Miss7 Blog

Prijateljstvo s privilegijama: jeste li tada puno više ili puno manje od prijatelja?

Prijatelji + seks = ? 

Točan odgovor je = prijatelji s privilegijama. Sinonimi su: prijatelji s bonusom, prijatelji s povlasticama, prijatelji plus, ili na engleskom jeziku friends with benefits ili malo prostije - *uck buddies (stavila sam zvjezdicu da budem fina).

Moram priznati da sam prvi put i čula ovu frazu upravo na engleskom jeziku, prije više od dvadesetak godina, i to u kutnoj seriji "Seks i grad". Seriji koja je ne samo oduševila, zabavila  i nasmijala, već educirala  i otvorila oči brojnim ženama, unoseći u muško - ženske odnose pravi tornado koji je pomeo tradicionalne pojmove i nametnuo nešto novo i sasvim drugačije. Za neke urbano, a za druge pak vulgarno. U svakom slučaju - istinito. 

Pa je tako u uši brojnih Hrvatica ušla novopečena fraza: PRIJATELJI S PRIVLEGIJAMA.

Što li to rade takvi prijatelji da su privilegirani? Seksaju se.

Da nacrtam. Dakle, to znači da imaš prijatelja muškarca, evidentno heteroseksualca, kojeg jako dobro poznaš, voliš, poštuješ i prihvaćaš. Jer to upravo i znači pojam prijatelj. S njim se družiš, smiješ, plačeš, jedeš, piješ, putuješ, izlaziš, pričaš, život dijeliš. Uz sve navedeno, jedino što vas ipak razlikuje od ostalih muško-ženskih prijatelja jest to da se seksate. Rijetko, često, ponekad, ma sasvim je svejedno.

Je li to moguće?

Moguće je. Ako nema emocija, što je nemoguće jer ste, kako kažeš, bliski prijatelji.

Moguće je. Ako nema očekivanja, što je opet nemoguće, jer ste ipak - samo ljudi.

Moguće je. Jer se ipak, kako to i svjedočimo, u svijetu događa. 

Događa, ali pod koju cijenu? Pod cijenu potiskivanja, gutanja i trpljenja. Jednostrane ili obostrane neiskrenosti. 

Jer neminovno je da će se netko od vas dvoje (ili možda oboje)  u dogledno vrijeme malo više zagrijati. I onda krene majka svih zajeba, očekivanje. 

Iako to nije bila prvotna namjera, zeznula si se. Zeznuo te nježan dodir, meka koža, ugodan miris. Zeznula te bliskost, prisnost i intima. Zeznuo te kontakt, razgovor, razumijevanje, zrcaljenje. Povjeravanje, upakirano u noćne šapate i dugo milovanje. Zeznuo te, jednom riječju UŽITAK. 

Pogotovo kada se sve ovo ponovi i više puta. A svi znamo da hoće, ako je seks dobar. I onda uđe u neku dogovorenu rutinu. U prešutno podrazumijevanje. U kojem postane sasvim normalno, prirodno i prihvatljivo da dijelite tajne, ali i krevet. 

Zeznula si samu sebe jer si nadobudno vjerovala da si kompjuter koji može uspješno odvojiti osjećaje od seksa? Kemiju od fizike. Fiziku od kemije. Koja može u isto vrijeme uživati u bliskosti, a potom neokrznuto pobjeći u daljinu. Dovoljno daleko da se ne zaljubi. A samim time i ne povrijedi. Sebe ili onog drugog.

Mislim, možeš, ali to onda ne ide skupa s prijateljstvom. Ne ide sa osobom do koje ti je stalo. Jer ako ti je stalo teško se možeš u jednom trenutku milovati, a u drugom pretvarati kao da se ništa značajno nije dogodilo. Jer vežete se, htjela ti to ili ne. Prožmu se dodiri, mirisi i pogledi. Zapetljate se jedno o drugo. Kao da vam se duše noću ujedine.

Stoga nazovimo stvari pravim imenom. 

Ako se samo seksate, on ti nije prijatelj već ljubavnik. Ti mu nisi prijateljica, već ljubavnica. I pritom ne mislim na preljubništvo, već želim biti kulturna pa ne napisati onu riječ koju svi jako dobro poznajete, a počinje sa slovom J. 

Ima jedan zgodan glagol u Srbiji: ZABAVLJATI SE. I vi upravo to radite. Stoga, nemojmo miješati kruške i jabuke, mandarine i naranče, kokos i mango. Vi niste prijatelji. Jer prijatelji se ne seksaju. Vi ste daleko više, ali puno manje od prijatelja.

Može li se odnos hladne glave dogovoriti, ako ti je imalo stalo, pitam se? Ne može, jer ne pričamo o poslu već o nama ljudima.  

Stoga, prijatelji s privilegijama su po mom mišljenju najobičnija prevara. Gluma. Nametnuta sintagma od strane onih koji se zapravo boje duboke bliskosti. Prestravljuju od potencijalne povrede.  Plaše se boli. A paradoksalno kad-tad i nanose bol. Sebi ili drugome.

Ili imaš prijatelja ili ljubavnika ili partnera ? Četvrtog nema. Budi iskren. Odluči se.

I točno se zna gdje je granica. Nema ni lijevo ni desno, jer će inače netko biti povrijeđen. Netko je već povrijeđen, jer u momentima nježnosti se nada. U trenucima kada ti odlaziš, i dalje očekuje nešto više. Danima kada te nema, tužan je, nervozan i ogorčen.

Prijateljstvo je toliko sveto da ga ne bi trebalo kvariti seksom, ukoliko namjera nije ljubav.

Stoga, ako ti je jako stalo do osobe, možeš joj biti ili prijatelj ili partner. Ali nipošto ne prljaj odnos površnošću, bijegom od stvarne bliskosti i potisnutom potrebom za pravom ljubavi. Jer ako te osoba seksualno privlači, tada je vaše prijateljstvo upitno. Ako te ne privlači, onda slavite vaše prijateljstvo.

Isključivo seks je moguć samo ako se nikako ne vidiš s tom osobom u ozbiljnoj vezi, ali niste ni prijatelji. I na to imaš apsolutno pravo. Nemam ništa protiv fizičkih potreba. To je sve u redu i legitimno. Ukoliko se otvoreno iskomunicira i pošteno odigra. Bitno je da ste oboje u ovoj priči sretni. I da ste oboje na to pristali, bez fige u džepu i nadobudnih očekivanja. Uživajte i neka traje dok traje.

Ali ne pokušavaj to sa svojim prijateljima. Neka ti vaš odnos bude važniji od tvog libida.

Seks u prijateljstvu nikada neće biti privilegija, već čista laž i gubljenje vremena.

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva
 

Photo: Pixsell/Sandra Šimunović

Komentari 0