Moda
1/9

5 glavnih grešaka pri odabiru haljine

Drage djevojke i dame, vrijeme je da malo popričamo o tome kako izabrati vašu idealnu haljinu koju ćete nositi vi, a ne ona vas. S prvim suncem i ugodnijim temperaturama kreće ludilo u našem showroomu, pa vam tako iz prve ruke možemo ukazati na neke greške pri odabiru haljine i eventualno vam olakšati sam izbor.

Kroj, materijal, dužina, boja i trend su stvari kojima ćemo u ovoj kolumni posvetiti pažnju. Ne volimo pretjerano pametovati i diktirati nikome kako se treba odijevati, jer zagovaramo individualnost, no ponekad koji savjet nije na odmet kako bi vi ostali vi, odnosno najbolji vi. Dakle, krenimo. ..

Trend

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Jeste li fashion victim (žrtva mode)? Birate li sve ono što je trenutno u trendu? Imate li u ormaru odjeće koju do sad niste nikad odjenuli i zašto? Nikako niste znali uz što to nositi i sve vam nekako čudno stoji, ali ste naprosto taj komad morali imati jer ga ima i ova i ona i njena prijateljica i prijateljica od prijateljice... Nema smisla odašiljati poruku nesigurne osobe koja nosi ono što se drugima sviđa ili ono što drugi misle da je savršeno. Stršat će te, vjerujte nam. A to mislimo u negativnom kontekstu. Nije za svakog boja pudera ili maksi suknja. Birajte ono što vam stoji, pa makar pod cijenu da nemate ništa što je trenutno u trendu.

Kroj

Super je poistovjećivati se s vitkim i visokim modelima koje viđamo na fotografijama raznoraznih modnih magazina, no zadržimo to u svoja četiri zida i spustimo se na zemlju. Ima nas raznih i nije nas sve Bog obdario za modelling. Naime, možete biti niži ili viši, puniji ili mršaviji, jačih bokova ili jačih grudi, nemate struk, jače su vam ruke... Who cares! Istaknite ono najbolje na sebi, a sve dok živite u iluziji riskirate pogrdne i podrugljive komentare na cesti, a to ne zaslužujete.

Evo par savjeta. Jači bokovi – birajte haljine kraćeg kroja, par centimetara iznad koljena laganog A kroja. Primjer vam je bijela haljina od Merlinke. Nemate struka? Haljina ravnog kroja upotpunjena sa statement ogrlicom odličan je trik kako skrenuti pogled. Jače ruke? Jasno kao dan, rukavići zvonastog kroja, a ne oni uski i tijesni.
Krupnije ste građe? Varate se ako mislite da trebate nositi široko, jer će vas to još dodatno proširiti. No, to ne znači da se trebate utegnuti. Haljine koje lagano prate vašu liniju tijela idealan su izbor za vas.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Boja

E sad, tu smo znali voditi ozbiljne razgovore s nekim našim klijenticama. Nekad uspješno, a nekad manje uspješno. Ta famozna boja pudera! U jednom periodu nije bilo osobe koja nije htjela imati barem jednu haljinu boje pudera. A to baš ne ide tako lako. Zašto? Jer ako ste blijede puti izgledati ćete anemično, bolesno i nimalo svježe. Niti kvarcanje ne pomaže jer u žarkoj želji da dobijete maslinastu put riskirate samo opekline i i izgled rumene rajčice. Ako nešto ne ide onda ne ide. Spektar boja je zaista velik i barem njih 10 je idealno za vašu put.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Dužina

E sad, tu ima jedan urbani mit s kojim se mi ne slažemo. A to je da niska žena ne može nositi dugačku haljinu ili suknju. Halo? Što mislite koliko je visoka Madonna ili Kylie Minogue? Cca metar i pedeset i pet – šest – sedam... Nije da ih baš nismo viđali u dugačkim toaletama. Poanta je samo da pazite na volumen. Maksi suknja da, ali bez nabiranja u struku, nego lepršavog A kroja i vjerujte nam izgledati će te genijalno. Vidjeli svojim očima.

A haljina? Empire kroj rezan pod grudima izdužuje figuru i instantno dobivate par centimetara više. Volite dužine do ispod koljena ili do pola lista? Naš savjet su vam retro krojevi koji prate tijelo a ne one punog volumena. Idealan primjer vam je Madonna na Venecijanskom festivalu. O dugim vitkim nogama nećemo niti govoriti, jer je tu sve jasno. Dakle, dozvoljeno je sve. Ako imate jače noge onda također znate što vam je činiti. Minica bye bye!

Materijal

Jasno nam je kako je u zadnje vrijeme likra materijal na cijeni kao nešto wooow jer smo svjedoci niza haljina koje viđamo po raznoraznim eventima, a i na našim estradnim ličnostima. Taj materijal jako lijepo pada, super je ugodan za nošenje, gotovo ga niti ne osjećate na tijelu. Ali krije jednu veliku manu, a to je da je to generalno umjetan materijal, što znači samo jedno - koža ne diše. A druga je stvar da ukoliko imate barem jednu manu na svom tijelu (trbuščić ili šlaufić) riskirate izgled šunkice u ovitku.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Dakle, ukoliko nemate naviku „u zdravom tijelu-zdrav duh“ za vas likra nikako nije dobar izbor, jer ističe vaše tijelo doslovno takvo kakvo je. Mi zagovaramo malo konkretnije materijale, prirodnog sastava koji se ne rasteže kao žvaka nego vas stisnu tamo gdje je potrebno kamuflirajući nedostatke.

Sve u svemu drage naše dame i djevojke, nije teško odabrati idealnu haljinu kada stojimo s nogama na zemlji i svjesni smo sebe sa svim svojim vrlinama i manama. Time vođeni možemo reducirati mane, a otkriti ono najljepše na sebi usmjeravajući pogled tamo gdje treba.

Savjetujte se s dizajnerima pri odabiru haljine, rado ćemo vam izaći u susret, a ako to ne želite... vaše je pravo nositi što god vi želite pod bilo koju cijenu. A s druge strane uvijek imate Google! Budite nam i dalje lijepi! Do čitanja!

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije haljina...

Photo: Davor Puklavec/ Pixsell

Komentari 0