Miss7 Blog

Što je za tebe sreća? U ovoj situaciji sreća i njezino shvaćanje nam je dobro došlo...

Danas je Međunarodni dan sreće! U nekim normalnim okolnostima bi internet vrvio čestitkama i slavljenjem istoga, ali u ovim izvanrednim okolnostima ta nam je informacija umalo prošla ispod radara. Bila bi to šteta, jer nam u trenutnoj situaciji itekako dobro dođe malo sreće i malo osvještavanja iste. 

Dok smo bili mlađi često bi se u nekim djetinjim igrama i promišljanjima o životu potkralo ono slavno pitanje „bi li radije bio bogat i nesretan ili siromašan i sretan“. Mi bismo svi k'o iz puške odgovarali „ovo drugo“. Nije tu bilo nikakve dvojbe ni vaganja, u našim malim mozgovima i u toj jednostavnosti života bilo je savršeno jasno kako sve na svijetu ne vrijedi baš ništa ako na kraju dana nisi sretan u svom miru i miran u svojoj sreći. Ne razumijem gdje smo se po putu pogubili i kako smo svi kolektivno izrasli iz djece koja biraju malo u kombinaciji sa srećom u ljude koji realno imaju gotovo sve na dohvat ruke, da ne kažem na klik, a tako malo sreće pronalaze u svemu tome. 

Kad i kako smo se našli u tom začaranom krugu u kojem konzumiramo i život i stvari na način da nerijetko ne osjetimo niti onu trenutnu sreću, kamoli što više od toga? Kako smo to i kada prerasli uživanje u malim stvarima i sreću koju smo popratno iz kostiju osjećali? Trebamo li stvarno imati malo kako bismo to malo naučili cijeniti i kako bi nas to malo moglo činiti sretnima? Postavila sam danas na svom Instagramu pitanje „Što je to sreća“. Stopostotno sam sigurna da je ovo pitanje postavljeno u nekim drugim okolnostima, a ne u najvećoj krizi koji svijet desetljećima pamti, da bi odgovori bili kudikamo drugačiji. Jer budimo realni, lako se u životu zanijeti stvarima koje nisu najbitnije na svijetu, lako je prevaliti preko usana ili tipkovnice da je sreća nova frizura, miris novog automobila, bilo što materijalno, dan kada sjeda plaća, puno lajkova na Instagramu ili kava subotom na suncu. Jesu, sve su to neke male svakodnevne sreće. Ali što je zaista sreća, ona velika, najveća sreća u životu?

Sreća je mir. 
Sreća je zdravlje. 
Sreća je ljubav. 

Ovo su odgovori koji su se danas iznenađujuće puno puta pojavili kao odgovor na pitanje „što je sreća“. Nisu to male stvari, to su goleme stvari koji u životu nerijetko uzimamo zdravo za gotovo, sve dok ne udarimo glavom u zid, sve dok ne eliminiramo sve one manje bitne stvari iz vidokruga i ne usmjerimo fokus na ono stvarno bitno. Sreća je mir, zdravlje, ljubav. Goleme stvari, a opet tako nekako malene. Stvari koje su teško objašnjive, a opet tako životno opipljive. Jer kad navečer legneš u krevet i u glavi si staviš kvačicu pokraj svake od ove tri stavke, ti znaš i osjećaš da si sretan čovjek. Ona prava sreća, s početka priče, koju iz kostiju osjećaš! 

Šteta što nam je trebala ovakva nesretna situacija kako bismo počeli prepoznavati sreću. Ali sada kad smo ju osvjestili, potrudimo se da ju ne zaboravimo u prvoj sljedećoj prilici. Odlučimo danas, na ovaj Međunarodni dan sreće, da ćemo pokušati u životu što češće fokus stavljati na ono bitno, uz svu onu veliku sreću koja se iz tog bitnog može iscijediti. 

Photo: irma.jpg

Komentari 0