Miss7 Blog

Sex/Life na hrvatski način: Je li se vrijedno sjetiti bivšeg frajera?

Razmišljala sam o čemu pisati ovaj tjedan, jer svaku iole ozbiljniju temu koju taknem vjerojatno je da ću se do kraja teksta sa svim akterima dobro posvađati, pa razočarana i frustrirana na kraju nekoga i žestoko opsovati, što je svakako utuživo. Nije da ne bih rado ispisala par redaka o homofobnim izjavama Nikole Grmoje i pajdaša ili se prisjetila još jednom u kakvoj šugavoj državi živimo jer kako drugačije nazvati stanje mirovanja pravosuđa u slučaju Bandića. Koliko taj sustav mora biti jadan i nefunkcionalan dok sve ove godine mirno promatra jatake pokojnog gradonačelnika, koji na očigled svih nas, bahato zgrću novce i mirno šeću ulicama. Ovaj bijednik od Bandićevog vozača dvije godine gradi vile s bazenima, a svi znamo da mu je doseg edukacije parkirati auto u rikverc bez da uništi stup susjedove ograde. I USKOK je našao tek sad dokaze za zatvor. Yeah, right. 

Uglavnom, nisam imala srca uništiti vikend ni sebi ni vama, pa nakon uvoda kojeg sam napisala samo zato da ne ispadne da pomno ne pratim što se zbiva u žabokrečini, evo teme prave današnje kolumne za sve žene koje su u braku, ovjerenom papirom ili ne, svejedno je. Više od tri godine suživota s partnerom pred zakonom je istovjetno bračnoj zajednici, stoga, ima vas dosta koji ćete sigurno na ovaj tekst dati svoj stav, sud, komentar ili kritiku, a dobrodošlo je sve od nabrojanog. 

Tema je seks koji me potpuno zaokupio nakon što sam pogledala seriju Seks/Life, a koju, koliko vidim, dosta vas nije propustilo upaliti. Na naoko banalan način, ali s odličnom glumom glavne glumice, serija stavlja spotlight na pitanje o kojem se rijetko razgovara - ženskoj želji i strasti, kako njima upravljati i zadovoljiti ih tijekom duže veze. Glavna glumica je majka dvoje male djece i supruga situiranog bankara, a radnja započinje s njezinim sjećanjima u kojima čezne za slobodnim godinama svoje mladosti kad se sjajno zabavljala, tulumarila i izlazila.  

Ubrzo se njezin fokus prebaci zapravo potpuno na intimni odnos u kojem je prije braka iznimno uživala upuštajući se u brojne neplanirane vratolomije. Kako radnja odmiče, sve više isplivava na površinu odnos u kojem dominira sjajan seks s bivšim partnerom koji je u svemu potpuna suprotnost njezinom mužu. Nepredvidljiv i divljeg karaktera, ali sjajajn ljubavnik s kojim je strast vrištala svake sekunde počinje je sve više proganjati u okolnostima u kojima se trenutno nalazi. Preispitujući svoje životne odluke, ona nesvjesno stavlja ugodan, ali monoton bračni život na kocku jer napokon, pucajući po šavovima, progovori pred mužem koliko joj nedostaje strasti u njihovoj vezi koja je, zbog objektivnih okolnosti, uglavnom ganjanja karijere i brige o dvoje djece, ostala negdje po strani.  

Serija je prepuna eksplicitnih scena, koje, htjeli ili ne htjeli, jednostavno vas natjeraju da se i sami sudarite s mislima o bivšem partneru ili samo prolaznom ljubavniku s kojim je seks bio sjajan, a romansa ili preljub filmski neponovljivi. Tijek misli natjerat će mnoge od nas da neminovno usporede tog The Frajera s čovjekom s kojim živimo, jer rijetko je taj s kojim živimo baš i onaj s kojim smo imale trubulentnu i seksom nabijenu vezu prepunu svađa, suza, emotivnih oscilacija i divljeg seksa na palubi nekog broda ili balkonu apartmana na Jadranu.   

Preispitivanje vlastitih odluka koje smo donijele odlučivši se za brak s muškarcem s kojim imamo obitelj nužno će dovesti i do pitanja – je li on stvarno taj i jesam li dobro odabrala. Serija apostrofira važnost seksa u braku iz ženske perspektive, moderna je to verzija Ane Karenjine u kojoj žena riskira cijeli svoj život ‘samo’ zbog strasti.  

Serija na vrlo direktan način postavlja pitanje - možemo li baš sve imati odjednom i što je zapravo to što sad imamo i koliko je vrijedno u odnosu na prošlost. Jer u konačnici, možemo li u ovim godinama uopće živjeti kao u mladosti ili prošlosti ili smo to odavno prerasle, ali u trenucima krize, kroz razna sjećanja koja puno puta i same uljepšavamo, pokušavamo naći izlaz vraćajući sat u neko drugo doba? 

Kad smo navodno bile spontane, slobodne, nesputane i same.  

I imale frajera koji nas je obasipao poklonima, ružama, lascivnim porukama i kičastim nakitom. Vodio nas po restoranima, hotelima, zabačenim plažama i pariškim dućanima, govorio nam da smo jedine, najljepše, najpoželjnije, da je to to i događa se jednom. Scene zarobljene u sjećanju koje nas vraća u trenutak strasti, mokrih tijela, razbacanih boca vina i kasnog jutarnjeg buđenja golih tijela ispod plahte izaći će pred oči u trenucima kad stoti put pokušavamo dijete nastaviti na sisu čija bradavica puca od rana i dok opet vodimo bitku s njim jer nije izvadio ni suđe, ni veš, ni oprao terasu, ni pospremio dvorište.  

Sjetit ćemo se sigurno nenadanog seksa u autu ili haustoru, koji je bio žestok i često neudoban, ali adrenalinski jak, emotivan, požudan i nestvarnom privlačan. Taj seks na brodu ili vrhu terase najviše zgrade u gradu po ljetnoj vrućini nećete zaboraviti nikada, jer gorilo je na sve strane i nije bilo važno što će biti sutra. Živjele smo za trenutke, iz dana u dan, neke s njih više odjednom, neke samo s jednim, bez obaveze i plana, kad je dosadilo, mijenjale smo, kad su nas ostavljali, plakale smo. 

I onda jednog dana kad smo se skrasile na ovaj ili onaj način, dobile djecu i kredit za stan, svekrvu i kućne ljubimce, muža s karijerom i malog s tantrumom, sebe sa strijama i pidžamu da ne žulja, upalimo televizor sa serijom koja vraća u prošlost i izvuče na površinu crnu kutiju sa stotinama zapisa znanih samo nama. Preispitivanje tad krene intuitivno i s vremenom će svaka od nas sama sebi dati i odgovor je li dobro odabrala i trebaju li sjećanja ostati tamo u vremenu kad su se i dogodila ili su s razlogom isplivala na površinu dajući nam signal da negdje nešto nije u redu. 

Ja sam nakon prve sezone serije javila sestri da preuzme malog slijedeći vikend. Jer me muž vodi u nepoznato.  

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva
 

Photo: Pixsell/Sandra Šimunović

Komentari 0