Miss7 Blog 31. srpnja 2020.

Što je uopće (pred)bračni ugovor i čemu on služi? To je vaša polica osiguranja

Privatni album/Olja Runjić.

Ne znam tko više od mene vjeruje da ljubav sve pobjeđuje, no ipak kad pričamo o novcu i ovo je potrebna tema u našem društvu. (Pred)bračni ugovori služe da zaštitite svoju imovinu koju unosite u brak. Pojednostavljeno rečeno – predbračni ugovor je popis svega onog što imate i unosite u brak, koje dugove imate i što će biti s imovinom u slučaju razvoda.

Ovaj ugovor možemo sklopiti u svakom trenutku i tijekom brakadakle i nakon svadbe nije kasno o svemu ovome razgovarati i dogovoriti se da su obje strane u miru i zadovoljne. Možda i nije baš najromantičnija stvar na svijetu, ali može ojačati vezu, a ne je uništiti, ako se sve dobro i u dobroj namjeri i transparentno iskomunicira.

Predbračni ugovori su kao polica osiguranja. Nitko ne želi da se dogode stvari protiv kojih smo se osigurali, ali ako se dogode, dobro da imamo policu.

Predbračni ugovor ne treba svima. A kad i kome treba?

Koristan je ako dobro zarađujete, imate svoju firmu, imate već dosta imovine prije braka, možda ako ste stariji i već imate brakove iza sebe i želite da vašu imovinu, dio ili sve dobiju sva vaša djeca, a ne partner s kojim ćete se možda razvoditi i sl. Napomena za poduzetnike: u slučaju da niste 100 % vlasnik, nego imate partnere, udjeličare, poslovne anđele, vaša je moralna obveza pobrinuti se za to, jer niste sami u toj firmi.

Uglavnom možda imamo predrasudu da je on češće taj koji želi predbračni, a ona to shvati osobno i uvrijedi se i prijeti otkazivanjem svadbe. No na Zapadu čak 46 % žena same traže da se potpiše predbračni ugovor. Uostalom, ako netko nije s njim/njom zbog novaca, onda zašto bi se uvrijedio/la i zašto ne bi potpisao/la, zar ne?

Razgovor o predbračnom ugovoru može biti odlična podloga za diskusiju o financijama, dakle za otvoreni razgovor o novcu.

Kako otvoreno razgovarati o predbračnom ugovoru?

1. Na vrijeme započeti razgovor, a odmah poslije zaruka je najkasniji termin

2. Jasno iskomunicirati svoje razloge, biti iskren, reći sve svoje brige i strahove i sve reći otvoreno i transparentno

3. Ništa ne shvaćati osobno

4. Zajedno iskreirati sve elemente ugovora napismeno

5. Poslušati sve partnerove brige i strahove

6. Biti spreman na "što ako ne" opciju

7. Ne odustati dok ne postignete win-win dogovor

Brak je ugovor i možda kod nas zaista i zvuči neromantično pričati o tome prije braka, ali upravo predbračni ugovor vam omogućuje da svjesno zajedno kreirate i ispišete sve članke i stavke tog ugovora.

Sretno u braku, volite se, no i osigurajte sebe, svoju djecu koju već imate iz prijašnjih brakova i svoj biznis u slučaju da ta ljubav prestane.

Sa stopom razvoda od 30 % za prvi i 48 % za drugi brak – nemojte misliti da ovo nije vaša tema.

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva

Komentari 0