Moda 09. studenoga 2015.

Baršun je postao IN materijal

Gulliver Image/Getty Images.
1/7

Nekada se izrađivao isključivo od svile i bio rezerviran za kraljeve i plemiće, no danas je modni luksuz puno fleksibilniji i dostupan ženi 21. stoljeća, bez obzira na to koji stil nosi.

Pomalo nostalgičan, podsjećajući na neka davna kraljevska vremena, mekom dodiru baršuna ove ćemo se sezone teško oduprijeti. U osamdesetima i devedesetima nije ga nedostajalo, iako se činilo kako je u tim godinama nekako i “zapeo”.

 | Autor: Gulliver Image/Getty Images Gulliver Image/Getty Images

No kad je 1996. Gwyneth Paltrow odjenula crveni smoking upravo od baršuna s potpisom Toma Forda za Gucci, s lakoćom se vratio na modnu kartu. “Ne mislim da je riječ o trendu koji dođe i prođe. On je uvijek tu negdje prisutan, ni sam ne znam zašto me toliko očarava, možda je tajna u bakinim plišanim jastucima”, tako je prije dvije godine govorio Christopher Kane.

 | Autor: Gulliver Image/Getty Images Gulliver Image/Getty Images

Od svojih početaka dizajner je vjeran ovom raskošnome materijalu koji je prvi put proizveden u indijskoj pokrajini Kašmiru u 14. st. I svaki put reinterpretirao je baršun na novi način. Od elastičnog do posutoga kristalima Swarovski, ovog je puta pokazao da ništa ne ističe tako dobro klasiku kao što je pliš. Uparite li haljinu s kožnatim gležnjačama, ublažit ćete retroštih kojim odiše. Niste li hrabri za haljinu, “pencil” suknja savršeno će je zamijeniti. Što je još bolje, lako je možete kombinirati ili s običnim T-shirtom ili, ako je riječ o svečanijoj prilici, sa svilenom bluzom. Kaneove dendi dame nisu se odrekle ni baršunasta odijela ispod kojeg se obvezno nosi čipkasta ili prozirna košulja, a senzualnost pliša dobro je prepoznao i Balmain.

 | Autor: Gulliver Image/Getty Images Gulliver Image/Getty Images

Iako su mu sedamdesete bile misao vodilja, pritajeni seksepil pršti iz svake kombinacije čipke i baršuna koju je još više poženstvenio istaknutim strukom i volanima na sakou. A da cijela modna priča ne bi bila dosadna, tu je color blocking. Crvena i zelena uvijek su dobrodošle. Sjetimo se samo Scarlett O’Hare u filmu “Zameo ih vjetar” i njezine dramatične krinoline Waltera Plunketta; spisateljica Margaret Mitchell poslije je priznala da su je na nju inspirirale prabakine zavjese. No zašto se ne biste poigrali s bojama pa spojili ljubičastu i crvenu ili plavu i žutu. Pritom ipak imajte na umu da birate zagasitije nijanse.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Baršun je oduvijek podvučen luksuzom. Nosili su ga kraljevi, plemići i bogati trgovci, a engleski kralj Rikard II. inzistirao je da ga pokopaju u njemu. Izrađivao se isključivo od svile, ali danas je priča malo drukčija, proizvodi se od viskoze, poliestera ili kombinacijom viskoze i svile. No luksuz je ostao i postao dostupan ženi 21. st. I dok je u 17. i 18. st. bio uobičajen modni element kao simbol pretjerane raskoši, danas je fleksibilniji no ikad. One željne pariškog chica neka zavire u kolekciju modne kuće Sonije Rykiel jer aristokratskog štiha nimalo ne nedostaje. Crni baršunasti kombinezon može “pokriti” i dan i večer, a decentni cvjetni uzorak na hlačama bit će dovoljan da “začini” cijeli styling.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Obožavateljice romantičnih nabora na suknji Gucci je razveselio dozom baršuna, no imajte na umu da je tanka granica između glamuroznog sjaja i jeftinog izgleda ovog materijala pa birajte što kvalitetniji. Haljinu ili suknju u dnevne kombinacije uklopit će one najhrabrije, no s jednim komadom ove jeseni/zime ne možete pogriješiti. Baršunasti kaput, osim što će vas grijati, bit će točka na “i” smirenijih kombinacija tijekom hladnijih dana. Costume National predlaže crne varijante, no odvažite se na boje. Dok ne stisne zima, dotad se zaogrnite plišanim sakoom. Bordo model savršeno će se nadopuniti s trapericama. Pritom ne zaboravite na njegove ostale saveznike, pamuk, svilu, kožu... pa neka počnu baršunaste modne igre.

Više slika pogledaj u galeriji...

Komentari 0