Miss7 Blog

Koga zapravo smeta kad žene zarađuju više od muškaraca – muškarce ili žene?

Poznat je podatak da žene u Hrvatskoj žive u prosjeku 7 godina duže i zarađuju 11% manje od muškaraca. U nekim zemljama ta je razlika u prihodima još i veća.

Nekidan sam na društvenim mrežama naišla na status kod prijatelja ispod kojeg su njegovi prijatelji muškarci komentirali i dijelili svoja iskustva zajedničkog života sa ženama koje su bile „uspješnije“ odnosno zarađivale su više od njih.

Naime svi su redom rekli da njih to uopće ne smeta, ali da je to na kraju smetalo te žene, pa su ih one ostavile i našle onog tko je više zarađivao od njih.

Jesu li te žene tzv. „čuvarice patrijarhata“, „traže li ipak samo nekog bogatog za udaju“, vole da se muškarac trudi i radi na svojim snovima umjesto da sjedi na kauču, bulji u TV, pije pivu i u najboljem slučaju izađe iz kuće kako bi svratio do obližnje kladionice ili se tu radi o nečemu drugom?

Ja sam to potom podijelila na našem portalu www.zeneinovac.com i u našoj su se diskusiji žene redom otvorile dijeleći svoja veoma bolna intimna iskustva raznih zlostavljanja od verbalnog preko fizičkog pa sve do financijskog od strane partnera od kojeg su više zarađivale.

Muškarci iz tih njihovih priča očito nisu mogli podnijeti njihove uspjehe pa umjesto da sebe „uzdignu“ oni su ih na silu pokušavali „spustiti“.

Pa koga to onda zapravo smeta da žene zarađuju više? Muškarce ili žene?

Poznajem žene koje su doktorice znanosti, magistre, zarađuju i po 3 do 5 puta više od svojih supruga i zaista trpe njihova maltretiranja – „radi djece“ je l', a možda i radi stambenog kredita, tko zna. Samo one znaju svoje razloge. Nije na nama da ikoga osuđujemo.

No, ono što nam je svima važno uvijek se iznova prisjećati jest - PRVO LJUDI, ONDA NOVAC. Da, baš tako.

Možda ljubav vašeg života živi u nekoj jednostavnoj kolibi u kojoj ste bili najsretniji ikad, a vi ste imali druge planove…

Možda ćete ipak biti stava da se ne možete zaljubiti u nekog pekara nego samo vlasnika lanca pekara, da tako karikiram …

Možda će vam ipak malo smetati što on ništa ne radi i muva se i rasteže po kući iako ima ogromnu ušteđevinu ili nasljedstvo sa strane…

Možda će vam ići na živce njegova „pasivnost“ pa ćete reći, kao što sam nekidan čula, da je vaš muž dijete koje nikad ne odraste.

Možda ćete biti toliko naivne da ćete svoje nasljedstvo koje nema veze s vašom bračnom stečevinom dati / pokloniti mužu jer, eto, to je red u 2020?!,  tako vam je rekla prijateljica.

Kako god. Zapamtite -  PRVO LJUDI, ONDA NOVAC.

Razgovarajte otvoreno o novcu sa svojim partnerom.

Upravo je novac najčešći uzrok svađa i razloga za prekide.

A zaista nije smisao života utrka za novcem. Ma što nam svi govorili o tome.

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva 

Photo: Sandra Simunovic /Pixsell

Komentari 0