Miss7 Blog

Nećete vjerovati koja je najčešća pogreška u vezi stresa

O stresu se mnogo govori i piše, ali mislim da je ogromna greška misliti da se stres razvija isključivo ili primarno na poslu. Jer većina tekstova je upravo o tome - kako smanjiti stres na poslu, kako se ne živcirati zbog svog šefa, kako ne izgorjeti od prevelikog stresa na poslu... Mislim da je ta greška da o stresu govorimo primarno u kontekstu posla nastala jer je na ta vrata stres ušao u popularnu kulturu. Prvi članci pa i znanstvena istraživanja u vezi stresa nastala su proučavanjem poslovnog stresa pa smo valjda zbog intelektualne lijenosti zadržali taj princip. 

I naravno da ne umanjujem važnost posla, a ni stresa na poslu. Provodimo dosta vremena radeći, često ne biramo ni kolege ni uvjete poslovanja, često nismo ni u poziciji promijeniti funkcioniranje poslovanja tako da moramo mijenjati svoje unutarnje funkcioniranje i očekivanja. I to nije jednostavno, a često ni bezbolno. Tako da razumijem da je posao izvor stresa. No mislim da za mnoge ljude nije ni najveći ni najopasniji. Međuljudski odnosi potencijalno su ogroman izvor stresa!

Pa samo zamislite stres kojeg osjećamo kad otvaramo vrata stana, a znamo da nas čeka osoba koja nas ne razumije i ne prihvaća. Zamislite samo kakav stres osjećamo ako živimo s osobama koje ne poštujemo. 

Zamislite samo stres ako nam ne ide u odgoju. Ako nam je odgajanje visoko na listi prioriteta, a upravo nam je propala već šesta odgojna metoda, tolika nam količina stresa neće dati spavati. A onda ako još vidimo da se naš partner uopće ne uzrujava oko toga jer mu odgoj znači mnogo manje nego nama, pa iz kože bismo mogli iskočiti.

Ili kad vidimo da nam prijatelj hrli u provaliju, a ne može nas čuti?

Ili kad nas starci tretiraju kao da imamo triput manje godina, a još to nismo naučili prihvatiti?

Sve su to situacije koje će za mnoge biti mnogo stresnije od neke poslovne situacije tako da doista mislim da su međuljudski odnosi češći izvor stresa i to zbog nekoliko razloga.

Najvažniji razlog jest što mnogi uz posao vežu manje emocija nego uz najbliskije odnose. Jednostavno su im međuljudski odnosi viši na listi životnih prioriteta pa će se i više uzrujavati oko njih. 

A sljedeći mogući razlog je da se u poslu ipak lakše snaći nego u odnosima. Nije jednostavno mudro odabrati partnera ili znati kako biti posvećen nekoj vezi, a ne izgubiti sebe. Ili koje granice postaviti djeci nakon što uopće shvatimo da je pametno postaviti neke granice. I onda još da ne osjetimo krivnju kada im postavimo te granice. Nije jednostavno ni roditelje staviti na pravo mjesto u našim životima, na ono koje su zaslužili odnosom prema nama i životu uopće, a ne koje im dodijeljeno zbog društvenih ili religijskih normi. A kako reći bratu ili sestri da promisli o svom partneru ili načinu odgoja? I trebamo li to uopće reći? O čemu to sve ovisi? Kako o sebi ne misliti ono što nam članovi obitelji stalno govore o nama...

No to nisu svi mogući neposlovni izvori stresa. Sasvim poseban stres vezan je za područje o kojem znam poprilično mnogo, a to su čitatelji knjiga samopomoći i duhovnosti. Mnogi od njih osjećaju iznimno toksičan stres da stalno moraju biti pozitivni ili da moraju osjećati visoku vibraciju ljubavi. I onda zbog tog pritiska ne mogu osjećati ni onoliko ljubavi koje im je srce spremno osjećati jer osjećaju krivnju što ne mogu stalno biti „na visokoj vibraciji“. 

Ma bezbroj je mogućih komplikacija u privatnim odnosima i u odnosu sa sobom i naravno da neke od njih susrećemo i u poslovnom svijetu, ali kako je tu obično uključeno manje emocija i kako ne osjećamo toliki pritisak da s kolegama moramo biti u određenom odnosu, ipak je lakše formirati zdrav poslovni odnos i zdrava očekivanja od njega, nego od privatnih odnosa.

I prije nego što se oprostimo za ovaj tjedan, još jedna važna činjenica - nije svaki stres jednako toksičan. Važnost odnosa određuje i toksičnost stresa! Što nam je neki odnos važniji, to je važnije da nam taj odnos ne stvara stres jer će utjecaj biti toskičniji.

Npr. ako je nekome važniji posao od roditeljstva, naravno da će mu poslovni stres više štetiti i više krasti energiju. S druge strane, ako je nekome partnerstvo važnije od posla, naravno da će najtoksičniji stres biti vezan upravo za partnerski odnos. 

Kako god ste si posložili prioritete i koji god stres osjećali, znajte da neće nestati sam od sebe. Nekad je ključno promijeniti svoj odnos prema nekome i npr. smanjiti očekivanja, a nekad je nužno prekinuti sam odnos. A kako prepoznati o kojoj se situaciji radi, u nekoj sljedećoj kolumni. Sretno!

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva 

Photo: Sandra Simunovic /Pixsell

Komentari 0