Miss7 Blog
Marijana Perinić

Sretan vam produženi vikend! 10 stvari bez kojih prosječan Hrvat nikako ne može!

Sretan vam produženi vikend! I čestitke odgovornoj osobi koja je Dan državnosti vratila u mjesec svibanjskih pupoljaka, tako da sada lijepo, i u svibnju i u lipnju, imamo podjednako - dva neradna dana. Ranije i nismo bili baš sretni, jer nam samo praznik rada zasigurno nije bio dovoljan, ali smo se zato uredno tukli nogom u dupe od sreće najveće, i to zbog Tijelova te ona dva dana u drugoj polovini mjeseca, za koje, ruku na srce, nitko nema blage veze zašto se uopće slave, ali se zato brzinom munje pakiraju koferi i piči na prvi ovogodišnji kupanjac.

I to pičiš, ma gdje god uloviš ili gdje god imaš, hrvatski rečeno, kombinaciju. Kod frenda na Vir, iako su tamo „građanke i građevine“ sramotno rabacane po ognjištima ili preko Crnog jajeta na fensi Hvar, jer inače „ko to more platit“ ili ako si rođeni Dalmatinac, baš kao i ja, onda kod svojih na rodnu grudu. I onda se saftaš kao šnicla na podnevnom suncu, mantrajući „ma neće mene rak kože“, bacajući ne jedan, već 61 kupanjac već prvog jutra, da bi se nakon tri dana baš kao  izgorjela račica vratila za radni stol, u surovu realnost. 

No, nikada dosta slobodnih dana, godišnjih odmora i praznika, je l' tako? 

Iako gledajući od ovog vikenda, meni se sve više čini da nam je ljeto već počelo, i zato se pitam tko će se normalan, od nadolazećeg utorka, vratiti u poslovnu kolotečinu. Jedino onaj koji produženi vikend nije niti primirisao. A njih ima, i to , vjeruj mi, itekako. 

Majke mi mile, ja obožavam nas Hrvate. Svaka čast ostalim Balkancima, ali mislim da nema naroda kojeg toliko istinski vesele praznici, blagodati hedonizma ili ti životnog užitka. Istina je, radimo mi puno, ali volimo i guštati. Što mi redovno dokazuju moji frendovi stranci, pogotovo Ameri ili Skandinavci, koji se čude kao pura drekecu gledajući pune štekate na Cvjetnom trgu, bilo da je prijepodne, podne ili poslijepodne. Dakle, nevezano uz radno vrijeme, Hrvati će uvijek u danu pronaći vakum prostor za počastiti se. I to pošteno.

I neka smo takvi. Iskreno, meni to samo znači da imamo zdrav razum. Jer što će ti sve pare ovog svijeta, ako ih ne znaš potrošiti i paralelno uživati. Bogataši imaju pare, ali zato nemaju vremena, a siromasi obratno - imaju vremena, a nemaju pare. Pa zato budi normalan i troši koliko smiješ i možeš te iskoristi svaki slobodan trenutak za čistu uživanciju. Kruha i igra - mnogi bi rekli. U se, na se, poda se - treći bi se nadovezali. A ja kažem - radi, ali se igraj, troši i uživaj. Jer u konačnici, s tim pustim parama sigurno nećeš pet metara ispod zemlje. Iako su neki čvrstog uvjerenja upravo u suprotno.

Što me navodi na razmišljanje koje su to stvari ili događaji ili običaji, bez kojih prosječan Hrvat ne može zamisliti svoju svakodnevicu. Nastojat ću ih izdvojiti deset, a tebi ako padne još koja na pamet, slobodno nadopiši u komentare.

Krenimo nasumce, bez nekog reda ili rasporeda po važnosti:

KAVA NA ŠTEKATU - u ovo ne diraj. Iako je cijena šalice skočila na cijenu ciglice od 10 deka, nema veze. Bitno je nepomično satima sjediti kao gušter na suncu i lamentirat o aktualnostima, izražavati mišljenje, jer Hrvat zna da nije dobro šutjet, gutat i potiskivat. Usput je nužno i kriomice okom škicat prolaznike / prolaznice, čudeći se modnim kreacijama, jer naravno da je svaki Hrvat upravo sišao sa  Cro-a-Portera i kuži se u modu kao vaša blogerica u čitanje uputa za popravak kuhinjskih aparata.

SUNČANE NAOČALE - za spomenuto škicanje, na nos je nužno fiksno instalirati nove sunčane naočale, koje se nose bilo sunčano ili oblačno da ne vidiš prst pred sobom. Za njih se uvijek ima novaca, makar tata Diners provukao cifru na 565 rata i doma se plakalo što se nema ništa za ručak.

NOGOMET- ovdje se ne misli na bavljenje nogometom, već na gledanje istog. Bio ti Dinamovac, Hajdukovac, Funcut ili što god ti srce želi ili voli, bitno je gorjet za spomenuti klub ili barem glumit da goriš. No, ono kada svakako nećeš glumit je Svjetsko prvenstvo kada oba spola hrvatskog naroda polude do krajnjih granica da se po jačini decibela krikova, povika te količini „pasmaterisanja“ teško može razaznati radi li se o nečijoj goroj ili boljoj polovici. Jedno je sigurno, po ovom pitaju nema trunke zdravog razuma, već je prisutna čista emocija. 

HRANA - Hrvat zna što valja, i točka. I nećeš ti njemu objašnjavat da se salata jede prije glavnog jela, da pašta mora bit al dente, da se vino ne pije dok se jede, i da u sve živo ili mrtvo na tanjuru ne ide maslinovo ulje. Ide, i tu nema daljnje rasprave.

FJAKA - popodnevni odmor ili ti ga po mediteranski siesta ili ti ga po naški fjaka ili ti ga slengovski „ubit oko“. Obvezni je ritual južnih Hrvata ili ti ga Dalmatinaca kojeg po novom prakticiraju i svi redom kontinentalci, koji od prvog valića tete Korone i dalje rade od doma. Valja lijepo ručat, popit čašu vina i onda se prebacit na „livi bok“ (zbog probave) i onda pola sata – brate, ne diraj me! 

PIĆE - prosječnom Hrvatu je alkohol omiljeno sredstvo samoregulacije i društveno prihvatljiv životni stil. I u ovo se isto, molim te ne petljaj. A još manje ga pokušavaj uvjeriti kako je vino iz Bordeauxa bolje od vina iz Zagorja. Hrvat zna idealan omjer za gemišt ili  bevandu, a pivo se ne pije ispod četiri staklene polulitrenke na omiljenom mu tjednom prazniku ili ti ga PPPPP-u! (skraćenica za: Pijemo Pivu Petkom Poslije Posla! )

POLITIKA - ovaj segment je podjednako neobjašnjiv, ali istinit. Treba znat glasat, ili ti ga glasovat, za najvećeg ridikula u državi i onda uporno, i to bez pardona, svaki dan prigovarat, ogovarat, spočitavat Odabranog ili Odabranu, i to bez imalo krivnje ili priziva savjesti da je upravo hrvatska ruka zaokružila njegovo ili njeno ime na izborima. I, naravno, zbog ovog su svi drugi krivi.

SKIJANJE- za ovaj nužan pothvat se dižu nenamjenski krediti, peglaju kartice do krajnjeg limita, zadužuje, razdužuje, posuđuje, s krajnjim ciljem obijanja dobrosusjedskih bijelih vrhova ili barem okidanja svetog selfija na istima.

TUĐI IZGLED - poželjno je, bez mrve straha ili srama, i to na sav glas komentirati da si se jako udebljala ili jako smršavjela, bez imalo razmišljanja jesi li možda bolesna ili trudna žena.

TUĐA INTIMA - iako ne svi, ali velika većina itekako voli čeprkati po tuđoj utrobi, maternici ili srcu sa sasvim usputnim, i nimalo intimnim pitanjima, koja su, ZNA SE, javno dobro : „A kako ljubav?“…“ Ljubiš li šta?“…“ Pa dobro kad se vas dvoje više ženite?“, “Što čekate… pa ne idete ništa mlađi?...“Kad će drugo?“, „Pa nije valjda da nećete na drugo“? „Šta još nisi rodila… ženo Božja, šta s tobom ne valja?“.

I tako dalje i tako bliže. Reci mi samo da sve ovo nije živa istina.

I btw, svaka sličnost sa stvarnim osobama je sasvim namjerna. I ako se pronalaziš u ijednoj od navedenih točaka, u redu je, oprosti si, ipak si samo prosječan Hrvat ili Hrvatica.

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva

Photo: None

Komentari 0