Moda

Birkenstock natikače imaju opasnu konkurenciju u ovom brendu. A razliku je teško naći

  • Birkenstockice su posljednjih godina postale izuzetno popularne, a tu popularnost prati odlična kvaliteta, pa onda i visoka cijena
  • Kopija birkenstockica je zato puno, drastično jeftinijih, no kvalitetu smo pronašli u ovom brendu osnovanom još 1886.
  • Riječ je o slovenskoj Kopitarni koja modele tipa Boston klompi i Madrid natikača proizvodi već desetljećima pa se teško može reći da su kopija iako izgledaju isto. A cijene su više nego upola manje 

Trend takozvanih ružnih cipela posljednih je godina toliko ojačao - da više nisu ružne. Pa tako modele koje smo donedavno smatrali cipelama za bakice i djedice, cipelama koje nose samo medicinari po bolnicama ili su nosile samo umorne konobarice po menzama u Jugoslaviji (naravno, govorimo o Borosanama, modelu koji je Borovo prije puno godina revitalizirao i učinio modnim statementom) više ni ne smatramo ružnima. I rado ih nosimo, kao i modne influencerice, u najhaj kombinacijama.

 | Autor: Instagram @valentina_abazher Instagram @valentina_abazher Foto: Instagram @valentina_abazher

S tim trendom nevjerojatan uspon su doživjeli i brendovi poput Crocsa, Scholla i, naravno najobožavanijeg, Birkenstocka. Birkenstock klompe, sandale, natikače, japanke toliko su popularne da se i dalje pomalo čudimo, ali ih itekako nosimo. Naravno, uz popularnost ide i odgovarajuća prilično visoka cijena, djelomično opravdana kvalitetom (svi vlasnici ove obuće potvrdit će da se ne može samo tako uništiti) pa za birkice treba izdvojiti dosta novca. 

No, to nas, uglavnom, ne spriječi, samo malo zaboli u novčaniku. Na primjer, za Birkenstock Boston klompe treba izdvojiti 150 ili 160 eura. Što nije malo. Ok, sad ih nosimo i na traperice ili maksi suknju za grad, ali ipak, to su samo neke kožne... papuče? 

 | Autor: Birkenstock Birkenstock Foto: Birkenstock Boston klompe (160,00 eura)

Odličnu i puno povoljniju varijantu, s neprimjetnom razlikom, na metalnoj kopči ne piše "Birkenstock", pronašli smo u slovenskoj Kopitarni, brendu s također jako dugom poviješću (Birkenstock je osnovan 1774., a Kopitarna 1886.!). A ono što čini primjetnu razliku je sijena - 69,90 eura, više nego upola manje.

 | Autor: Kopitarna Kopitarna Foto: Kopitarna, Muške natikače (69,90 eura)

Pronaći ćemo ih doduše na muškom odjelu, vode se kao muške natikače, ali to nas ne treba omesti. Brojevi idu od 37 do 47. I, mala napomena, trebat će ti broj veći nego što inače nosiš, kalupi su mali. I, da, izbor boja je manje nego kod njemačkog brenda.

 | Autor: Kopitarna Kopitarna Foto: Kopitarna, Muške natikače (69,90 eura)

U Kopitarni možemo povući paralelu s još nekim Birkenstock natikačama. Ovdje već odavno postoji model sličan Birkenstock Madrid modelu. I dolazi u stvarno puno, puno boja i varijacija kože, natur i lakirane, metalik sjaja, s uzorcima, u žarkim bojama... Dok za Madrid natikače trebamo izdvojiti od 75 do 95 eura, one u Kopitarni koštaju 40-ak eura, ovisno o debljini đona, kopči... Uglavnom, "basic" model je 42,90 eura.

 | Autor: Kopitarna Kopitarna Foto: Kopitarna; Natikače (42,90 eura)

 | Autor: Kopitarna Kopitarna Foto: Kopitarna; Natikače (42,90 eura)

Verziju Madrid natikača sa velikom kopčom u Birckenstok trgovini se kreće između 110 i 130 eura, dok su ove slovenskog proizvođača 47,90 eura. Što na kraju kupiti ovisit će samo o tome sviđa li nam se prvenstveno izgled ili nam ove klompe i natikače neodoljivim čini i onaj natpis "Birkenstock"? 

 | Autor: Kopitarna Kopitarna Foto: Kopitarna; Natikače (47,90 eura)  | Autor: Kopitarna Kopitarna Foto: Kopitarna; Natikače (47,90 eura)

 | Autor: Kopitarna Kopitarna Foto: Kopitarna; Natikače (44,90 eura)

Photo: Instagram @carson_light

Komentari 0