Miss7 Blog
Andrea Andrassy

Mir, mir, mir, sinko nije kriv: Jel nam sad malo jasnije “zašto nije odmah prijavila?”

Srdačan pozdrav svima osim ljudima koji misle da je netko “namjerno napravio potres u Turskoj i Siriji zbog politike” - uz prijedlog da sakupljaju salvete ako nemaju pametnijeg posla. 

Btw, jeste skupljali salvete kao mali ili nemate pojma o čemu pričam? Mi jesmo - to i ispunjavanje leksikona pod odmorom su bile dvije najvažnije stvari na svijetu - čak smo imali i dućan u kojem su se salvete prodavale po komadu; 50 lipa za malu salvetu, 1kn za veliku. Probajte zamislit da današnje TikTok generacije uživaju u nečemu toliko jednostavnom kao što su leksikoni i salvete… vjerojatno ne možete - i vjerojatno bi vam pozvali policiju da im to predložite.

Kolekciju salveta sam bacila (i jako mi je žao što jesam), ali još uvijek imam leksikon koji svako toliko pročitam - i svaki put mi je neugodno. U rubrici “tvoja simpatija” piše “kako kad”, u rubrici najdraži predmet “vjeronauk” - što je jednako čudno i meni i vama - a u rubrici “što želiš postati” stoji “policajka, glumica ili odvjetnica.”

Ovo zadnje je na popisu zato što sam htjela bit kao mama i tata (dok nisam shvatila da ne volim učit), a prvo dvoje zbog Sandre Bullock i filma u kojem glumi da radi u policiji. 

Nisam postala nijedno - ako ne računamo Krim Team 2 - ali danas je pravi trenutak da spojim svoje snove iz leksikona i odglumim da sam odvjetnica i/ili policajka. Ne zato što mi je dosadno - da je, otišla bi na Facebook pisat o HAARP-u - nego zato što ovoj državi treba netko tko će stat na stranu pravde i oprat ljagu s imena ona tri jaganjca Božja koji su na Platku ispali nasilni, a zapravo stvarno uopće nisu.

Znam da mi možda ne vjerujete jer ste vidjeli snimku s nadzorne kamere, ali vidjeli ste i da je Leonardo DiCaprio poginuo na Titanicu, što znači da ne možete vjerovat svemu što je snimljeno.

Bilo bi ljudski da vođeni načelom presumpcije nevinosti barem date šansu mladićima i dopustite mogućnost da imaju pravo na obranu - ako na kraju mojeg izlaganja i dalje mislite da su krivi, to je vaše pravo, ali dozvolite da barem pokušamo. 

Prvi i najvažniji indikator da ne zaslužuju kaznu i da je sve samo nesporazum - barem jedan od njih je “kulturan dečko, redovit na misi.” Ako znate išta o životu, onda valjda znate da je “redovit je na misi” korektor za sve grijehe, amen. Netko tko jednom tjedno konzumira tijelo Kristovo smije povremeno prebit tijelo HGSS-ovo, riječ je Gospodnja, Slava Tebi Kriste. 

Drugo i jednako važno - u Bibliji piše “tko tebe kamenom, ti njega kruhom.” Uvidom u internet postaje razvidno da ovo zapravo ne piše u Bibliji, ali ovdje ćemo se poslužit popularnom pravosudnom praksom izvrtanja činjenica i reć da je iz Biblije jer nam paše za narativ. Ova izreka za obične ljude između ostalog znači da ne bi trebali vraćat udarce, ali naši jaganjci s Platka nisu obični ljudi, nego sportaši - što znači da im kruh vjerojatno nije u planu prehrane, pogotovo ne nedjeljom navečer. Umjesto kruha je bolje pojest šaku badema, a ako iste nisu ponijeli na Platak, ostala im je samo šaka - jaganjci su, dakle, još jednom provodili riječ Gospodnju (ili riječ autora izreke, kako vam je draže). 

Sigurno vam je već neugodno jer ste ih nepravedno osudili, a tek smo krenuli. 

Vjerojatno ste se ovih dana zapitali i kako je moguće da nisu ostali u pritvoru - ako je beskućnik Nenad koji je ukrao Vegetu zaslužio zatvor i ako je u zatvoru završila baka Minka koja nije platila račune za smeće čiji zbroj iznosi 600 kuna, kako je moguće da se jaganjci smiju branit sa slobode? 

Odgovor je jednostavan, ali nije vam pao na pamet jer ste needucirani - ni Nenad ni Minka nisu nikog prebili putem. Da jesu, možda bi i oni samo dobili mogućnost da se brane sa slobode, ali nisu. Jesu li jaganjci krivi za postupke Nenada i Minke? Naravno da ne - i nije fer da im se sudi zbog tuđih loših odluka. 

Možda vam se čini i da je apsurdno što se njihov napad klasificira kao nešto što ne zaslužuje toliko pažnje, ali opet nemate pojma. 

Već vam je rekla policija, ali nije loše ponovit - napad nisu planirali, a kad nešto ne planiraš, nema potrebe da se tretira pretjerano ozbiljno. Nije isto kad nekog prebiješ planski i kad isto napraviš neplanski - koliko ste puta neplanski kupili cipele i sami sebi rekli da se to praktički ne računa? Eto vidite, sebi uvijek sve oprostite, a prema drugima ste strogi. Znači li ovo da na putu s posla smijete neplanski opljačkat banku i da nećete završit u zatvoru? Vjerojatno ne, ali uvijek možete probat. 

Još jedna važna stavka koja će vam pomoć da odgovorite na pitanje zašto se ovaj napad nije automatski tretirao kao teško djelo - prebili su ih s lakoćom, a kad je nešto lako, onda sigurno ne može bit teško. Eto vidite, sve ste krivo izračunali. 

Krivo ste izračunali i ideju da bi ih trebalo kazneno gonit jer su obučeni borci, što bi trebalo značit da su im ruke i noge u kategoriji oružja, ali opet pričate gluposti. Činjenica da su obučeni borci govori da su samo obavljali svoj posao, što znači da u najmanju ruku zaslužuju da im se isplati dnevnica - i prekovremeni sati, jer su radili u nedjelju navečer. Zašto uvijek napadate malog čovjeka i radnika umjesto da se fokusirate na prave kriminalce? Zato što ste užasni ljudi, eto zašto. 

Sljedeća točka obrane - ozljede koje su se dogodile putem. To što vi mislite da su slomljena ruka i krv u plućima teške ozljede ne znači da ste u pravu - samo znači da ne znate klasifikaciju ozljeda, ali mogu vam probat objasnit. Razlika između lakših i teških ozljeda je sljedeća - ako ti netko slomi ruku, to je teška ozljeda samo ako mu tata nije u HDZ-u; ako je, onda je domoljublje. Zlobnici će se sad zapitat što bi se dogodilo da netko slomi ruku gospodinu AP ili uzrokuje krvarenje u plućima njegovoj supruzi, ali to je “netema” i ne znamo tko je AP. 

Postavlja se i pitanje kako je došlo do ozljeda - ako pogledate snimku i pritom imate otvoreno srce, vidjet ćete što se stvarno dogodilo. Gospodin iz HGSS-a je, nakon što je odbio izvuć BMW iz snijega, glavom napao šaku nedužnog jaganjca, a kasnije je tom istom glavom iz sjedećeg položaja napao nogu drugog jaganjca - s leđa, što je vrlo drsko i nesportsko ponašanje. Nakon toga se žena plućima zaletila u jaganjčevu šaku, što je samo potvrda da žene stalno izazivaju. 

Ako i dalje niste uvjereni u nevinost mojih klijenata, dopustite da vas upoznam s još nekoliko olakotnih okolnosti. 

Čak i da priča o nastanku ozljeda ne drži vodu - a ne vidim zašto ne bi jer je sasvim logično da se žena sama plućima zaletila u šaku - stavite se u kožu vlasnika šake. Živimo u svijetu u kojem se tvrdi da žene mogu sve što mogu i muškarci - da ju jaganjac nije udario, proglasili bi ga seksistom koji misli da žene i muškarci nemaju ista prava. Vlasnik šake koja se susrela s plućima je u najgorem slučaju feminist koji se zalaže za jednakost spolova. 

Dodatna olakotna okolnost je i poznata hrvatska krilatica “tako vam je to u braku” - umjesto da odmah mislite da je netko istukao ženu, dopustite mogućnost da ju je samo pokušavao zaprosit. Nije zanemariva ni činjenica da su žene ionako navikle krvarit jednom mjesečno, što ovu ozljedu stavlja u kategoriju plućne menstruacije; nema veze što nikad niste čuli za to, niste čuli ni za sinkopu dok niste čuli za sinkopu, dakle samo ste postali bogatiji za novo znanje - i to besplatno. Trebalo bi i istražit što je žena uopće tražila van kuhinje - ako itko treba snosit odgovornost, to je ona, zajedno s klečavcima koji se očito ne okupljaju dovoljno često jer žene i dalje “landraju” okolo. 

Od ostalih olakotnih okolnosti imamo i činjenicu da se član HGSS-a onesvijestio nakon što je glavom udario jaganjčevu nogu - nesvjestica je odlična prilika da se čovjek neplanirano naspava, a neplanirani odmor je jedna od najljepših stvari koju vam netko može poklonit. Da ima pravde,  gospodina koji je drijemao bi se primoralo da plati troškove noćenja, kao i kaznu za nedopušteno kampiranje na mjestu koje za to nije predviđeno.

Sljedeća točka obrane se odnosi na pitanje zašto MUP sve odmah nije prijavio DORH-u a vama se čini da je trebao - MUP je Ministarstvo unutarnjih poslova, a ovo se dogodilo vani. I to ne bilo gdje vani, nego vani na snijegu, a snijeg je u nadležnosti Janice Kostelić.

Završni argument - tko je kriv? Na temelju priloženih dokaza predlaže se podijeljena odgovornost sljedećih aktera:

  1. Ljudi koji su se tijelima drsko zalijetali u tuđe šake i noge, poglavito žene koja je provokatorski napala šaku plućima
  2. Roditelja vozača koji su nesavjesno kupili BMW s premalo konja i neadekvatnim pogonom, što je uzrokovalo blokadu vozila u snijegu
  3. Oblaka iz kategorije nimbostratus koji svojim ponašanjem stvaraju snijeg
  4. Autora izreke “tko tebe kamenom” zbog nejasnog inputa koji ne predviđa prehranu bez ugljikohidrata
  5. Janice Kostelić zbog neprimjerenog obnašanja dužnosti Snježne kraljice

Prijedlog pravnog lijeka za jaganjce - 7 Zdravo Marija i 17 “jel znaš ti ko sam ja?”

Eto vidite - mir, mir, mir, sinko nije kriv. 

Jel nam sad malo jasniji odgovor na pitanje “zašto nije odmah prijavila?”

Zato.

 


*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva 

 

Photo: Karmen Božić

Komentari 0