Miss7 Blog

Što naučiti kćeri o novcu? A i podsjetiti sebe putem, naravno

Ovo bi mogla biti još jedna kolumna o tome kako uštedjeti parsto kuna, kako dodatno zaraditi nekoliko tisuća kuna mjesečno, kako djecu zaposliti kroz kućanske poslove pa im na taj način omogućiti da zarade svoj džeparac, ali neće biti takva. Takvih je previše. I gdje su nas dovele?

Rezultat je da odgajamo nove poslušnike, koji će teško i mukotrpno raditi za nekog drugog, obično posao koji ne vole, za novac.

Želite li da se i vaše kćeri muče ili želite da im život bude bolji i lagodniji od vašeg?

Ako je vaš odgovor ovaj potonji, nastavite čitati.

Dakle, što je bitno znati o novcu?

Najvažnije je znati da se ne radi o novcu nego o nama.

O našem odnosu prema nama pa posljedično i o našem odnosu prema novcu.

Jer ako ne upravljamo novcem koji imamo, on upravlja nama.

Naravno da je korisno znati kako optimalno upravljati onim što imamo, no još je važnije znati sljedeće.

Dakle, što reći kćerima i ujedno na to podsjetiti sebe.

Da su vrijedne ljubavi, da zaslužuju i da je u redu primiti. Ne samo davati i davati do iznemoglosti drugima u pokušaju dokazivanja vlastite vrijednosti.

Da je u redu reći NE, a bogami i ODJ**.

Da je u redu i jedino ispravno staviti sebe i svoje potrebe na prvo mjesto pa se tek onda pobrinuti (ne žrtvovati) za tuđe.

Da je dosta biti ljubazna i dobrica prema svima, da se mogu asertivno zauzeti za sebe i pritom ostati autentične i brinuti se za one koje ovise o njima. Sve istovremeno, ne ili-ili nauštrb sebe.

Da im ne treba još jedna diploma da krenu u nešto svoje ako to žele.

Da je balans mit, a perfekcionizam posebno. Savršenstvo koje nam uz osjećaj grižnje savjesti naš unutarnji kritičar nabija ionako ne postoji.

Da uvijek biraju vrijeme, a ne novac. Da se uvijek može zaraditi novi novac, a vrijeme (s našim najbližima i vrijeme za ono što volimo) se nikad ne može vratiti - tema kojoj je posvećen veliki članak na portalu Žene i novac, isplati se pročitati.

Da nema smisla željeti se bogato udati jer je sigurnije biti bogata. Jer iza te želje za sigurnošću stoji i strah. A najveća sigurnost su naši talenti, znanja i vještine. To je naša najveća imovina i u to je uvijek dobro ulagati.

Da je dosta bilo samokritiziranja i samosabotiranja.

Da nema smisla trpiti za mir u kući. To nikome, baš nikome dosad nije donijelo mir, zar ne?

Da je zahvalnost na svemu i uživanje u onom što imamo ključ obilja.

Da budu sebi majke, tople, brižne, nježne prema sebi, ne maćehe koje će se osuđivati, kritizirati, pushati…

A oko novca i džeparca, ajde radije im recite da uvijek slušaju sebe, da slijede svoje srce i rade ono što vole i da svoje jedinstvene talente DAJU kao doprinos na raspolaganje svijetu.

Bez obzira je li ova ili ona kriza, Uvijek će biti ljudi, oni će uvijek imati neke potrebe i želje, a mi ćemo uvijek imati neke talente, znanja i vještine kojima im možemo riješiti probleme, dodati vrijednost i zadovoljiti te potrebe i želje. Dakle, tu je ta sigurnost koju tražimo u drugima, u bogatom mužu, u količini novca na računu, nekretnina i sl.

E da, važno da pritom ne zaboravimo - da je dosta te samozatajnosti. Tko će vas naći ako se skrivate? Samozatajost i skrivanje svojih darova zapravo je sebičnost. Uskraćujete sebe svijetu. Netko tamo čeka vašu pomoć i možete mu pomoći, a vi imate fokus na sebi, nisam još dovoljno dobra, bla, bla…

A za kraj najvažnije, sjetimo se da djeca uče od nas, gledajući naš primjer, ne slušaju baš što im pričamo. Pa prije nego započnemo ovaj razgovor s našim kćerima, kako bi bilo da ovo konačno počenmo primjenjivati na sebi?

P.S. Dakle... Da, da. Dovoljno si dobra. Da, ti koja ovo čitaš. Vrijedna si, zaslužuješ. Sad, odmah, ovakva kakva jesi.

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva
 

Upravljanje novcem ne mora biti  komplicirano ako imaš dobro znanje i alate. Zato je tu niz proizvoda Zagrebačke banke: uz pomoć m-zabe možeš jednostavno, sigurno i brzo upravljati svojim novcem, podignuti kredit ili čak ugovoriti štednju. Karticama Zagrebačke banke lako možeš plaćati diljem zemlje i svijeta uz mogućnost obročne kupnje, a svoju ušteđevinu pa makar se radilo i o 100 kn, uložiti u neki od fondova koje nude smart invest opcije. 

Photo: Privatni album/Olja Runjić

Komentari 0