Miss7 Blog

Što znači biti  SEKSI? Puno toga, ali nema veze ni s godinama, ni s kilogramima niti s odjećom

Ako je išta oku jedva primjetljivo te često i neobjašnjivo, to je nečiji seksipil. Jednako kao i ljepota, svjesna sam da je i seksipil u očima promatrača, ali ja ću se svejedno usuditi i u ovom blogu ga barem riječima pokušati obuhvatiti kao univerzalnu istinu. 

Za početak ćete se složiti sa mnom da seksipil nema nikakve veze sa fizičkim izgledom, zar ne? Biti seksi ne znači nužno biti zgodna, a još manje lijepa. Biti seksi ne znači biti dotjerana, još manje plastična, a najmanje od svega - vulgarna. Biti seksi ne znači biti mlada, štoviše, to nema nikakve veze s godinama.

To je ono nešto suptilno, ali prpošno. Dostojanstveno, ali buntovno. Izazovno, ali skriveno. Divlje, ali senzualno. Nešto što nije „na izvolite“, ali opet nije ni namjerno zatajeno. Njega ili imaš ili nemaš. Da, toliko je jednostavno. 

Po čemu zaključujemo da je netko seksi? Što nju ili njega odaje? Razlikuje li se pojam seksepila kod žena i muškaraca? Što nas to tjera na neupitan pa shodno tome i jednoglasan zaključak kako osoba ima „ono nešto“? I što je to „ono nešto“?

To je žena koja jednostavno zrači. Putenošću, opuštenošću i blagošću. Ali i životnošću. Voli život i uživa u njemu. Vozi ga kako ona želi, jer samo ona je kapetanica svog broda. Ne sluša posadu, već sama donosi odluke. Ali opet nije nasilna, agresivna, nametljiva, ograničena, a još manje muškobanjasta. Rekla bih da u potpunosti živi svoju ženstvenost.

To je žena koja časti sebe. Koja uživa u svom tijelu i daje si za pravo da popusti kočnice i prepusti se svim užicima koji joj se na putu nude. To je žena koja „zna znanje“. Mudra, britka, smirena i inteligentna, i  koja ima bezgranično puno strpljenja. Zato jer ima životnog iskustva i ne uzrujava se više zbog nebitnog.

Ona isijava energijom i gdje god da se pojavi - vidi se. Uočiš je, vidiš je i gledaš je. Ma ne možeš je prestati gledati. Njena pojava te proguta. A karizma očajavajuće zaslijepi. Ne mora imati duboki dekolte, može u prostoriju ući u dolčeviti. Može biti i u zimskom kaputu, ali i u ljetnoj minici. Može biti gola ili do grla zakopčana. Sasvim je svejedno što ima na sebi. A još manje je bitan njen konfekcijski broj. 

Meni osobno je pojam seksipila Marilyn Monroe, a ona zasigurno nije bila manekenski tip. Imala je obline, i po meni je bila baš taman. Ni previše ni premalo. No, kada bi samo progovorila pomela bi sve ostale oko sebe. S čim? Upravo sa tim neopisivim seksipilom.

Ona nije bila manekenka, što ne znači da one ne mogu biti seksi. Mogu itekako, zbog čega odgovorno tvrdim da je seksipil, prije svega, pitanje stava. Shodno tome, samopouzdanje i samopoštovanje su vraški seksi. Kada žena sjedi uspravno, govori pametno, izražava se elokventno i neupitno vjeruje sebi te stoji iza svojih riječi. Bez unutarnjeg nemira, srama i potrebe da se ikome dokaže. Kada cijeni samu sebe i ne da na sebe. I kada iz nje izlazi čista istina. A istina je jako seksi, jer ide ruku pod ruku sa ludošću i hrabrošću.

Šarm, a koliko je tek šarm seksi? Pri tome ne mislim na flertovanje, zavađanje i koketiranje. Kada se žena zna našaliti na svoj, a bome i na tuđi račun, ma kada zna malo i bocnuti u društvu, a onda se izvući sa neodoljivim osmijehom. Ne moram posebno niti naglašavati koliko je taj smisao za humor seksi, jer je odraz intelekta, ali i stvar zdrave introspekcije.

Negdje sam nedavno pročitala „Dirty mind, beautiful heart and sense of humor - deadly combination“ (prljave misli, dobro srce i smisao za humor - smrtonosna kombinacija). E ovu odgovorno potpisujem.

I na koncu, samo prihvaćanje je seksi. Kada žena ima viška kila, celulit, strije i ostale „ fizičke mane“, ali ih svjesno vidi i objeručke prihvaća. Štoviše, oko toga se zeza i nimalo se ne zamara.

Sve ovo jednu ženu čini neodoljivom. No, s druge strane, što jednog muškarca čini seksi?  Složit ćete se sa mnom, dame moje, da je frajer neodoljivo seksi…

- kada poduzme inicijativu i otvoreno pokaže koliko mu se sviđaš

- kada je odlučan

- kad održi obećanje

- kada je džentlmen

- kada je pametan

- kada te nasmijava

- kada je načitan

- kada je iskren

- kada je sposoban

- kada je ostvaren

- kada je vjeran

Kada nije pogubljeni Petar Pan, već odrastao muškarac koji čvrsto stoji na nogama. „A man who gets his shit together is incedibile sexy!“ (prijevod: muškarac koji je sredio svoj život je nevjerojatno seksi!) - ovu će pak svaka žena potpisati. 

Sve u svemu, primjećujem da i kod muškaraca taj seksipil niđe veze sa fizičkim izgledom. 

Dakle, seksipil je koktel sačinjen od unutarnje snage, samopoštovanja i samo prihvaćanja. Iz čega neminovno proizlazi čvrst stav, iskrenost i ljubav prema sebi , ali i životu. Ona neka drskost, utemeljena na zdravoj ljubavi prema sebi. Svakako ne na poljuljanoj narcisoidnosti  ili oholoj sebičnosti.

Žene i muškarci koji uživaju u životu su, barem meni, nevjerojatno seksi. Kada vidim ljude u šezdesetima ili sedamdesetima kako se smiju, druže, časte, plešu, putuju svijetom. Kada ne dozvoljavaju da im stereotipska razmišljanja, kako nešto više nije primjereno njihovim godinama, imalo ograničavaju slobodu da budu ono što jesu. Kada mogu i dalje biti djeca iznutra, bez obzira kako izgledaju prema vani.

E da, tako je, sloboda je jako jako jako seksi. Kada je žena slobodna reći ono što misli i osjeća. Riješena svih blokada i barijera. Što mentalnih, što emotivnih. Riješena svih nametnutih i podjednako krivih uvjerenja. Kada može i želi obući što god i kada to poželi. Pojesti što god joj padne na pamet. Popiti butelju vina zato jer joj se slavi. Bez trunke krivnje i grižnje savjesti, i bez ijedne otrovne misli tipa „Šta će svit reći?“.  Ta je slobodna. A shodno tome, i beskrajno seksipilna.

Budi ono što jesi. Znam da ne ide lako. Prvo moraš upoznati sebe, svoje anđele i demone, i prihvatiti ih. A onda svijetu lansirati odjeb s jasnom porukom da voliš samu sebe.

Jer čovjek koji stvarnoga sebe vidi, prihvaća i voli je uistinu neodoljiv.

Stoga, tek kada sebe prihvatiš kompletnu, tada konačno i imaš šanse biti divlja, nesputana i svoja. Pa tako i slobodna. Ona za koju će svi govoriti da ima ono nešto, oku jedva primjetno i  zasigurno neobjašnjivo. Ono za čim mnogi danas čeznu i zavide, samo zato jer sebe ne vide, ne vole i ne prihvaćaju.

Raširi svoja krila i slobodno poleti. Na tom letu će ti se, vjeruj mi,  pridružiti svi oni koji se ne boje biti ono što stvarno jesu. Oni koji besramno uživaju u svojoj snazi, prirodi i autentičnosti pa tako i u neodoljivom seksipilu.

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva
 

Photo: Pixsell/Sandra Šimunović

Komentari 0