Miss7 Blog

Voditi brigu o svom novcu znači voditi brigu o sebi. Evo kako njime upravljati u vrijeme neizvjesnosti

Nezvjesnost je čini se postala jedina izvjesna i sigurna. Mnogi od nas suočavaju se uz prirodne nepogode poput potresa i sl. na koje nemamo baš nikakav utjecaj i s padom prihoda, gubitkom posla, pa čak i zatvaranjem firmi na što imamo mali utjecaj. Sve su to situacije koje nas čekaju s jedne strane, dok se s druge pitamo gdje nam nestaje novac? Jer živjeti se mora, život „košta“.

Tako je sada, svoju prošlost svatko od nas nosi, a kakva nam je budućnost?

Jedna dobra vijest -  knjiga koju sam nekidan čitala (Worth It – u slobodnom prijevodu Vrijedi/ Vrijedna si toga) navodi da će do 2030. u SAD-u 2/3 ukupnog bogatstva biti u rukama žena.

Vjerujem da će kod nas taj proces možda malo duže potrajati i da će omjer biti manji, no jedno je sigurno, a to je da su žene diljem svijeta krenule tim putem i ništa nas neće zaustaviti.

Dakle, svjesno voditi brigu o svom novcu dio je brige o sebi; više nije pitanje srama, razlog da nam bude neugodno niti da brigu o njemu povjeravamo muževima jer se, eto, netko nekad sjetio reći da su dečki bolji s brojevima nego cure.

Uvijek naglašavam, ako mi ne upravljamo novcem, novac upravlja nama.

Novac ima svoju svrhu, a ta je razmjena vrijednosti. On je sredstvo plaćanja.

Kad mu pridajemo bilo kakva druga značenja, tad kreću problemi.

Dodatno, problem s novcem nastaje i kad nam on postane jedino mjerilo uspjeha, vlastite vrijednosti i cilj svake naše aktivnosti.

Pa kako onda upravljati novcem?

Ja bih to podijelila u dva područja. Ono iznutra i ono izvana. Ovo drugo ja zovem matematika.

Odnos s novcem kao i svi drugi odnosi imaju veze s našim odnosima prema samim sebi.

Ako bilo što u životu želimo promijeniti, to radimo tako da mijenjamo svoj odnos prema sebi i odnos prema tom nečemu što želimo promijeniti.

Dakle ako želimo promijeniti naš odnos prema novcu, mijenjamo svoj odnos prema sebi, a to konkretno znači da pazimo na riječi koje koristimo, osvješćujemo svoju vrijednost, spoznajemo svoje talente, snage, vještine i znanja koje imamo i tako povećavamo osjećaj samopoštovanja, zbrajamo svoje uspjehe i tako povećavamo svoje samopouzdanje. Podsjećamo se da vrijedimo i zaslužujemo bez obzira na sve, i da naša neto vrijednost dakle trenutno stanje imovine onog što sve imamo nije jednaka našoj osobnoj vrijednosti odnosno mi vrijedimo kao osobe i ako smo trenutno i bez kune na računu.

Isto tako mijenjamo i odnos prema novcu. A odakle tu krećemo?

Od predaka – pitamo se kako su živjeli naši roditelji, bake i djedovi, kako su trošili i kako zarađivali svoj novac i što su nas o novcu podučili – bilo da su nam govorili ili pokazivali primjerom.

Zašto krećemo od predaka – pa zato jer smo od njih preuzeli uvjerenja i emocije o novcu i to nam je u podsvijesti i to upravlja našim ponašanjem dok to ne osvijestimo i promijenimo.

Dakle, preci, pa osvijestimo i mijenjamo uvjerenja, emocije i naš stav kako mislimo i kako govorimo o novcu. To je ono iznutra.

Tek onda možemo preći na ono što je izvana i ono što ja zovem matematika. Koliko zarađujemo, gdje, kad koliko trošimo. Popularno zvano kućni budžet.

Mnogi kad čuju riječ budžet, budžetiranje odmah osjete nelagodu, a možda i grč u želucu. Sve ih podsjeća na odricanje, disciplinu, muku. Strah ih je. Pa je tu i neznanje. Odakle krenuti, kako, što, hoću li ja to znati, hoću li ja to moći, koji je prvi korak.

I sama sam godinama bila takva. Izbjegavala sam riječ budžet. Jer jednom se živi, je l'? Novac je da se troši.

Zato se ja lakše nosim sa svjesnim upravljanjem svojim novcem. Sukladno našim vrijednostima, onim tko smo, što nam je važno, i ciljevima gdje želimo stići.

A to je upravo to. Kako god to nazvali.

Idemo redom.

Prvi korak je analiza sadašnjeg stanja.

Ajmo olovka i papir u ruke:

1. Popišite sve što imate (na svoje ime, drugo su puste želje. Naravno uz bračnu stečevinu koja je po pola) od imovine (stan, auto, vikendica, firma, dionice…)

2. Popišite sve svoje dugove (i minus na tekućem, i dug po kreditnim karticama… kredit za stan… SVE). Samo hrabro.

E, sad je najgori susret sa stvarnošću iza nas.  

Kakvo god stanje bilo – ništa nije tako strašno i sve je moguće riješiti.

3. Postoji nekoliko modela upravljanja novcem, a 90/10 i 50/30/20 su najčešće spominjani u literaturi. Bilo kako bilo, stvar je NAVIKE i da od bilo kojeg prihoda bio on stalan, fiksan, ovakav, onakav odvojite dio, i to idealno barem 10% za sebe. To je ono što se zove plati prvo sebi. Taj dio stavljate na stranu i ulažete u imovinu u novac koji stvara novi novac. To je vaš put do financijske slobode. Ostalo trošite kako želite - to je model 90/10. Model 50/30/20 kaže da pola prihoda ide na nužne troškove, 20% platimo sebi, a 30% rasporedimo na kratkoročne i dugoročne želje. Bilo kako bilo nađite svoj put i model. Najvažnije je shvatiti da neće nikad doći taj trenutak kad ćete imati višak pa onda moći štediti jer kako nam rastu prihodi tako rastu i naše želje i troškovi. Isto tako ako ne znate upravljati s malo nećete znati ni s puno. Nije važno koliko zaradimo nego kako upravljamo s onim što imamo. I tu zaista nisu bitni apsolutni iznosi nego NAVIKA odvajanja PLATI PRVO SEBI. A to možemo doslovce i ako zaradimo jednu kunu – 10 lipa možemo odvojiti.

4. Kako vrijeme ide sakupit ćete dio novaca i njime prvo oformite tzv. hitan fond u iznosu od 3 do 6 mjeseci prihoda koji su vam potrebni za pokrivanje mjesečnih troškova. Za slučajeve tipa korona, ili ostanete bez posla ili ste bolesni ili pukne bojler, pokvari se pećnica, frižider, bilo što nenadano. A najvažnije kad imate ovaj fond odnosno kad ste sa strane uložili u ono što se nenadano može dogoditi kad dođe do toga vi nećete upasti u još veći dug nego ste spremni. Svjesno upravljate. Vi odlučujete.

5.  Potom nastavite tako štedjeti i kad se sakupi iznos zatvorite najmanji dug pa veći pa najveći i tako redom. Zašto tako? Da se ohrabrite prvim uspjesima i dobijete zamah.

6.  Kad vratite sve dugove nastavite odvajati isti pa i veći iznos samo sada kreirajte namjere kako ćete trošiti.

7.  Pratite svoje troškove.

8.  Kad trošite, trošite svjesno na ono što volite i koga volite, bez osjećaja krivnje i srama.

Nemojte kupovinom gušiti emocije i rješavati probleme. Novac nije svemoguć. Ne pridajite mu osobine koje nema. On je  SAMO sredstvo razmjene vrijednosti.

Ne zaboravite poklanjati osobama koje volite i donirati  za ono do čega vam je stalo - uvijek dajte više.

Fokusirajte se uvijek na ono što imate, a ne ono što nemate i budite zahvalni.

Nemojte se uspoređivati s drugima, uvijek postoji netko tko ima nešto više i bolje. Zavist i takmičenje nemaju smisla.

Svatko od nas je jedinstven i ima svoj put. Budite svoje.

I da još jednom ponovimo - naša osobna vrijednost nije isto što i neto vrijednost, odnosno kad imate novčanih problema niste manje vrijedne.

To je samo privremena situacija koja se da rješiti i naučiti. Zato smo tu da zajedno učimo.

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva 
 

Photo: Pixsell/Sandra Šimunović

Komentari 0