Miss7 Blog

Što je to toliko seksi kada nam frajer kuha?

Neke će za ovotjednu temu kolumne reći kako je krajnje suvišna, jer naravno da muškarci trebaju znati kuhati. Druge će pak reći kako je ekstremno feministička, jer naravno da muškarci trebaju podjednako raditi sve kućanske poslove. Treće će se zapitati: „ A zašto meni moj doma ne kuha?“

Bilo kako bilo, želim skrenuti pozornost na trend koji je uzeo maha u zadnjih par godina. A to je da muškarci hrle u kuhinju. Više nisu zaduženi samo za peke, kotliće i roštilje, već pripremaju sve, od punjene paprike do svadbene torte na pet katova.

Ovu kolumnu piše Dalmatinka i svi dobro znamo da se dolje, barem do nedavno, podrazumijevalo da žena drži četiri kantuna kuće. Ma, što četiri ? Četrdeset i četiri. I to nije tradicija, već svetinja. I od muškarca se nikada nije očekivalo, a kamoli tražilo da primiriše u kužinu, osim kada je vrijeme za objed. Štoviše, tjeralo bi ga se iz kuhinje, jer bi joj svojim njuškanjem samo smetao.

I zato me nemoj niti pokušavati uvjeravati kako je sve ovo sasvim uobičajeno. Normalno jest, ali zasigurno nije bila praksa do unazad par godina.

Stoga, što se u zadnje vrijeme promijenilo?

Svi dobro znamo da moji Dalmatinci, ukoliko u kasnim tinejdžerskim godinama iz gnijezda ne odlepršaju daleko na fakultete, vole ostati u istoj kući s materom i ćaćom, u prosjeku do svoje 40te, i ovo se smatra društveno prihvatljivim. Doduše, dobije on svoj stan, kat iznad njih, ali se zna kod koga svaki dan trči na ručak. Potom istu tu mater voli zamijeniti sa ženom, koja je po karakteru i sposobnostima, a nerijetko i izgledom, njena hodajuća replika (ovo bi se dalo i psihološki razmotriti, ali neka bude tema nekog drugog bloga😊). Onda ta žena/mini mater samo nastavi, i to iduća četiri desetljeća, kuhati njegove omiljene delicije, uporno se natječući sa svekrvom čija je pašticada ispala mekša.

No, ako mali ipak ode na fakultet, situacija se drastično mijenja. Onda je primoran u svojoj 18. godini u dalekom Zagrebu naučiti za početak ispeći jaja, skuhati fini-mini, a sukladno s tim i usisati, očistiti i ispeglati.

No, ima frajera koji ovako nisu odgojeni, jer im mama od ranih dana u ruke trpa metlu i uči ih kako neće biti ničija služavka, i da to isto ne očekuje od svoje buduće žene. Dakle, sve je stvar odgoja.

S druge strane, žene su se promijenile. Ne daju više tako lako "all inclusive" usluge, od smještaja, hrane pa do bonus aktivnosti. Zato jer i one same pridonose, uz jasnu poruku kako nisu niti će ikada biti ičije služavke. Dakle, one više ne podrazumijevaju da ih se podrazumijeva. I to je cijela nauka.

E sada, gdje je u cijeloj ovoj priči kuhanje?

Dolaskom onog prvog lockdowna, naglo se prestalo jesti po restoranima (a nije baš da ćeš plaćati dostave svaki dan),  i upravo ovo je poguralo frajere, pogotovo one koji žive solo, da krenu eksperimentirati u kuhinji. Što zbog prehranjivanja, što zbog čiste dosade, jer se moralo nekako ubiti vrijeme. Zbog čega mi se puno frendova pohvalilo kako je upravo korona iz njih iščupala ovaj novi hobi, zbog čega se danas bolje, kvalitetnije i zdravije hrane. A i da sami nisu bili svjesni koliko su za kuhanje talentirani.

Svoje su napravili i kulinarski Reality showovi, u kojima se podjednako natječu i žene i muškarci, a potonji, budimo realni, redovno pobjeđuju. Istina je da su najpoznatiji svjetski kuhari upravo muškarci, ali za to nije „ kriva“ ljubav prema kuhinji i kreativnost, već čista fizička izdržljivost - tvrdi jedan moj prijatelj, poznati hrvatski kuhar. I ja ću sa ovim neupitno složiti , jer kreativnost nema nikakve veze sa spolom, a još manje ima ljubav prema hrani, jer ako si okorjeli gurman i hedonist, onda ćeš se bome pobrinuti da se redovno i počastiš. Zbog čega ćeš na koncu i naučiti kuhati.

S druge strane, pokazalo se da mi žene na njihovo kuhanje padamo kao kruške. A oni su mudri, pa su to odlučili maksimalno iskoristiti. Tako mi neki pričaju da im kuhanje idealno dođe za - BARENJE.  Lijepo te pozove u toplinu svoga doma, skuha ti nešto prefino, otvori butelju dobrog vina, usput izmasira stopala - frajeru, prolaz ti je siguran.

Što god bio razlog, složit ćete se sa mnom da muškarci više nisu zaslužni samo za subotnje roštilje, već za ukusne delicije. A ja ću samo reći da sam zbog ovoga jedna jako SRETNA žena. I nije mi bitan razlog ili povod, jer sve ću ti oprostiti samo ako me dobro hraniš. I sasvim mi je nebitno ako me samo bariš.

Obožavam kada muško zna kuhati. To mu je plus, i to nemaš pojma kakav. Iz jednog jedinog razloga- zato jer je meni hrana smisao života. I ako me ubodeš u ovu Ahilovu petu, sigurno ti neću dati petama vjetra. Ma, tvoja sam do kraja života. 😊

I nema mi ničeg ljepšeg nego nakon posla ući u stan u kojem sve miriše na hranu. Raspaljena muzika do daske, a on desnom rukom, ispod čijeg se kratkog ruka nadzire poveća tetovaža,  upravo miješa kokošju juhu i viče: “Ljubavi, skoro je gotovo, ajde stavi tanjure!“

Toplo, udobno, sigurno. I da, vraški seksi. Nemoj mi reći da nije. Ne laži, molim te.

Seksi je kada frajer uzme stvari u svoje ruke. Čekić, motku ili kuhaču. Kada se zbog tebe potrudi. Izdvoji vrijeme. Da sve od sebe da ti udovolji. Da te počasti. Da te razmazi. I u tome usput uživa. Štoviše, još je i jako dobar.

Ma i da mu sarma koji put pregori ili ispadne sirova, ja sam zahvalna. I pojest ću sve i reći da je bilo izvanredno, ma najbolje do sad! Jer znam da iza svega toga stoji - trud. Vrijeme. I iskrena želja da u stanu napravi atmosferu koja miriše na naš dom.

Ali da bude jasno, ja sam nakon večere zadužena za pranje tanjura. Dobro ajde, iskreno – za stavljanje i vađenje iz perilice. I samo nek se zna, kućanski poslovi su ravnopravno raspodijeljeni. Niti sam ja njegova sluga, niti je on moj batler.

Što se kuhanja tiče, on je u tome jednostavno bolji i to ga istinski veseli. Iako i ja znam kuhati, za kompliciranija jela jednostavno nemam vremena, a još manje živaca . Ali to što on kuha nije razlog da ga zbog toga podrazumijevam. Zato,svečano obećavam da ću prati pijate do kraja života, samo nek mi ljubav svaki dan prolazi kroz želudac!

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva

Photo: Pixsell/Sandra Šimunović
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vi

    wtf