Miss7 Blog
Marijana Perinić

Što je singl ženama iznad 40-e u ponudi: vječni neženja, (nesretno) oženjen, friško rastavljen ili mlađi?

Prije neki dan u ruke mi je pala moja prva knjiga, koju sam izdala prije punih 11 godina. Radi se o zbirci šaljivih priča sa stand up comedy nastupa, u kojoj sam većinom tematizirala muško-ženske odnose. Krenem ja nju listati, čisto da vidim koliko se toga u međuvremenu na zadanu temu promijenilo, i shvatim da je puno toga zapravo ostalo isto. Barem što se tiče ponude muškaraca jednom kada žena pređe svoju 40. godinu. 

Čisto za usporedbu, lijepim ulomak (izvadak iz moje knjige Gore ne može, Vuković & Runjić, 2010):  

Isto tako kad si singl problem je što mi žene često ogladnimo. Ne možeš protiv toga nikako. A kad se to dogodi, tek tako da znate što je singlicama danas ostalo u ponudi na dnevnom meniju.

Za toplo predjelo...

1) HOBOTNICA ISPOD PEKE 

Već 100 godina u braku, izgara od neseksanja, lijepi se za sve što nije njegova bolja polovica, a kad se jednom zalijepi, ne pušta. Ljigav i teško probavljiv.

Ukoliko ne volite ribu tada preporučamo:

2) TELETINU NA LEŠO

Vječno zaručen ili dugogodišnje vezan, izmučen stalnim šekspirovskim pitanjem: „Ženit je ili ne ženit?“ Najbolje dobro istući batićem, ubaciti u kipuću vodu i servirati na lešo. Okus bljutav, nit smrdi, nit miriše.

Samo za vas, dame moje, friško iz šume:

3) ZEKO NA LOVAČKI

Vječni neženja, one-night stander. Pojesti na brzinu, jer lako sklizne iz ruku. Prebrzo nestane da bi za sobom ostavio ikakav okus. Osim onaj - DIMLJENI.

Za glavno jelo preporučamo:

4) SVINJU NA RAŽNJU

Vara, mulja i laže na sve strane. Dobar za trenutno konzumiranje, ali OPREZ - za sobom ostavlja samo grčeve u želucu i gorak okus u ustima.

Nećete pogriješiti ukoliko naručite i...

5) GOVEĐI KOTLET

Friško rastavljen, emotivno nestabilan. Nemoguće prožvakati pa je najbolje jednostavno ga ispljuniti iz usta. Okus po bljuvotini.

I za sam kraj specijalitet kuće...

6) PILETINA NA NAGLO ili CHILF (Chicken I'd Like To Fu*k)

Mlad, zgodan, poslušan. Iščerupati do gole kože i proslijediti svojim prijateljicama. 

Okus: ABSOLUTELY DELICIOUS.

Uz bitnu napomenu da sve ovo vrijedi i za suprotni spol. No, kako sam hetero žena, mogu pisati samo o muškarcima.

Na ovu temu sam tada pisala u komičarskom stilu, a sada ću nastaviti u malo ozbiljnijem. 

Možda je sve ovo na prvu smiješno, ali je i brutalno istinito, zar ne? 

Recite mi, što se u međuvremenu promijenilo? Apsolutni ništa. Jer jednom kada žena pređe 40. godinu najviše joj se i upucavaju oženjeni (al sam pred rastavom), vječno zaručeni, one-night standeri i leteći Petar Panovi koji nikada ne odrastaju pa se za ozbiljno niti ne vezuju. Svi oni koje slobodno mogu staviti pod zajednički nazivnik - emotivno nedostupni. 

Bilo kako bilo, za nju onda ispada najbolja opcija - rastavljen ili mlađi. No, problem kod friško rastavljenih je da su sa preteškom prtljagom koja uredno sadržava bivšu suprugu, punicu, punca, dijete ili više njih pa se ti onda nosi sa tim. A nerijetko i s njegovim promjenama raspoloženja, jer čovjek nakon rastave jednostavno nije normalan. I treba ga pustiti na miru da nadođe, pa makar to uključivalo da poludi kao tinejdžer, kiteći se tetovažama, motorima i brzim autima. U svojoj srži on je jako umoran i razočaran, a ti ipak želiš nekog sa životnom energijom. Zbog čega je onda ipak najbolja opcija mlađi, koji zna biti super pod uvjetom da je za svoje godine zreo. I to zreliji i odgovorniji od tebe, draga moja, makar bio dekadu mlađi. Samo u tom slučaju je s njima moguć uspjeh na duže staze, ako te ozbiljnija priča s njim uopće i loži.

Reklo bi se u narodu da su oni najbolji uzeti, što ne? I što si ti, molim te lijepo, do sada čekala kada se nisi udala? 

Možda nisi htjela, jer si bila nespremna. Htjela si se zabavljati i svijetom putovati. Htjela si karijeru ganjati. Možda nisi mogla, ali si htjela. No, zadnje dvije duge veze su završile sa dva brodoloma. I to užasno bolna. Koje si ipak preživjela, ali si zato danas oprezna. I beskrajno nepovjerljiva. Možda si bila tik pred vjenčanje, ali si se uplašila. A možda su u šumi. I koga briga. I ne moraš se zbog toga nikome opravdavati, a još manje i ispričavati.

Tu si sada gdje jesi. I sada si spremna. I svi ovi muškarci sa popisa su oko tebe. Kruže. Gledaju. Odmjeravaju. Časte i uletavaju. A ti znaš da nisu za tebe. Jer želiš dubok i blizak odnos, a ne nešto površno i osrednje. Želiš peticu, a ne trojku. A to je moguće samo sa onim koji je ipak nešto sasvim drugačije. No, tko je on? I postoji li uopće? 

Decidirano kažem da postoji. To je onaj koji možda ima sličnu priču kao i ti. Isto iskustvo ili prošlost. Jednake razloge zbog koji je danas solo. Brodolome, prekide, partijanja, putovanja, zabavljanja, greške i opekline. I odgovorno tvrdim da je s njim sve u redu. Jer i s tobom je. 

Onaj koji je, jednako kao i ti, nesavršen, ali je ipak pravi muškarac za tebe. 

Jer će činiti sve ovo što upravo slijedi:

Pravi muškarac je onaj koji će ti jasno i glasno dati do znanja da mu se sviđaš. Neće te izluđivati toplo-hladim porukama, već će napraviti apsolutno sve da te osvoji. Za njega vrijedi ona zlatna: kad muško nešto hoće tada nađe način, a sve ostalo su izgovori. A kada te osvoji, ti za njega neće biti trijumf kojeg će pokazivati, već žena koju će obožavati - i to upravo ovakvu kakva jesi.

Uz njega ćeš se osjećati mirno i sigurno. Moći ćeš biti jaka i hrabra, kako si to već i navikla. Neće se bojati tvoje snage, samopouzdanja, uspjeha i snalažljivosti. To ga neće ugrožavati. Štoviše, dodatno će te gurati i svoju ruku na leđima držati.

Moći ćeš biti slaba, krhka i ranjiva. Kad mu pričaš o svojim traumama, on će te čvrsto zagrliti. Kad mu pokažeš svoje mane, on će ih prigrliti. Kad mu se ogoliš i pokažeš plašljivu curicu, koja, vjerujte mi, sramežljivo čuči u svakoj jakoj ženi, on će je htjeti zaštiti. I po glavi nježno pomilovati.

Neće puno pričati i obećavati, ali će se na djelima dokazati. Bit će tu za tebe, i to u bilo koje doba dana i noći. Bit će tu, prisutan u tvom životu. I emotivno dostupan. I o tome neće biti govora. Svjestan da se, od kada si mu ušla u život, budi sa osmijehom. I da mu je život daleko ljepši i potpuniji od kada je tebe upoznao.

Imat ćeš u njega povjerenja, jer će se on pobrinuti da ga kod tebe stekne. Uz njega će nestati sva ona nesigurnost koje si uz druge osjećala, jer nisu bili spremni se dati, a još manje predati.

Pravi muškarac za tebe je onaj koji je spreman. Sebe pokazati. I još važnije, sebe prihvatiti. Nesavršen, sa stotinama mana, ali neodoljiv, jer je svoj i hrabar. Bio on rastavljen, mlađi, stariji, vječno solo… sasvim je nebitno. 

Kada je muškarac spreman tada ne vara, mulja, laže, nije sto godina zaručen i ne boji se vezati. Zato jer se ne užasava duboke bliskosti u kojoj zna da će se morati ogoliti. A svi znamo da kada se ogoliš, onda se i otvaraš potencijalnoj povredi. No, on se toga neće bojati. Jer je i sam već više puta bio povrijeđen, i opečen, ali je s tobom spreman riskirati.

Pravi muškarac je onaj koji, bez obzira na tešku prošlost, i dalje ne odustaje vjerovati da će uz pravu ženu cvjetati, a ne venuti. Jer zna da prava ljubav ne boli. 

Stoga, biraj one spremne. Ima ih, vjeruj mi. To su svi oni sa čvrstom voljom, dobrom dušom i iskrenom namjerom da te prihvate kompletnu i vole kako i zaslužuješ. I da se svim snagama bore da te ne izgube. I iz zagrljaja nikada ne ispuste. 

Ne pristaj na manje. I zbog straha od usamljenosti ne spuštaj kriterije.

Budi pametna. Biraj njega - pravog muškarca. Jer samo uz njega ćeš smjeti biti ono što zapravo i jesi, a to je prava žena. 

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva 
 

Photo: Pixsell/Sandra Šimunović
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Butterfly1991

    Butterfly1991

    Sasvim se slazem sa ovom kolumnom, kao zena iznad 30 sam naisla na podosta ovakvih likova iz sume... Zasto je tako tesko muskarcima izraziti svoje zelje? Gdje su oni "pravi"? Skrivaju se jer ih zene odmah odbiju zbog predrasude koje ... prikaži još!