Miss7 Blog

Obilježava se Dan kišobrana i Dan ljutog umaka, zašto se ne bi i Valentinovo

Početak je tjedna, tek je ponedjeljak i još je sasvim dovoljno vremena do nedjelje. Just for the record – u nedjelju je Valentinovo. 

Ne znam kakvi ste po pitanju Valentinova i sveg onog što Valentinovo sa sobom u kompletu donosi, ali kao svih prijašnjih, a i svih godina koje tek dolaze, 14.02. obilježava se Valentinovo. Dan zaljubljenih.

Biti zaljubljen jedan je od ljepših osjećaja s kojima se susrećemo u našim životima. Svi smo se barem jednom (neki i više puta) iskreno i od srca zaljubili, a ako je ta ljubav bila uzvraćena – svijet je bio naš i ništa nije bilo nemoguće. Nitko nije cijepljen protiv ljubavi. Podjednako su u zaljubljenost zaljubljeni i žene i muškarci, odrasli i mladi. 

Ljubav je super stvar. Biti zaljubljen i voljeti, kad je netko zaljubljen u tebe i voli te - još bolja.

Znanstvenici se slažu kako ljubav blagotvorno djeluje na naše tijelo.  Istovremeno se izlučuju dopamin, oksitocin, feniltilamin i endorfin. Zbog dopamina se osjećamo ushićeno, energično, uzbuđeno i motivirano. Oksitocin nas zbližava i povezuje. 

Međusobna privlačnost utječe na feniltilamin što nam pak povećava fizičku i emocionalnu energiju i poboljšava raspoloženje. Feniltilamin nalazimo i u čokoladi, a čokoladu svi volimo i znamo koliko ugode nam ona donosi. Stvar je jednostavna, feniltilamin = good mood.

Ne smijemo zaboraviti na endorfin. Kad smo zaljubljeni, volimo… otpuštamo endorfin. Endorfin - hormon sreće, a osjećaj sreće nam svima treba.

Tako kaže znanost, no medalja uvijek ima i svoju drugu stranu pa uz ljubav u nekom trenutku, kad istoj toj ljubavi jednom nažalost dođe kraj, dolaze i slomljena srca, tuga, osjećaj nemoći i kako sve skupa nema smisla. Pa i poneka suza.

Pogotovo u tinejdžerskim godina kad kreneš otkrivati i tražiti ljubav, kad te maksimalno preuzmu sve emocije. Kao i svi u tim godinama, i ja sam bio zaljubljive prirode. Prolazio sve one faze, od početne euforije pa do totalnog beda kad ti je dnevni domet aktivnosti ležanje u krevetu u zamračenoj sobi. Tako to valjda mora biti u tim godinama. 

Kako ovakvo stanje uma djeluje na naš organizam ne znam, a nije ni bitno u ovom trenu. Znamo kakvi smo bili u takvim trenutcima – kilavi i nikakvi. 

Ostavimo ovaj tužniji segment ljubavi za sada sa strane. U nedjelju je Valentinovo. 

Uostalom, ljubav te uvijek nekako pronađe. Ili ti nju. Prije ili kasnije. U to me uvjerilo vlastito iskustvo i moram biti iskren, stvar je mog subjektivnog dojma. 

Ponekad možda treba samo malo biti strpljiv jer uvijek nekako sve sjedne na svoje mjesto. Poslože se te kockice na najbolji mogući način. To je premisa koje se nastojim držati u životu. Ne bude uvijek sve idealno, ali zašto se ne uloviti za nešto. 

Kad smo kod Valentinova, nisam od onih koje u potpunosti obuzme euforija oko Valentinova. Umjereno sam suzdržan, ali mi je sasvim ok da postoji Dan zaljubljenih. Dan ljubavi. Kako god na 14.02. gledali. 

Ako možemo imati dane kojima obilježavamo razne stvari, a fakat se u današnje vrijeme slave i obilježavaju svakakve stvari - dan graha, sladoleda od jagode, kokica, ljutog umaka, lubenica, lazanja, kišobrana, baterija, podmornica, ručnika, statičkog elektriciteta  - zašto ne bi imali i Valentinovo? Fun fact - dan statičkog elektriciteta obilježava se 09.01. pa nek' ova kolumna ima i edukativni trenutak. 

Slažem se sa svima onima koji tvrde kako se ljubav ne treba slaviti samo taj jedan dan u godini već čitavo vrijeme. Pomalo mi čak te moralne vertikale i držitelji predavanja idu na živce. Pa to je svima kristalno jasno. 

Ne možeš se jedan dan u godini ponašat k'o glavni lik iz nekog ljubića ili romantične komedije, a sve ostale dane se furat na horor, dramu ili triler. To tako ne ide. Nije ispravno i želim vjerovati kako su ovakvi slučajevi zaista izdvojeni. Endemski. Endemskiji od Velebitske degenije i Palagruškog kupusa zajedno. 

Ako pak imaš tu nesreću pa naletiš na endemski primjerak koja se baš fura na ovaj bad film – mijenjaj. Nema ništa loše u tome da si solo.

Slažem se i oko toga kako je bolje biti solo nego u vezi koja je jednosmjerna i loša. Neki bi rekli – toksična veza. 

Svi znamo procijeniti kako nam je u vezi. Teško da je u nekoj vezi 101% savršeno, ali ako je dobro… super. Ako ima mjesta za napredak – radi(te) na tome, a ako nema – mijenjaj. Ne muči(te) se. Game over. Ovo mi malo vuče na neki self help, a zaista ne želim da ode u tom smjeru. 

Vratimo se Valentinovu koje nam stiže za koji dan.

Obilježavate li ili ne obilježavate s vašom voljenom osobom Valentinovo – vaša stvar. U konačnici sve je stvar izbora i nema tu nikakve rasprave jer svatko zna najbolje za sebe. Radi onako kako misli da treba i osjeća. Ili ne osjeća. 

Neki kažu kako je Valentinovo izmišljotina kapitalizma i proizvod američkog potrošačkog društva te da nema veze s ljubavi. Bacaju hejt na Valentinovo. Ne razumijem zašto? 

#keepcalm

Sveti Valentin koji je siroti nažalost nesretno skončao vjerojatno bi se složio s tom tvrdnjom, ali ponovimo gradivo - imamo dan graha, ljutog umaka. Pa čak i Caps Lock dan. Živimo u potrošačkom društvu i sasvim je normalno da će dućani prilagoditi svoju ponudu.

Ne znam koliko ste (ne)opterećeni poklonima za Valentinovo. Meni je još friška epizoda prošlogodišnjeg Valentinova. Stojim u redu na blagajni, a ispred mene dva dečka. Dvadeset i koju godinu. Jedan, vidno uzrujan žali se frendu oko toga što je dobio za Valentinovo od cure. On je njoj je poklonio „čuku za koju se iskrco more para“, a ona je njemu kupila košulju koja definitivno nije zadovoljila njegove modne standarde. 

Visoke ili niske – nisam uspio razumjeti. Modno sam neosviješten. Nesam školovala.

Taj „moja sudbina“ ili „draga Marta“ trenutak pri kojem je ogolio svoju dušu prijatelju i svima nama preostalima u redu začinio je i iznenađujuće dugim rafalom vješto biranih psovki u kojoj se vrlo često spominjala i majka nesretne djevojke. Bilo mi je žao i djevojke i njezine majke. Čovječe, gdje rastu i što jedu ovakvi krkani. 

Kak' se možeš tak' zapjenit' oko poklona za Valentinovo. Ne kužim. Ne mogu i ne želim shvatiti. Čemu si uopće stvarati toliko nepotrebnog stresa. Ok, svatko zna za sebe, ali mislim kako nije poanta u veličini ili iznosu koji ćeš potrošiti na poklon.

Na tragu potrošačkog društva u kojem živimo, kreativnost nekih trgovačkih lanaca ostavlja bez daha. Listam malo kataloge i gledam u valentinovsku ponudu. Zaista, ako si već naumio nešto pokloniti boljoj polovici – nemoguće je ne pronaći nešto.

Uz plišance, cvijeće, nakit, čokolade, bombonijere, parfeme, donje rublje, ponuda se proširila i u prehrambeni sektor.Mislite li kako ljubav ide kroz želudac, birajte između njoka (u prigodnoj boji), grickalica, raviola ili pak pizze. Sve to naravno u obliku srca.

No, to nije sve. 

Sukladno epidemiološkim preporukama, nošenje maske na predviđenim mjestima i dalje je obvezno i poželjno odgovorno ponašanje pa svoju romantičnu crtu možete iskazati i kupnjom zaštitne maske s prigodnim valentinovskim motivima. Prigodno i prilagođeno za svaki budžet. 

Danas je ponedjeljak i ako ste u vezi, Valentinovo je u nedjelju i ima vremena za sve. Kupujete li ili ne kupujete neki poklon, veći ili manji. Sitnicu ili pak ništa – nek' vam Valentinovo ne uzrokuje stres jer zaista za to nema potrebe. Bez obzira hoćete li obilježiti Valentinovo ili nećete, slavite ili ne, imajte na umu kako će 14.02. proći.

Već drugi dan je 15.02. – dan žele bombona. Vaša bolja polovica tu je uz vas i 15.02. Bila je i sve dane prije Valentinova, a bit će ovdje i sve preostale dane u godini.  I nadam se još dugi niz godina. Podjednako ona za vas kao i vi za nju.

Ljubav na nas djeluje dobro i pozitivno. Ne morate vjerovati meni, ali možete vjerovati znanstvenicima. Dopamin, oksitocin, feniltilamin i endorfin. Prebacite se u keep calm film i uživajte. 

Sretan vam podjednako 14.02. kao i svi ostali dani.  



*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva 


 

 

Photo: Vedran Tolić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vi

    može kila čvaraka(180 kn) ili tabla špeka....neš čokoladu hahaha