Moda

10 razloga zbog kojih ti se isplati uložiti u ovaj vječni klasik

  • kaput boje devine dlake po prvi put je javnosti predstavljen prije 100 godina
  • od tada ga nose brojne žene, ali i muškarci
  • najpopularniji camel coat-ovi su i dalje Max Mara Scout i Giostra

Pojam kapsulne garderobe ti je vjerojatno već poznat - u sezoni odabrati nekoliko ključnih basic komada od kojih će se svi moći međusobno kombinirati. Zato u zimskoj kapsulnoj kolekciji obavezno imamo dobru bijelu košulju, traperice ravnog kroja i neizostavni kaput boje devine dlake. 

 

A post shared by Max Mara (@maxmara) on

Popularni camel coat i dalje je neizostavan modni dodatak ženama, ali i muškarcima. U čemu je kvaka? Zašto je kaput boje devine dlake vječan i kako to da se nosi već desetjećima, zapravo, cijelo stoljeće.

1. Ove godine slavi stotku

Prvi kaput boje devine dlake dizajniran je 1919. u Londonu, a na tržište ga je izbacila tvrtka Jaeger. Camel coat je u tom trenu ispunjavao praktičnu svrhu - bio je praktičan, načinjen do nepoderiva materijala i štitio je od hladnoće; sve što je stanovnicima ondašnje postratne Europe i trebalo. Danas, sto godina kasnije camel coat ima jednu još bitniju ulogu - onu modnu.

 

A post shared by Max Mara (@maxmara) on

2. Ruši pravilo - dobro stoji u kombinaciji s crnom i bijelom bojom

Ako si ljubiteljica jednostavnih crno - bijelih kombinacija, ovaj kaput će tvojoj monokromatskoj garderobi dati jedan nježni neutralni moment. Zaboravi na pravila da se neutralne i pješčane nijanse nose samo u kombinaciji s drugim neutralnim i pješčanim nijansama. Jer, tko može odoljeti Emily Ratajkowski u kombinaciji vamp topa, širokih hlača, crnih sandala i ovog nevjerojatno elegantnog kaputa?

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Emily Ratajkowski

3. Remen oko struka je plus

Iako su se u zadnje vrijeme popularizirali kaputi ravnog ili A kroja, klasični camel coat uvijek je dolazio s remenom. Jer svaku figuru čini malo elegantnijom, daje joj naglašenu ženstvenost, naglašava struk, te vizualno savršeno razdvaja gornji i donji dio tijela. Kaputi s remenom idealan su odabir i za "džepne Venere" poput 163 cm visoke glumice Jessice Chastain, ali i za visoke žene raznih građa tijela.

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Jessica Chastain

4. Dolazi u raznim verzijama i dužinama

Moderna verzija camel coata koju fura Victoria Beckham nam se baš jako sviđa. Za šetnju gradom odabrala je fantastičan kaput dužine malo iznad polovice bedra, s prenaglašenim našivenim džepovima i visoko dignutim ovratnikom Baš poput prave frajerice. Nije ni čudo da je stavila ruku u džepove!

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Victoria Beckham

5. Dobro izgleda i u sportskoj verziji

Manekenka Gigi Hadid ima zavidan broj sport casual odjeće, pa nije čudo da u svom ormaru ima i kaput boje devine dlake. Ako si pomislila da kaput boje devine dlake se može nositi isključivo u elegantnim kombinacijama, prevarila si se. Pogledaj kako se fantastično slaže uz svijetle skinny traperice, vestu i gležnjače slične nijanse poput kaputa te cool modne dodatke.

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Gigi Hadid

6. U kombinaciji s nude cipelama je neodoljiv

Neodoljivi crveni potplat na visokim Christian Louboutin Pigalle štiklama je sjajan kič dodatak ovom neutralnom izdanju glumice Allison Williams. Allison je za jedno pojavljivanje u javnosti odabrala neodoljivu kombinaciju Rochas mantila, pigallica i neizostavnog Max Mara camel coata. Imamo osjećaj da ova kombinacija ne bi bila potpuna bez kultnog kaputa, zar ne?

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Allison Williams

7. Moderne verzije su također popularne

A što kažeš na nove izvedenice camel coata? Modna kuća Acne Studios već nekoliko sezona uspješno fura stil "vidljivog šava". Sve ono što bi šnajderice starog kova doživjele kao smrtnu uvredu, Acne kreativni tim je pretvorio u svoj zaštitni znak. Baš taj vidljivi šav isfurala je i Emily Blunt, ali u izadnju kaputa s potpisom Prabala Gurunga. Ovaj modni twist nas je doista oduševio. No, nije ovo neobično modno izdanje glumice. Njezin stil je na granici klasičnog i pomaknutog i zato je toliko volimo!

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Emily Blunt

8. I vrlo eklektične lookove može "smiriti"

Kada su u pitanju kombinacije sa smjelim bojama i ludim uzorcima, camel coat ulazi u priču kao elegantan odmak. Odlično se slaže s crvenom bojom (baš kao što je to pokazala kombinacija Kate Bosworth), ali i nekim ludim divljim uzorcima. Dapače, ove sezone vrlo popularni uzorci pitona i leoparda će uz dodatak camel coata izgledati vrlo lijepo, smireno i trendovski... Jer znamo da takvi uzorci lako mogu prijeći granicu dobrog ukusa...

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Kate Bosworth

9. Momci ga isto obožavaju

Možda da ovdje previše ne filozofiramo, nego ti jednostavno pokažemo ovu sliku Davida Beckhama u kaputu boje devine dlake...

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram David i Victoria Beckham

10. Max Mara ima najljepše modele

Modeli Giostra s remenom oko struka i model Scaut s dvorednim kopčanjem klasici su potpisom kuće Max Mara. Već ih godinama nose i poznate i manje poznate žene, a po nekim pričama ostavljaju se i u nasljedstvo te prenose s koljena na koljeno...

 

A post shared by Max Mara (@maxmara) on

Photo: Profimedia/Instagram

Komentari 0