Moda

10 Lagerfeldovih modnih momenata koje svijet nikad neće zaboraviti

  • Napustio nas je Karl Lagerfeld, veliki modni dizajner
  • U kuću Chanel je došao 1983. godine te obilježio nekoliko modnih dekada
  • Odabrali smo 10 momenta koji su obilježili njegovu karijeru u Chanelu

 

Rane 1990-te 

Iako je u kuću Chanel došao još 1983., značajan utisak u modu je počeo krojiti tek ranih 90-ih. Baš u eri supermodela poput Cindy Crawford, Claudije Schiffer, Naomi Campbell i Linde Evangeliste. Tako je na reviji za ljeto 1991. obožavani supermodel Linda Evangelista na reviju ponijela surfersku dasku. Vrlo sjajni kompletić od tvida u azurnoj nijansi, napadna šminka i velike naušnice inspirirane školjkama bile su sjajan izbor za Chanelovu reviju.

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Proljeće/Ljeto 1991.

P.S. Opsesija surfanjem se nastavila i kasnije te je Karla Lagerfelda inspirirala za beauty reklamu s Gisele Bündchen u glavnoj ulozi. Kampanja je snimljena 2014. godine i pravi je odmak od prvotne flamboyant surferske faze 90-ih koju je smjelo furao Karl.

 | Autor: YouTube Screenshot YouTube Screenshot Kampanja 2014.

Super-seksi badići

Tih 1990-ih Chanelovi kupaći kostimi su bili vruća stvar. A posebno su vruće izgledali na Naomi Campbell 1995. godine. Minijaturni ružičasti bikini s ugrađenim cirkonima, ruže u kosi i lanac oko struka sjajno su izgledali na modelu na reviji proljeće/ljeto 1995. godine.

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Proljeće/Ljeto 1995.

Nezaboravna vjenčanica

Osim Naomi i Linde, Karl Lagerfeld je obožavao i Claudiju Schiffer. Nju je odjenuo u fantastičnu couture vjenčanicu koja se dizajnom tako izdvajala od tipičnih vjenčanica 90-ih. Na couture reviji 1995. godine Claudia je zatvorila show u uže krojenoj, kristalima i cirkonima ukrašenoj haljini koja je imala fantastičan veo, na kosi pričvršćen crnom mašnom. Za tračak drame!

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Couture 1996.

Crno-bijeli svijet

Početak 21. stoljeća je značio povratak na crno-bijele kombinacije kuće Chanel. Na reviji iz 2004. godine Karl je predstavio cijeli niz crnih tvid kostima. Posebno je iznenadio izlazak manekenke u jednostavnom crnom blejzeru i suknji, koja je imala bogatu ogrlicu oko vrata i minimalistički make up. Strašno je fascinantno koliko je podsjećala na Gabrielle Coco Chanel!

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Proljeće/Ljeto 2004.

Chanel s daškom punka

Na couture reviji 2008. godine Karl Lagerfeld je pokazao svoju punk stranu. Naravno, s dozom Chanela. Odabrao je sve najbolje iz punk mode - perje, volane, dramatične frizure i SM lance oko vrata i pretvorio ih u dobitnu kombinaciju - fantastičnu Chanel kolekciju namijenjenu bogatim punkericama koje cijene visoku modu. 

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Couture 2009.

Buntovnička faza

Jedna od omiljenih muza novijeg doba mu je bila manekenka Anja Rubik. Na reviji 2011. Anja je nosila klasičan komplet koji je predstavljao Chanel te godine - crno bijeli tvid komplet s obrubljenim lancem na šavovima, baršunaste tajice i motorističke gležnjače, jedne od prvih takvih robusnih cipela ikad viđenih na Chanelovim revijama...

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Jesen/ Zima 2011.

Objekt žudnje

Aktualna muza mu je bila i vrlo problematičan model Alice Dellal, koja je baš poput Kate Moss više voljela partijati nego nositi revije. Odabrao ju je za kampanju Chanel Boy torbe 2012. godine. Taj model torbe je doživio veliki comeback, baš kako je Karl i planirao. Chanel su odjednom počele nositi i modne buntovnice, avanturistice pa i žene koje bi radije nosile kožne jakne nego blejzer od tvida. Doista, neki novi Chanel!

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Kampanja za model torbe Boy 2012.

Godina trijumfa

Godina 2014. Karla Lagerfelda je vratila na veliki modni tron, i to zahvaljujući dvjema odličnim revijama. Prva od njih je proljeće/ljeto 2014. godine kada je Lagerfeld dizajnirao metalne ogrlice s dva gigantska bisera, kao i nakon dugo vremena tvid u boji, kao stvoren za modnu Barbie.

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Proljeće/Ljeto 2014.

Chanel tenisice?! Što?!

Iste je godine oduševio i iznanadio publiku. Chanel u supermarketu? Da, moguće je. A bila riječ o superluksuznoj reviji koja je kulisu odabrala police s voćem, povrćem i limenkama. Ta kolekcija za jesen 2014. unijela je novu živost u Lagerfeldovo pomalo uspavano modno stvaralaštvo. I da, na pisti smo imali prilike vidjeti prave pravcate Chanel tenisice. Nešto toliko sportsko što u ranim 90-im godinama bi u Chanelovoj produkciji bilo u potpunosti nezamislivo!  | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Jesen/Zima 2015.

Sve najbolje za oproštaj

Zadnje dvije revije Karla Lagerfelda su već predviđale kako je Lagerfeld iscrpio sva svoja modna znanja. Neki bi rekli da se počeo ponavljati. Pokazala je to revija za ljeto 2019. godine kada je Lagerfeld jednostavno odabrao sve Chanelove uspješne povijesne elemente i odlučio ih spojiti u jedno. Neki bi rekli pomalo nemaštovito. No, nama se svidio taj povratnički duh prošlog stoljeća - beretke, ležerni blejzeri, hrpa bisera oko vrata i casual ravne cipele. Možda je baš to bio njegov oproštaj...

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Proljeće/Ljeto 2019.

 

Photo: Profimedia/Instagram

Komentari 0