Miss7 Blog
Bruno Šimleša

Zašto novogodišnje odluke toliko često ne uspiju?

Znate već kako to ide kada krajem godine razmislimo što smo sve proživjeli. Sjetimo se onoga s čim smo zadovoljni i ako smo mudri, dobro to proslavimo i razvijemo osjećaj zahvalnosti. I prema drugima koji su nam pomogli u tome, ali i prema sebi. A nije naodmet razviti zahvalnost i prema životu. 

Naravno, većina ljudi mnogo više pažnje pokloni analizi onoga s čim nisu zadovoljni i to je prva greška. Ne tvrdim da to treba ignorirati, dapače, ali nije zdravo tome pokloniti više pažnje. Najmudrije je više pažnje pokloniti svojim uspjesima kako bismo iz njih isisali svu srž esencije života, ali i kako bismo imali više zrelosti i mudrosti prihvatiti neuspjehe i učiti iz njih. Dakle, nije mudro samo analizirati neuspjehe i nadati se da ćemo tako pronaći način kako ih eliminirati. Iako, ako ćemo biti realni, većina će upravo tako analizirati godinu pa će mnogo manje pažnje, vremena i energije pokloniti uspjesima, nego neuspjesima i to je prva greška u vezi novogodišnjih odluka.

Druga greška jest što su te odluke najčešće isforsirane datumom. Bilo da se radi o 1.1. ili o ponedjeljku ili o početku mjeseca ili našem rođendanu ili bilo kojem određenom datumu kada bismo trebali krenuti s nekom promjenom, to će najčešće biti kontraproduktivno. Jer odluke trebaju prirodno sazrijevati. One imaju svoj proces koji ne reagira na određeni datum. Nije kao da će se taj proces ubrzati jer stiže 1.1. Čak štoviše, često se toliko oslanjamo na tu neku navodno magičnu moć određenog datuma pa se ne pripremimo ni onoliko koliko objektivno možemo. Kao da zaustavimo to unutarnje zrenje odluke jer vjerujemo da će se 1.1. ona samo provesti u djelo. Ali neće. Vaši unutarnji procesi ne gledaju na kalendar!

Treća najveća greška jest što zapravo nije dovoljno samo donijeti odluku. Tu često griješe neki motivacijski govornici i duhovni učitelji koji ne razumiju osnove našeg funkcioniranja. Naime, oni tvrde da vi možete „samo“ nešto odlučiti. I inače sam alergičan na korištenje te riječi „samo“ u osobnom razvoju, a u ovakvom kontekstu je posebno toksična. Jer to nije „samo“. Ne možete vi samo odlučiti napraviti nešto dobro za sebe ako u sebi imate mehanizme koji rade kontra vas i kontra te odluke. Npr. ako osjećate da ne zavređujete neku pozitivnu promjenu, ne možete vi „samo odlučiti“ napraviti nešto dobro za sebe. Jer vam osjećaj da to ne zavređujete neće dati mira. Tada je mudrije otkriti kako razviti osjećaj vlastite vrijednosti, kako razviti zdravu ljubav prema sebi i sl., a ne nasilno pokušavati provesti u djelo nešto za što niste spremni. Tako ćete si zapravo i štetiti jer nećete uspjeti i onda ćete imati još niže samopouzdanje. Dakle, ako ne možete sprovesti odluku da izgubite koju kilu ili prestanete pušiti i sl., možda nije najmudrije pogledati još jedan motivacijski video u kojem čujete da možete sve što želite jer su vaše mogućnosti beskrajne. Pa onda još čujete i da Marina Marinić nije nešto mogla, ali je uspjela zahvaljujući toj revolucionarnoj metodi pa ako može Marina mogu i svi drugi (to je inače kriminalno iracionalno tvrditi jer treba vidjeti zašto je Marina uspjela). Pa onda još čujete i priču tog motivacijskog govornika koji je bio na dnu, a sada je na vrhuncu... Sve su to prokušane metode motiviranja, ali ponekad nije stvar u tome. Nije stvar u tome da povjerujete da možete. Ponekad je važnije promijeniti doživljaj sebe da shvatite i osjetite da zaslužujete nešto dobro! 

Drugim riječima, nemojte se osjećati loše ako ste već 4.1. odustali od novogodišnje odluke. Vjerojatno ste napravili jednu od tri navedene greške pa sada znate kako si možete povećati šanse za provedbu sljedeće odluke. I ne, nemojte čekati do svog rođendana ili do godišnjice. Danas napravite korak prema tome, pa i sutra, pa i dane nakon toga i kada se sve poklopi, moći ćete je provesti. Kada shvatite i osjetite zašto vam je nešto važno i kada shvatite i osjetite da ste si vi važni, lakše ćete pozitivne odluke provoditi u djelo.

Sretno!

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva
 

Photo: Pixsell/Sandra Šimunović

Komentari 0