Moda 14. siječnja 2013.

10 haljina koje su obilježile proteklu godinu

Guliver Image/Getty Images.
1/10

Oscar, Golden Globe, Emmy, Met Gala, Cannes i Grammy neka su od društvenih događanja koja se mogu pohvaliti jednima od svjetskih najutjecajnijih crvenih tepiha.

Inače, tradicionalno  su se tepisi u crvenoj boji koristili u svrhu označavanja kretanja državnika na ceremonijalnim događanjima, dok se tek unatrag nekoliko desetljeća koriste i na raznim događanjima koja ugošćuju VIP uzvanike i zvijezde. Danas takva događanja, poput Oscara i Golden Globea, gleda preko 60 milijuna ljudi, pa ne čudi njihova važnost za modnu industriju. Ovi crveni tepisi imaju ogromni medijski utjecaj koji je dovoljno moćan da neku marku pozicionira među  globalno najutjecajnije modne marke. Tako je primjerice 2002. godine  Ellie Saab, tada dizajner u usponu, odjenuo Halle Berry za Oscarov crveni tepih te ga je upravo taj događaj vinuo u zvjezdane modne visine.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Kada prihvatimo komunikacijski potencijal crvenog tepiha jasna nam je i želja mnogih modnih marki da za crvene tepihe odjenu što veće zvijezde. Ovoga puta želja nam je izdvojiti  haljine za koje smatramo da su obilježile proteklu godinu, a koje su se pojavile na najpoznatijim svjetskim crvenim tepisima. Odabrali smo 10 dama koje su nas oduševile svojim haljinama, no kako se ne možemo odlučiti koja nam je najbolja taj ćemo zadatak prepustiti vama. Pa krenimo...

Emma Stone i Lanvin

Najbolje odjevena dama za 2012. godinu prema časopisu Vogue Emma Stone je u protekloj godini imala zaista sjajnu paletu haljina koju je nosila na raznoraznim društvenim događanjima. Mi ćemo izdvojiti prekrasnu drapiranu Lanvin haljinu koju je nosila na dodjeli nagrada Golden Globe. Bio je to jedan od hrabrijih modnih iskoraka s obzirom da smo navikli gledati glumice njene generacije u nešto nježnijim  haljinama pastelnih boja. No, ova haljina boje vina sa crnim kožnim pojasom u struku je bio pun pogodak i još jedan dokaz kako od Emme možemo još puno očekivati.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Gwyneth Paltrow i Tom Ford

Tom Ford je jednom prilikom komentirajući haljine red carpeta izjavio kako „nitko ne riskira“ i da zvijezde previše igraju na sigurno pri izboru haljina za taj od životne važnosti događaj u godini pa se tako i potrudio taj trenutak i promjeniti odjenuvši Gwyneth Paltrow u haljinu s plaštom. I to itekakvim plaštom. Moramo priznat da se nama taj trend nije baš previše svidio, no ova besprijekorna bijela haljina nas je ostavila bez teksta. Bio je to prvi mali „peek“ na Fordovu kolekciju koju je nedugo zatim prikazao odabranim modnim urednicima. Gwyneth je tada izjavila da ju je haljina podsjetila na jednu sliku s Jackie O gdje je nosila bijeli plašt, kao i da dugo netko nije nosio plašt u javnosti osim Supermana. Jackie O ili Superman, tko god ju je inspirirao za ovu haljinu definitivno ju je dobro inspirirao.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Jullianne Moore i Dior

Nositi neonske boje nije baš lak zadatak, posebno ako još niste mlađe generacije i izrazito skinny linije, no jednoj je dami to itekako pošlo za rukom izabravši predivnu žutu haljinu iz Diorove Couture kolekcije. Zapravo to nije niti haljina nego majica od kašmira dugih rukava s dugačkom svilenom suknjom visokog struka s kojom je Julianne Moore kombinirala vrlo jednostavan, ali skupocjeni nakit Fred Leighton i oduzela svu pažnju kolegicama pojavivši se na crvenom tepihu Emmyja protekle godine. Još jedan odličan izbor i dokaz kako se ponekad isplati riskirati.

 | Autor: BigPictures/PIXSELL BigPictures/PIXSELL Angelina Jolie i Atelier Versace

Svi su protekle godine pričali o „toj“ famoznoj nozi koja je privukla svu pažnju na sebe i postala predmetom raznih ismijavanja i šala i to na račun prekrasne Angeline Jolie. Nitko se vjerojatno niti ni ne sjeća kako je haljina izgledala osim toga da je bila crna i da je imala prorez. Nitko ne pamti  niti kakvu je frizuru Angelina imala niti koji je nakit nosila i je li se pojavila s Brad Pittom tada ili ne. Ali smo zapamtili „tu“ nogu. Haljina je bila Versace, no očarala nas je jedna druga haljina na Angelini, ona bijelo-crvena od iste modne kuće koju je nosila na Golden Globeu. Bilo je zaista osvježenje vidjeti da njezin izbor boja haljina nije uvijek zagasit i da itekako izgleda jednako fantastično i u puno svjetlijim tonovima. Sjajan izbor!

 | Autor: Lionel Hahn/Press Accociation/PIXSELL Lionel Hahn/Press Accociation/PIXSELL Sofia Vergara i Vera Wang

Sofia Vergara jedno je od lica koje smo često googlali, ne iz modnih razloga koliko radi njezinog urnebesnog naglaska za kojeg i dan danas ne znamo je li fejk, ali nam je definitivno uljepšala dan kad god bi pogledali jedan od njezinih TV pojavljivanja u raznoraznim američkim Talk showovima. No, imala je i ona svojih blistavih momenata kada je moda u pitanju, a onaj koji bi mi izdvojili je pojavljivanje na Golden Globe u svilenoj indigo Vera Wang haljini princeza kroja koja je besprijekorno izvedena.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Keira Knightley i Jessica Alba i Valentino

Naša lista nikako ne može proći bez Valentina i njegovih prekrasnih romantičnih haljina koje bi mnoge djevojke koje vole pokazati malo kože proglasile prečednim, no upravo je to što ih čini tako božanstvenim i aristokratskim. Prva na ovom popisu je haljina od svile s izvezenim floralnim motivima koju je nosila Keira Knightley na premijeri filma na LA film festivalu.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Druga haljina, također modne kuće Valentino  je ona koju je nosila Jessica Alba iz kolekcije resort 2013. Blijedo ružičasta haljina od odjevnog tila posuta s mnoštvo sitnih cvjetića koji se rasipaju cijelom dužinom haljine naprosto oduzima dah!

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Taylor Swift i Jenny Packham

Mi smo poznati po tome da volimo cvjetne motive i često ih koristimo i u našim kolekcijama stoga nije za čuditi da nas je oduševila još jedna haljina koja je obasuta žarko crvenim cvjetovima po nježnoj čipki pudrastih tonova dizajnerice Jenny Packham koju je nosila Taylor Swift na CMA Awardsima. S minimalno nakita i raspuštenom kosom Taylor je blistala.

 | Autor: Hubert Boesl/DPA/PIXSELL Hubert Boesl/DPA/PIXSELL Michelle Williams i Louis Vuitton

Miljenica modnih časopisa i jedna od najbolje odjevenih glumica nove generacije barem što se red carpet momenta tiče je Michelle Williams. Na dodjeli Oscara se pojavila u Louis Vuitton haljini boje koju je teško definirati jer na prvu izgleda crveno, no zapravo je boja bliža ružičastoj ili pak koraljnoj. Mi smo tu boju koristili u kolekciji proljeće/ljeto 2012 i moramo priznati da nam je opisivanje boje klijenticama zadavalo velike muke, iako je naša haljina u toj boji bila veliki hit i istaknula se kao naš best seller 2012. godine. U slučaju Vuittonove haljine na Michelle oduševila nas je ne samo boja nego i cjelokupni styling. Mala pink torbica i broš u obliku mašnice u struku su samo dodatno naglasili ljepotu haljine i Michelle u njoj. Taj pomalo infantilni moment mašnice i pink torbice mnogi su opisali kao savršen izbor asesoara koji bi njezina kćerkica Matilda odabrala, no nam je baš to simpatično.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Kristen Stewart i Zuhair Murad

I posljednja na našoj listi je Kristen Stewart u Zuhair Murad haljini koja puno otkriva, ali je jedan od rijetkih trenutaka kada je Kristen zaista izgledala dobro, s obzirom na njezina ne baš tako sjajna izdanja u kojima smo također viđali. Haljina je sama po sebi jako riskantna, no Kristen ju je uspjela dobro nositi. Uz Veronica Lake frizuru prebačenu preko jednog oka i malo jači make up ova haljina bez obzira na činjenicu što je sva rađena od transparentne svile i čipke ne izgleda niti malo vulgarno, nego dapače čak i nježno, što je naglašeno i odabirom boje ove divne haljine.

Do čitanja, vaš eNVy room

Komentari 0