Miss7 Blog

Vjerujete li u muško-ženska prijateljstva? Ja da, ali pod ova tri uvjeta

Prije pisanja bloga sam postavila ovo isto pitanje na društvenim mrežama. Moram priznati da nisam očekivala da će omjer odgovora DA i NE biti skoro pa podjednak. Što upravo dokazuje tezu da, bez obzira što je pitanje krajnje klišejsko, ono i dalje ostaje vječna tema i povod za žestoku debatu. Što me navodi na još jedno pitanje – zašto neki vjeruju, a drugi pak nikako?

Ajmo za početak definirati pravo prijateljstvo. Bez obzira na spol.

Pravi prijatelj je onaj uz kojeg možeš biti ono što jesi. Iskreno, otvoreno i bez zadrške reći ono što misliš i osjećaš. Biti slaba i jaka. Normalna i blesava. Tiha i glasna. I sve to bez skrivenog očekivanja da bi jednog dana između vas moglo biti nečeg većeg. Jer ga vidiš, doživljavaš i osjećaš samo i isključivo kao - prijatelja.

Pravi prijatelj je onaj koji tebe vidi, doživljava, osjeća i prihvaća baš onakvu kakva jesi. Sa svim mušicama, manama, nesavršenostima. Onaj koji te podržava, a ako se s tobom ne slaže, ne podilazi ti već ti iskreno u lice kaže svoje mišljenje. I to ne iz egoboosta, već iz najbolje namjere, i to samo i isključivo - za tvoje najveće dobro. Onaj koji te ispred drugih brani i bori se za tebe. Onaj koji ti je lojalan do srži. Onaj u kojeg ti je povjerenje s pokrićem neupitno. 

I jednako važno - onaj koji te ne želi kad - tad odvući u krevet. Svjesno ili podsvjesno, sasvim je svejedno. 

E sada, ovo zadnje, je li moguće? Svi znamo da je moguće ukoliko je dotični prijatelj homoseksualac. Ali što ako je hetero? Po mogućnosti hodajući Apolon koji pršti od muškosti i testosterona. S kojim se slažeš, smiješ, plačeš. Izlaziš, radiš, putuješ, život dijeliš. S kojim se razumiješ bez previše riječi, ali uz jako puno djela međusobne podrške, pomoći i ljubavi.

Slobodno ću reći da je takvo muško - žensko prijateljstvo moguće u sljedećem situacijama:

Ako se znate cijeli život, od pelena ili osnovne škole pa ga vidiš kao brata, a ne kao seksualno biće, premda je bezobrazno zgodan i beskrajno šarmantan. Ti to itekako vidiš, ali jednostavno ne doživljavaš. 

Ako je dečko ili muž tvoje prijateljice, pa ti ne pada na pamet ni pomisliti na nešto više jer poštuješ prešutni kodeks da to u prijateljstvu jednostavno ne prolazi.

I najvažnije od svega - moguće je ako te seksualno NE privlači. I vice versa.

Bez obzira na vašu neupitnu valnu duljinu ili slične interese. Jer se razumijete, poštujete, prihvaćate, a upravo zbog toga i volite, a nerijetko i obožavate. Bitno je da nema one KEMIJE, postojane, ali ipak duboko potisnute. Jer ako samo jedna strana (svjesno ili nesvjesno) želi nešto više, onda sve pada u vodu, jer je očekivanje ništa drugo nego - ludo radovanje. I glavna blokada vašeg iskrenog prijateljstva. Jer svaki put kad ti on priča da je bio na dejtu, tebi knedla u grlu. Ili svaki put kad ti njemu pričaš o zadnjem seksu, njemu kamen na srcu. 

A nitko ništa ne govori. Šutnja. Usiljeni osmijeh. Pogled u pod. Riječi ostaju neizgovorene. Želja potisnuta. A vi sve dalji i dalji. Jer glumite.

Nerijetko ovakva prijateljstva i pucaju. Zato jer to nikada nisu niti bila. Umotana u celofan željnog očekivanja, često završavaju dubokim razočaranjem. Jer do romantične ljubavi ipak nije došlo.

Zato je bitno biti iskren. Pogotovo kod sklapanja novijih prijateljstava. Treba staviti karte na sunce i reći u startu: „Ja ipak nešto više osjećam...“ Bez obzira na početnu nelagodu, grč u želucu  i strah od odbijanja - koristi mogu biti višestruke i svakako obostrane. 

Jer što je najgore što ti se može dogoditi? Da ti kaže: „Oprosti. Ali ja te vidim samo kao prijateljicu“. 

Kada spoznaš da jednostavno nisi njegov tip i da zbog toga ti kao osoba ništa manje ne vrijediš – tek tada se postavlja temelj za pravo prijateljstvo. Nakon što prihvatiš činjenicu da njega pali nešto sasvim drugo, tek tada ćeš u život moći privući onoga kojega pališ upravo ti. 

A s njim ćeš se o svemu ovome jednog dana iskreno smijati. Najgore od svega je šutjeti i godinama se nadati da će biti nešto. Čisto gubljenje vremena, a još veće gubljenje tvog samopoštovanja. I ovo vrijedi za obje strane.

Zato skupi hrabrosti i raščisti odnos. Ako je prijateljstvo pravo, nema šanse da neće opstati. Bolje je tako nego u pijanoj noći napraviti neku glupost pa onda još više plakati. A svi znamo da se to nerijetko i dogodi, nakon čega su prijateljstva teško održiva, da ne kažem skoro nemoguća. 

Naravno da ima i muško-ženskih prijateljstava koji su izrasla u ljubav. A to je tek ona najljepša ljubav. Utemeljena na dubokom poznanstvu, bliskosti, povjerenju i poštivanju. To je ona obostrana ljubav, rođena na pravim životnim vrijednostima. Ali koja je jednako tako prerasla u nešto više, upravo u jednom prijelomnom trenutku,  u kojem je jedna strana hrabro pokazala da osjeća nešto daleko više. A ona druga to objeručke prihvatila i uzvratila.

Temelj svakog prijateljstva je ISKRENOST. Ako toga nema, prijateljstva nije niti bilo. Ne laži sebi da je drugačije. Jer nije. 

Sve dok imaš knedlu u grlu ili kamen na srcu dok on priča o drugim ženama zapitaj se: „Volim li ja njega ipak malo drugačije?“ 

Ako ti srce kaže DA - okuraži se i reci mu. A ako kaže NE, nastavi uživati u prijateljstvu, jer nema ničeg ljepšeg od dubokog, trajnog i bliskog odnosa, prepunog smijeha, ljubavi i podrške. I ovo nema veze sa spolom.

Prijatelji su obitelj koju biraš – kažu.

E pa potrudi se odabrati za sebe one najbolje, tebi slične koji će ti srce napuniti i dušu odmoriti. I uz koje ćeš biti svoja, svakim danom sve bolja.

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva
 

Photo: Privatni album/Olja Runjić

Komentari 0