Miss7 Blog

Ljetni vodič: Bez čega svaka žena MOŽE na godišnjem odmoru?

Stiglo nam kratko toplo ljeto. Dok tipkam, slušam cvrčke kako pjevuše neku svoju pjesmu, a meni u glavi mamurluk od sinoćnje spontanuše. Koja je bila i više nego za pamćenje, jer sve jako dobro znamo da ono što je spontano, uvijek je i nezaboravno.
Danas je nedjelja 25. srpnja, što hoće reći da za manje od mjesec dana ljeto (dobro, ne baš službeno) -  bye bye. Jer nakon Gospe em što su dani kraći, em nekako sve već miriše na jesen, i na neurozu povratka na posao i malaca u vrtić i/ ili u školu.

Ono što prije svega vaš mamurni pjesnik hoće reći: "Pa se ti sad muči cijelu godinu radi dva tjedna godišnjeg!!!" Mislim na cjelogodišnje pohode u teretanu, depilacije, epilacije, anticelulite masaže, maderoterapije, pedikure, manikure, kvarcanja i ostala uljepšavanja s ciljem da svega 14 dana u godini budeš najljepša verzija sebe. 

Ma za koga? Ionako kad pocrniš, celulit se vidi upola, a već smo davnih dana apsolvirale da frajeri niti ne znaju što je to (dobro, osim metroseksualaca, ali oni su i onako aseksualni, pa su nam za ovaj blog sasvim nebitni). Jer taj GO prođe dok si tri puta bacila na kraul, dva puta ubrala pomidoru iz vrta i šest puta nazdravila ljekovitom i prijeko potrebom višnjicom.

Ja ne znam kud prije? Kako? Pa zar jučer nismo došli na more? Zato drage moje, treba uživati u ama baš svakom trenutku.
Ovaj blog je namijenjen svima vama koje se teško prepuštate, otpuštate kontrolu i koje nikako da se opustite na godišnjem odmoru. Zato jer mislite da svakog, u široj i užoj obitelji, morate  dvoriti, biti stalno na usluzi, jer su vas tako i naučili. Da nemate pravo disati, poslati sve u tri lijepe i po zasluzi, jednostavno se odmoriti.

Stoga, evo kratki vodič bez čega svaka žena itekako MOŽE na svetom godišnjem:

1. Bez grudnjaka

Sloboda grudima! Bile one male, srednje, velike, podignute, spuštene, molim vas - oslobodite ih! Dajte im da dišu! Nema mi većeg gušta nego predvečer prošetati oslobođena bilo kakvih okova. Da se razumijemo, dobro mi dođu kroz godinu, ali sestro slatka, kada sam na moru, stvarno mi se ne da zbog ikoga stiskati, jer ja želim slobodno disati. Što ima veze ako se treskaju? To samo znači da su žive. 

Fascinantna je količina prolaznika, i žena i muškaraca, koji onda bulje kao da dojku, koja slobodno šeće lijevo desno, gore dolje, prvi put i vide u svom životu.  Ovo ulazi u sličnu domenu kao i dojenje, kada se ljudi pogube i unezvijere, gledajući majku kako sjedi na klupi i doji novorođenče. I onda nerijetko krene čašćenje i vrijeđanje, jer im je ženska bradavica pomutila njihov, evidentno upitno, zdrav mozak. 

Dojka je sastavni dio tijela, koji je lijep i svrsishodan. I nije mu mjesto u okovima.
Ženo, budi ponosna na svoje i nazdravi im svaki dan i zahvali što su zdrave. A onda ih predvečer oslobodi i ponosno prošeći gradom. A dušobrižnici neka se križaju, jer oni taj dio tijela očito nemaju.

2. Bez šminke

Točno se poznam. Prva dva dana godišnjeg, kad navečer idem u đir, uredno stavim na lice: toniranu kremu, tuš, maskaru i ruž. Nakon petog dana: toniranu kremu i ruž. Nakon sedmog dana: samo ruž. A onda, idući tjedan - ništa. Voljela bi da odmah mogu bez trunka šminke, ali nekako uvijek pričekam da barem malo pocrnim. Nevjerojatno je kako smo mi žene sve redom ljepše kada smo full prirodne. Koliko si puta od svog dragog čula: Meni si najljepša ujutro kada se probudiš…? E pa, u ovom slučaju poslušaj svoju bolju polovicu. Nemoj se, molim te, ljeti, a pogotovo na plaži, betonirati puderom, mackati ratnim bojama, stavljati umjetne trepke…ženo draga, oslobodi lice. Jer i tvoje lice, jednako kao i dojke, mora disati.

3. Bez kućanskih poslova (barem tri dana u tjednu)

I to apsolutno svih kućanskih poslova: od kuhanja, čišćenja, pranja, peglanja. Ne kažem svaki dan, već tri dana u tjednu. Zašto? Zato, jer si zaslužila. Zaslužila si odmor , a bome i pomoć. Bilo bi lijepo da si u hotelu, i to na punom pansionu,  pa da se i podrazumijeva da ne moraš ništa raditi ili da imaš kućnu pomoćnicu. Ali pretpostavit ću da ipak nemaš i da si majka dvoje djece. E, pa imaš muža. I neka izvoli pomoći. I ne, nije njegova briga samo i isključivo roštilj. Kojeg pali ionako jednom tjedno, a onda se usput zapije s prvim susjednom i zaboravi (č: zagori ) ćevape. Nakuhaj 25 punjenih paprika prvi dan pa si mirna cijeli tjedan ili odite koji put u restoran. Ne pristaj na apartman bez perilice i veš mašine, a peglu zaboravi doma, ako si imalo mudra. Ima načina, vjeruj mi, a osim muža i malci mogu uskočiti, i pomoći svojoj mami. Nije na tebi da apsolutno sve radiš i usput da od svoje djece napraviš nesposobna i razmažena derišta. A još manje nije i redu da te se podrazumijeva.

4. Bez televizije, laptopa i društvenih mreža

Ovo se odnosi na tebe, malce, a bome i na muža. Proglasi TEHNOLOŠKI DETOX. Što hoće reći da bilo koja vrsta tehnologije, barem na tjedan dana, u vašoj kući je strogo zabranjena! Na mobitelu ostavi samo opciju slanja/primanja sms-ova i poziva jer znam da ti gosti stižu. Telka ti ne treba, laptop jednako kao i peglu “sasvim slučajno“ zaboravi doma, a fejsbuci, instagrami i ostali kradljivci vremena - neka dobiju izgon do daljnjega! Vjeruj mi, preporodit ćeš se i bit ćeš u životu prisutna.

5. Bez gaćica

Jesi ikada isprobala? Ako nisi, probaj. Usudi se. I to večeras. Znam da nije neka velika stvar, ali je neopisiva količina slobode obući haljinu, a ispod - ne obući gaćice. A ljeto je idealno za to! Znam, znam, odmah ti u glavu dolazi: Ma ne mogu, nije mi to higijenski…a što ako me netko skuži? Ma sram me je… Prvo, ne hodaš gola po gradu. Drugo, to je samo tvoja slatka tajna. Treće, da…tvoja tajna, koja kad ju na uho podijeliš sa svojim dragim, postaje zagarantirana uvertira u nešto ludo, neočekivano i nezaboravno. Baš kako bi i trebalo biti svako tvoje ljeto. 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva
 

Photo: Sandra Simunovic /Pixsell

Komentari 0