proces izrade i koliko traje?

Maja: Proces izrade ovisi o zahtjevu ideje i uloženom vremenu. Naime, i Dragan i ja imamo matični posao, tako da brendovske stvari stvaramo u slobodno vrijeme. Neke ogrlice nastaju u samo par sati, dok pojedine i do par dana. Sve ovisi da li je oblik ogrlice iz jednog komada drveta ili su komadići drveta rezani na sitne dijelove, pa lijepljeni i tek nakon toga oslikavani i zaštićeni lakom, što je dulja procedura same izrade. Tako je i ostalim predmetima, posebno većim drvenim predmetima.

Dragan: Za veće narudžbe, poput kutijica, škrinjica i komada namještaja je svakako potrebno više vremena, tako da proces traje ponekad i mjesecima. Potrebno je pripremiti drvo (koje mora biti suho u svakom slučaju inače dolazi do pucanja), rezati dimenzije, a zatim oblikovati cjelokupni predmet i dekorativne motive. Posebnost našega brenda je što su svi komadi doslovno handmade, jer nam je primarni alat pila i blanja, što nama osobno stvara neizmjeran gušt.

 | Autor: Privatno Privatno

Kakav vam je profil dosadašnjih kupaca i koja vam je ciljana publika?

Maja: Ciljana publika? Hm. Ne bih baš rekla da ciljamo nekud posebno. Svi naši kupci su različitih profila. Imate onih kojima se jednostavno sviđaju naši uradci pa ih žele imati kod sebe, dok imate baš onih koji zbilja vole drvene predmete i taj starinski štih koji pružamo. Puno nam znači što sve više mladih žele imati autentičan nakit koji nije serijska proizvodnja i nije hit samo u neko određeno doba godine, nego je originalan i vječan kroz godine.

Dragan: Isto to vrijedi i za ostale predmete. Imate kupaca koji žele da im je dominantno drvo i sva ljepota koju pružaju njegovi godovi, njegova tekstura, dok imate onih koji žele drvene predmete u „modernijoj“ verziji, odnosno nekoj određenoj boji koja opet pruža jedan drugačiji, ali zanimljiv i jedinstven izgled.

 | Autor: Privatno Privatno

Koji su vam omiljeni motivi u izradi vaših komada?

Maja i Dragan: Svi. Jednostavno volimo i obožavamo ono što stvaramo.

Imate li neku zanimljivu anegdotu bilo uz samu izradu, prodaju ili susret na ulici?

Maja: Pada mi na pamet par zanimljivosti vezanih za ogrlice. U par navrata na ulici su mi se dogodile smiješne, neočekivane i slatke situacije. Na samom početku, dok sam studirala, nosila sam ogrlicu na predavanja i moja profesorica je samo zatražila da joj dam ogrlicu koju je nakon toga objesila u sveučilišni ured među umjetničke predmete. Što mi je tad bila iznimna čast, a i dan danas je tamo. Također, jednom prilikom, nepoznata gospođa na ulici mi je prišla, oduševljena ogrlicom i doslovno skinula ogrlicu s vrata i samo rekla „Žao mi je, ali sad je moja!“. Od silnog smijeha i simpatičnosti cjelokupne situacije, prepustila sam joj ogrlicu i nastavila svojim putem.

 | Autor: Privatno Privatno

Gdje se mogu kupiti vaši komadi?

Dragan: Radimo na web page-u, a trenutnu prodaju obavljamo putem Facebooka što nam se pokazalo jako efikasno. Također nas možete pratiti i na Instagramu pod imenom @majajabrushnwood za sve kupce koji su dalje. Lokalni naručitelji uvijek imaju pristup narudžbi i mogu pogledaju radove tokom izrade.

Po kojim cijenama se mogu nabaviti?

Maja: Cijene se nikada ne mogu određivati unaprijed. Mnogo faktora utječu na cijenu. Ako je riječ o narudžbama, ovisi o zahtjevu, materijalu i vremenu izvedbe. Pri gotovu proizvodu odredimo neku pristojnu cijenu koja bi bila dostupna kupcima. Sve naše cijene su dostupne javno na Facebook pageu. Blesavo mi je kada netko prodaje nešto, a nema javno cijenu. Što to znači? Različito naplaćuje naručiteljima ili? To mi nikad nije bilo jasno. Što se nas konkretno tiče, sve upite o cijenama mogu se javno postaviti, ali samo ako je riječ o nekoj narudžbi i detaljima izvedbe želja naručitelja, volim kada je upit u inbox jer se uvijek tako lakše dogovarati. Mada mi do sad nismo imali s tim problema, tako da….

 | Autor: Privatno Privatno

Koji vam je najtraženiji komad?

Maja & Dragan: Nije jedan, tri su! Škrinje, kutijice i ogrlice.

Koji su planovi za dalje, namjeravate li krenuti u još neko područje?

Dragan: Svakako, ukoliko se pruži prilika!

Maja: Ne propuštamo nove izazove. 

Photo: Privatno

Komentari 0